Vörösboros gulyásleves marhalábszárból, zöldségesen, csipetkével
Hozzávalók:
- 30 dkg marha lábszár
- 1 szelet füstölt szalonna
- olaj, vagy disznózsír
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- chilipaprika
- őrölt bors
- őrölt köménymag
- őrölt csípős pirospaprika
- 2 dl vörösbor
- Vegeta
- gulyáskrém, vagy kocka
- 1 db sárgarépa
- 2 db fehérrépa
- 1 db kisebb zeller
- zellerlevél
- 2 db hegyes csípős zöld paprika
- 2 db paradicsom
- 2 db krumpli
- petrezselyemzöld
- 1 tojás
- liszt
- só
Elkészítés:
A fazékba teszünk kevés olajat, ezen megpirítjuk a szalonnát, majd az apróra vágott hagymát, aranybarnára dinszteljük. A végén hozzáadjuk a darabolt fokhagymát, a felszeletelt chilipaprikát, megszórjuk a Vegetával, borssal, őrölt köménnyel. Jöhet a kockára vágott hús, majd a piros paprika, s ráöntjük a vörös bort. Ebben pároljuk tovább a húst. Majd felöntjük vízzel, beletesszük a zöldségeket, s a gulyáskrémet, vagy kockát.Közben elkészítjük a csipetkét: a tojáshoz sót keverünk, majd összegyúrjuk liszttel, hogy jó kemény tésztát kapjunk. Amikor már majdnem megfőtt a hús, belecsipkedjük a csipetkét, s készre főzzük a levest. Tálaláskor én még vágok rá chilit és petrezselymet.
Megjegyzés: Van, aki még gombát is tesz bele. Bár én szeretem a gombát, gulyásba eddig még nem tettem. Sőt, ekesandi (Mindmegette) még 1 kanál tejfölt is tesz a közepére. Lehet, hogy kipróbálom egyszer.
Fő a gulyás:
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése