Csülkös Székely-káposzta sült kolbásszal és kakastaréjjal
Hozzávalók:
- 30 dkg sertéslapocka
- 1 kis csülök fele
- füstölt szalonna
- füstölt kolbász
- libazsír
- 60 dkg savanyú káposzta
- 2 db hagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 db paprika
- chili
- 1 db paradicsom
- libazsír
- só
- őrölt fekete bors
- őrölt piros paprika
- őrölt kömény
- babérlevél
- majoranna
- kapor
- vörösbor
- tejföl
Elkészítés:
Egy serpenyőben libazsírban megsütöm a darabokra vágott füstölt szalonnát, hagymát és fokhagymát. Hozzáadom a paprikát, chilit, s a feldarabolt húst és csülköt, majd a paradicsomot. Sózom, borsozom, s megszórom bőségesen őrölt piros paprikával, félig megpárolom.Egy másik edénybe teszem a húst, hozzáadom a savanyú káposztát, melyet előzőleg kinyomkodtam, teszek bele babérlevelet, megszórom majorannával és kapor levéllel, s tovább főzöm. Amikor majdnem kész öntök bele vörösbort (aki a fehérbort jobban szereti önthet bele rizlinget). Amikor kész, öntök bele egy doboz tejfölt, elkeverem, s felforralom. Van aki tesz bele lisztet is, én nem.
Egy külön serpenyőben megsütöm a bevagdosott füstölt szalonnát és a szeletelt füstölt kolbászt.
Tálaláskor ezt rakom a Székely-káposztára, valamint tejfölt.
Megjegyzés:
A Székely-káposztát a legtöbb receptben tévesen székelykáposztának nevezik. Holott sem Erdélyhez, sem a székelyekhez semmi köze nincs az ételnek. Sőt a tradicionális székely konyhában ezt az ételt nem is ismerik.
Az étel névadója, s kitalálója Petőfi Sándor barátja, Székely József levéltáros volt.
Én egy kicsit módosítottam az eredeti recepten, remélem, hogy Székely József nem orrol meg ezért rám.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése