Kapros-tejfölös tökfőzelék füstölt tarjával
A tök nemzettséghez - a cukkinit, uborkát most figyelmen kívül hagyva - sokféle tök tartozik. Étkezési szempontból a dísztök, takarmánytök sem érdekes. Leginkább a közönséges, étkezési, vagy főzőtök, és a sütőtök, a hokkaidó tök, a patisszon, időnként a kolbásztök, s a spárgatök kerül a konyhámba. A tököt sokféleképp szoktam készíteni. Szeretem rántva, nem csak magát a tököt, de a virágját is, sütve, töltve, vagy töltelékként, rakottként, levesnek, krémlevesnek, lecsóval, fasírtnak, lapcsánkának (cicegének, tócsninak), van aki süteményt, tortát, tökbefőttöt, lekvárt, szószt, tökspagettit, tökös-mákos rétest, tökpuffancsot, tökös-krumplis lángost, burgonyás-tökös palacsintát, tök rizottót készít belőle. De a legáltalánosabb felhasználása a magyar konyhában a főzőtöknek van tökfőzelék formájában. Most egy klasszikusnak mondható tökfőzelék készült. Miután a blogomon 15 különböző tökfőzelék található, receptet nem írok.
Korább tökfőzelékek:
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése