HOBBYCHEF, Gastroblog, Gasztroblog, Gastroblogger, Gasztroblogger, Gastronomia, Gasztronómia, Kulinaria, Kulinária, recepies, recept

2012. augusztus 28., kedd

Rasszizmussal vádolt magyar cukorka: NEGRO - 50 cent

Rasszizmussal vádolt magyar cukorka: NEGRO - 50 cent



Az afroamerikai rapper - 50 cent (Curtis James Jackson III ) - Budapesten járva egy benzinkútnál meglátott egy cukorkát, amit lefényképezett, s feltette az Instagram.com közösségi képmegosztó oldalra azzal a szöveggel: "Na szép. Nézzétek mit találtam Európában!"(Damn son look what I found in Europe ) Azzal érvelt, hogy  a "negro" szó ma már pejoratív értelmű a feketékre nézve.


A bejegyzésre rögtön töbszázan reagáltak, főleg a rapper hódolói közül. Sokan még azt is látni vélték, hogy egy néger látható a zacskón, kötéllel a nyakában. Voltak, akik védeni kívánták magyar barátaikat, hogy a magyarok bolondak, s nyelvi problémák miatt nem tudják, hogy a negro mit jelent az USA-ban. Őrület!

Nos, ide vezet a tájékozatlanság, a butaság, s az elvakultság. A Negro már évtizedek óta létezik, gyermekkoromban is kedvelt volt köhögés ellen. A képen - természetesen - nem néger látható, hanem egy kéményseprő, akinek nem kötél van a nyakában, hanem a drótkeféjét tartja a kezében,, amivel a kéményt pucolja. Legalább is a múltban ezzel pucolta, meg a kötélen logó vasgolyóval. Gyermekkoromban még láttam az utcán őket, fekete ruhában, kormos arccal, s fehér fityulával. Nemcsak gyerekek, de felnőttek is megfogták egy gombjukat, ha kéményseprővel találkoztak, s skandálták a mondókát: "Kéményseprőt látok, szerencsét találok."

Ma már a kéményseprők utcai ruhában közlekednek, szerszámok nélkül, aktatáskával, eszük ágában sincs felmenni a tetőre, maximum a padlásra, megnézik a caminluk ajtaját, kiállítják a jegyzőkönyvet, s aztán küldik a számlát. Még azokra kéményekre is, melyek sohasem működtek, mert a "tartalék" kémény után is fizetni kell.

Tény, hogy az USA-ban a negro a négereket jelenti, mint a black, vagy nigger, újabban egyesek  gúnynévként értelmezik.. Csakhogy a Negro cukorkának semmi köze nincs a négerekhez, a rasszizmushoz. Egy olasz cukrász kombinálta az ánizst és a mentolt. A cukrászt Pietro Negro-nak hívták. Róla nevezték el a cukorkát. Akkoriban a negronak még nem volt pejoratiív jelentése. A kéményseprő pedig azért lett a szimbólum, mert a Negro a torok kéményseprője. 1923 óta gyártották a Stühmer gyárban, majd Dr. Egger-nél, végül az államosítások után a Budapesti Csokoládégyárhoz került a gyár és a gyártás..


A rendszerváltás utáni privatizációt követően két cég is gyártotta,  a Nestlé tulajdonban lévő Szerencsi, s a Danon tulajdonolta Győri Keksz., majd néhány éve kusza tulajdonlások után ismét csak egy cég, a Győri Keksz gyártja. Mellesleg, hogy a dolog érdekesebb legyen, egy szerb cég is gyártja a Negro-t, a magyarhoz hasonló csomagolással.


Az eset is mutatja, hogyan lehet ma az internet korában embereket félrevezetni, hisztériát kelteni., s hogy a világháló nemcsak pozitiv hatást tud kiváltani.  A négerek - egy buta bejegyzés miatt - most sanda szemekkel néznek a rasszista magyar cukorkára, s ezáltal ránk.


Végül nézzük meg három klipjét és hallgassuk meg a botrányt okozó rapper zenéjét:

50 Cent - I Ain't Gonna Lie

 

50 Cent - Just A Lil Bit 


50 Cent - Double Up ft Hayes



Nos, bár a cukorkával bakot lőtt, de élni tud, szép tájakon, luxus környezetben  forgatja a klipjeit, s csinos lányokkal veszi magát körül.

4 megjegyzés:

  1. Először nagyot nevettem a címen, aztán meglepődtem, hogy ilyen előfordulhat, végül sok érdekes információval lettem gazdagabb. Valóban régi ismerős a Negro, de nem tudtam honnan kapta a nevét, és melyik cég gyártotta. Nagyon utána jártál a dolognak. Köszönet érte!!
    Reméljük azért egy ilyen félreértés miatt nem fogják a magyarokat rasszizmussal vádolni.

    VálaszTörlés
  2. A bejegyzésed minden egyes szavával egyetértek, gyerekként sokat ettem, ma már nem vásárolom, de tudom, hogy most is van. Egyébként tegnap láttam a tv-ben a híradóban, ezt ahogy ez a tájékozatlan színesbőrű ezt az egészet tálalja. Elképesztő. De nem csodálom, amerika lakossága - mondjuk az álmos kisvárosaikban meg pláne - még most is a XXI. században és a magyar NATO-tagság ellenére is keveset vagy van aki semmit sem tud rólunk. Emlékeztek arra, hogy volt idő amikor összekeverték Budapestet Bukaresttel, de lehet, hogy még most sem tudják a különbséget.
    A rapperekről pedig meg van a véleményem amúgy is... én nem hallgatok ilyen "zenét", én nem is nevezem annak.

    VálaszTörlés
  3. Ez a szerencsétlen azt sem tudta, hogy milyen országban találkozott a Negro cukorkával. Mikor megkérdezték tőle, hogy hol vette csak annyit mondott, hogy "nem tudom valahol Europában". A szigeten meg kiküldték a vip ebédlőből a magyar fellépőket mikor ment ebédelni. A miértre a válasz az volt, hogy Fél Dollár nem ül le enni egy asztalhoz fehér emberekkel. Ennyit arról, hogy ki a rasszista.

    VálaszTörlés
  4. Ezt a cikket a fiatalembernek is olvasnia kellene

    VálaszTörlés