Sajtos spárgakrémleves
Ennek a levesnek az az érdekessége, hogy felhasználtam hozzá a spárgavégeket és a fehér spárga héját is.
Hozzávalók:
- 4 db fehér spárga síp
- 6 db zöld spárga síp
- 2 db burgonya
- 1 csomag fehér spárga vége és héja
- 1 csomag zöld spárga vége
- só
- cukor
- őrölt fehérbors
- 1 kk koriandermag
- 1 csipet reszelt szerecsendió
- 1 tk mustár
- 1 tk kapribogyó
- 1 dl tej
- 5 dl tészta főzőlé
- 5 dkg sajt
- 1 tk sült bacon
Elkészítés:
A főzővizet felteszem melegedni A krumplit megpucolom, apróra vágom, beleteszem a vízbe.
A spárgák végeit levágom, a fehéret meghámozom. A végeket és a héjakat a többivel együtt a főzővízbe teszem. A spárgákat feldarabolom, a zöldek csúcsait félreteszem, majd előbb a fehér, később a zöld spárgát és a kapribogyót is a fazékba teszem. Sózom, szórok bele cukrot. Amikor már minden csak nem puha, beleteszem a zöld spárga csúcsokat is a tetejére. Elzárom a tűzhelyt, s fedő alatt hőntartáson hagyom egy darabig.
Lereszelem a sajtot.
A zöld csúcsokat kiveszem, félreteszem. A levest egy botmixerrel pürésítem, majd egy nagy lyukú szitán átpasszírozom.
A fazekat visszateszem a tűzhelyre, beleöntöm a tejet, szórok rá borsot, szerecsendiót, koriandermagot, beleteszem a sajtot és a mustárt. Összekeverem, felforralom.
Tálalok. Merek egy tányérba a levesből, díszítem a zöld spárgasípokkal és a sült baconnal, s rajzolok egy kört a tejjel..
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése