HOBBYCHEF, Gastroblog, Gasztroblog, Gastroblogger, Gasztroblogger, Gastronomia, Gasztronómia, Kulinaria, Kulinária, recepies, recept

2014. június 13., péntek

Vodkás szamócalikőr/Eperlikőr II.

Vodkás szamócalikőr/Eperlikőr II.

Ahogy korábban írtam, újra kísérletezek a földieper (szamóca) likőrrel.

Ezúttal változtattam a receptturán és a technológián is. Csökkentettem a cukor mennyiségét, s az üveget nem az árnyékos kamrába, hanem a napos teraszra tettem. Vagyis visszatértem az Iránban jól bevált módszerhez. Az időt is megnöveltem.

Hozzávalók :
  • 2 kg szamóca (földieper)
  • 75 dkg cukor
  • 1  liter vodka
  • (1 héttel később)
  • élesztő
  • vodka
Elkészítés:

Az epret alaposan megmosom, leszedem a csumáját, félbevágom, a nagyobbakat háromba, beteszem egy nagy üvegbe, s rászórom a cukrot rétegesen. Ráöntöm a vodkát, lezárom, s kiteszem a teraszra.

Most már csak melegre és sok napsütésre, s legalább 1 hónapra   van szükség.

Hogy a fermentáció biztosan beinduljon, egy héttel később szórtam rá élesztőt is, s az alkoholtartalom növelése érdekében öntöttem hozzá még vodkát..


Végül az üveg csak a kamrában kötött ki, a feleségemet zavarta a teraszon való napozás közben a látványa.

Az áprilisban eltett italt ma fejtettem üvegekbe, kb. 19 dl lett az erednény.



Épp egy fotót készítettem, amikor a feleségem kijött a konyhába, s rögtön tette a gunyoros megjegyzéseit. Nem vagyok normális, miért kell ezt lefényképezni. Majd ő ír néhány kommentet, melyben nevetségessé tesz. Még az sem tartotta vissza, hogy ma van a születésnapom.

2 megjegyzés:

  1. Finom lehet a végeredmény. Kínáld meg belőle a kedves feleségedet, hátha "megenyhül" tőle. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ő elvből már előre sz@rnak titulál mindent egy idő óta amit én készítek. Reménytelen vállalkozás.Többször próbáltam, nem jött be.
      Bezzeg korábban számos ételt csak én főzhettem. Sic transit gloria mundi (Így múlik el a világ dicsősége..)

      Törlés