Sólet kolbásszal és tojással
Nagyapám Dob utcai cukrászdája mellett volt egy kóser (zsidó) kifőzde. Nos, ők bizonyára nem így készítették a sóletet, főként szalonnát, s kolbászt biztos nem tettek bele. Az autentikus zsidó sólet - több receptet átnézve - füstölt marha és libahússal készül, s főtt tojással, és tesznek bele árpagyöngyöt is. A szombati tűzgyújtási tilalom miatt péntek éjjel főzik meg. De én így készítettem. Azért libazsír és tojás került bele.
Hozzávalók:
- 20 dkg tarkabab
- 1 fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- füstölt szalonna
- libazsír
- őrölt fekete bors
- őrölt piros paprika
- babérlevél
- liszt
- füstölt kolbász
- húsleves kocka
- chili paprika
- 1 db tojás
Elkészítés:
A babot előző nap beáztatom. Egy lábasban libazsíron megpirítom a kockára vágott szalonnát, majd az ugyancsak kockára vágott hagymát megdinsztelem, ráteszem az apróra vágott fokhagymát, sózom, borsozom, szórok rá paprikát és lisztet, beleteszem a babot, a babérlevelet, s a húsleveskockát, felengedem vízzel. Mielőtt a bab megfőtt, beleteszem a karikákra vágott kolbászt.
Közben megfőzöm a tojást keményre.
Tálaláskor a sóletre teszem a hosszában kettévágott tojást, s egy chili paprikát.
Főzni még nem főztem, de imádom a sóletet
VálaszTörlés