HOBBYCHEF, Gastroblog, Gasztroblog, Gastroblogger, Gasztroblogger, Gastronomia, Gasztronómia, Kulinaria, Kulinária, recepies, recept

2010. október 16., szombat

Grog

Grog


Elismerem, a mostani időjáráshoz jobban passzol a a grog, mint a limonádé. Ezért hát jöjjön a grog.

A grog története:


Grog
A XIII. századi hajósok nagy mennyiségű vizet tároltak a fedélzeten, hogy kibírják a többhónapos tengeri utakat. Ám a víz gyorsan megposhadt és bealgásodott. Hogy ihatóbbá tegyék és fertőtlenítsék az állott löttyöt, elkezdték keverni: először sörrel, majd rummal, amelyet – ahogy ez már lenni szokott – egyre nagyobb dózisban adagoltak a vízhez. Később az is feltűnt, hogy a legénységnek azon tagjai, akik citromlével dúsították az így kapott italt, egészségesebbek, és jobban bírják a strapát. Így jött létre eredetileg a grog, amely ma már jóval több összetevőt tartalmaz: a forró víz, a rum és a citromlé mellett egy kis cukor – esetleg méz –, egész szegfűszeg és egy szál fahéj alkotja a tél egyik legkellemesebb forró italát. Néha a grogot sima forró víz helyett teával készítik, ám a füvet csak rövid ideig áztatják, hogy íze ne nyomja el a többi összetevőt.
Szerző: Elisa Day

Forrás: DINING GUIDE, SZALONSPICC

A grog:

Hozzávalók:

  • 6 cl barna rum
  • 1 cl citromlé
  • cukor
  • egész szekfűszeg
  • 1 fahéj
  • citromhéj
  • 1,5 dcl forró víz

Elkészítés:

A fooró vízbe beleöntjük a rumot és a citromlét, ízesítjük cukorral, fahéjjal, citromhéjjal, néhány percig állni hagyjuk, majd forrón fogyasztjuk.

The Dubliners - All for me grog






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése