HOBBYCHEF, Gastroblog, Gasztroblog, Gastroblogger, Gasztroblogger, Gastronomia, Gasztronómia, Kulinaria, Kulinária, recepies, recept

2012. augusztus 30., csütörtök

Etus néni túrós süteménye

Etus néni túrós süteménye

Tegnap a TV Paprika músorát néztem  a feleségemmel. Épp az Édes nagyik  műsor ment, ahol Keresztúri Feri szakács úgy dönt, hogy megtanul tésztát is sütni, s ellátogat az ország különböző helyeire, ahol nagyik tudományát próbálja ellesni. Ezuttal Etus nénihez ment el kuktáskodni.

Nos a recept:

35 dkg liszthez 25 dkg porcukrot adunk, beleteszünk egy sütőport, és az egészet összekeverjük, majd a felét a vajjal kikent tepsibe szórjuk, egy másik edényben fél kilogramm túrót vaníliás cukorral ízesítünk, majd egy egész citrom héját belereszeljük. Megszórjuk mazsolával, és beleöntjük a tepsibe.  Az eddig elkészült tésztát 2dl tejföllel locsoljuk és rátesszük a maradék lisztet. A legvégén pedig 3dl tejben 3 tojást elkeverünk és a massza tetejére öntjük, kevés olvasztott vaj kerül még rá és mehet is a sütőbe.

A nejem nagyon belelkesedett, s ma meg is sütötte a tésztát.

Az én szerepem csak annyi volt, hogy segítettem neki a receptet, s az elkészítést  felidézni.

A süti kiválóra sikeredett. Én csak annyit változtattam volna, hogy a mazsolát előzöleg rumba áztattam volna.


De így is finom volt

13 megjegyzés:

  1. Hálás köszönet a receptért!!! Itthon figyel a túró a hűtőben és nem tudtam mit kezdjek vele. Nagyon nem akartam gyúrogatni,de valami édesre vágytunk. Hát ez lesz az! Holnap el is készül a kenyér után a sütőben. Addig amíg a kenyér sül, ezt össze lehet dobni. A mazsolára meg figyelek majd! ;-))

    VálaszTörlés
  2. Nagyon finom lehetett, guszta! Volt már hogy én is néztem ezt a műsort, jó kis recepteket lehet ellesni! Azért a túrós citromos süteménybe nem illik a rumba áztatott mazsola.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én már láttam olyan receptet is, ahol még egy evőkanál rumot is kevertek a túróhoz.

      Törlés
  3. Hát ez elég furcsa recept, vagy valamelyik folyamatot kihagytad. Szárazan a liszt felét csak magában öntjük a tepsibe, erre jön a túró stb. majd megint a száraz liszt? - és tovább ami még jön rá.

    VálaszTörlés
  4. Tényleg furának túnik, de nem hagytam ki semmit. A TV-ben is, és a feleségem is így készítette, s működött!
    Itt meggyőzödhetsz róla:
    http://www.tvpaprika.hu/Receptek/E/etus_neni_turos_sutemenye_edes_nagyik

    Egyébként a Femina-nál is találsz hasonló receptet:
    Szórt túrós lepény:
    http://www.femina.hu/recept/turoslepeny_receptek_ahogy_videken_keszitik

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi, megnézem és el is készítem majd én is. Kiváncsi vagyok erre a receptre.

      Törlés
    2. Megnéztem a tvpaprika honlapján és valóban így szól a recept, de a hozzávalóknál 1 kg túró van írva. Valahol elírták, de gondolom, hogy elég a fél kiló. Egyébként felidéztem nagymamám sütijeit és rémlik, hogy hasonlót ő is készített. Majd megkeresem a kézzel írott receptjeiben, mert sokat örököltem tőle.

      Törlés
    3. A TV-paprika receptjében és az enyémben is 1/2 kg túró van (ami nem csoda hiszen onnan másoltam ki)! A Femina-nál szerepel 1 kg, igaz ők 40 dkg liszttel készítették. De igazad van, a 1/2 kg tökéletesen elég, ezt tanusíthatom.
      Kíváncsi vagyok, hogy a nagyidnál milyen leírást találsz.

      Törlés
    4. Nézzed meg mégegyszer, mert a tvpaprika honlapján van a baloldali sávban a hozzávalóknál az 1 kg túró. A Femina-t meg sem néztem, így azt nem tudom, hogy mi van írva.

      Törlés
    5. Igaz, baloldalt 1 kg szerepel, de a leírásban - amit én is kimásoltam - félkiló. S az adásban is fékilót mondtak. Mi is aszerint csináltuk.

      Törlés
  5. Ez nem más, mint kicsit megvariálva a Lusta asszony rétese. Rendszeresen sütöm, működik.
    Gizus

    VálaszTörlés
  6. Én is úgy ismerem, hogy a Lusta asszony rétese. Tény, hogy működik. És nagyon finom, és gyors. Nem rossz az a rumos mazsola.:)) A tv-nagyik nagyon finomakat készítettek, sok olyan is volt amit az anyám és én is készítettünk már. A recepted biztos, hogy úgy jó ahogyan leírtad. Azért furcsálják, mert azt hiszik száraz lesz.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nemhogy nem lett száraz, de a következő adagnál a vaj mennyisége csökkentve lett, mert az elsőnél sok volt.

      Törlés