Hummusz toasttal
A hummusz az arabok, de főleg a marokkóiak kedvenc étele. A hummusz, vagy humusz csicseriborsót jelent. (Humusz-bi-tahin) Fogyasztják előételként, köretként, vagy csak magában főételként. Ma én is így tettem. Észak-Afrikában, a Közel-Keleten jártamban én is gyakran fogyasztottam. Bevallom őszintén, amikor először találkoztam vele Szíriában, fogalmam sem volt, hogy mit eszem. Természetesen - mint minden ételnek -ennek is számos variációja létezik. Jöjjön most az én verzióm:Hozzávalók:
- 25 dkg csicseriborsó
- 1 ek szezámmag
- 5 gerezd fokhagyma
- 5 db chilipaprika
- 0,5 citrom
- 2 szál petrezselyem
- 1 db paradicsom.
- só
- őrölt fekete bors
- római kömény
- olívaolaj
- víz
A csicseriborsót beáztatom, 2 napra a hűtőbe teszem. (A csicseriborsó még a babnál is nehezebben, adja meg magát, sokáig kell főzni.) Ezzel a hosszú áztatással lehet valamit rövidíteni a főzési időn.)
A főzés napján felteszem a csicserit főni. Közben a szezámmagot egy kicsit megpörkölöm. A fokhagymát, chilit aprítom.
Amikor a csicseriborsó már puha, egy keverőtálba teszem Hozzáadom a szezámmagot, a petrezselymet, a fűszereket, öntök bele olívaolajat, s egy keveset a főzővízből. Egy botmixerrel pépesítem
A pépet átteszem egy másik tálba, s belekavarom a fokhagymát és chilit.
A fotózás után a kockára vágott paradicsomot, s a dekorációs chilit is hozzávágtam. is hozzákevertem, majd pakoltam bőségesen a pirított toastokra, melyekre előzőleg olívaolajat locsoltam. Autentikusabb lett volna pitával fogyasztani, van is a hűtőben, de nem akartam most ezzel babrálni. Majd legközelebb.
Mentatea illik mellé, de én vörösbort ittam hozzá. Remélem Allah megbocsát. Allah u akhbar!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése