Kapros-tejfölös tökfőzelék füstölt tarjával
A tök nemzettséghez - a cukkinit, uborkát most figyelmen kívül hagyva - sokféle tök tartozik. Étkezési szempontból a dísztök, takarmánytök sem érdekes. Leginkább a közönséges, étkezési, vagy főzőtök, és a sütőtök, a hokkaidó tök, a patisszon, időnként a kolbásztök, s a spárgatök kerül a konyhámba. A tököt sokféleképp szoktam készíteni. Szeretem rántva, nem csak magát a tököt, de a virágját is, sütve, töltve, vagy töltelékként, rakottként, levesnek, krémlevesnek, lecsóval, fasírtnak, lapcsánkának (cicegének, tócsninak), van aki süteményt, tortát, tökbefőttöt, lekvárt, szószt, tökspagettit, tökös-mákos rétest, tökpuffancsot, tökös-krumplis lángost, burgonyás-tökös palacsintát, tök rizottót készít belőle. De a legáltalánosabb felhasználása a magyar konyhában a főzőtöknek van tökfőzelék formájában. Most egy klasszikusnak mondható tökfőzelék készült. Miután a blogomon 15 különböző tökfőzelék található, receptet nem írok.
Korább tökfőzelékek:
Tejfölös cukkini-tökfőzelék kaszinótojással
Kapros-tejszínes tökfőzelék sült párizsival, tükörtojással
Kapros, tejfölös tökfőzelék kacsanyak pörkölttel
Lecsó tejfölös kapros tökfőzelékkel és szalámival
Paradicsomos-tejfölös kapros tökfőzelék sült sertéskarajjal
Kapros tejes tökfőzelék buggyantott tojással
Kapros, tejfölös tökfőzelék sajttal
Kapros, tejfölös tökfőzelék sertéspörkölttel
Kapros, tejfölös tökfőzelék sült párizsival, tükörtojással
Tejszínes, kapros tökfőzelék csirkemellcsíkokkal
Kapros-tejfölös tökfőzelék sült sonkával
Tejfölös tökfőzelék pörkölttel
Kapros-tejszínes tökfőzelék tükörtojással
Kapros-tejszínes tökfőzelék sült oldalassal
Kapros-tejfölös tökfőzelék szalámival, kolbásszal

Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése