Berliner Eisbein (Berlini sertéscsülök) - Barna sörben sült csülök, savanyított párolt káposztával, zöldborsó pürével, petrezselymes sós krumplival
A németek kedvence, hajdan még az NDK- ban is kedvelték.Érdekes, hogy ennek az ételnek mennyi neve van, országonként, de még tartományonként is változó. Ismertebb nevei: Hachse, Haxe, Haxn, Schweinshaxe, Knöchla, Hechse, Hämmchen, Rötel, Haspel, Schweinshaxn, Knöchla, Adlerhaxe. De Ausztriában Stelze, Schwájcban Gnagi, vagy Wädli a neve.
Az elkészítésben is van különbség, szinte régiónként változik. Észak-Németországban és Lengyelországban a füstölt csülköt főzik és/vagy sütik, de Dél-Németországban, Ausztriában és Csehországban füstölés nélkül kemencében sütik, vagy grillezik. A köret is változatos, van ahol csak kenyérrel, mustárral és tormával, van ahol krumplipürével és savanyított káposztával, vagy mustárral, tormával és savanyított zöldségekkel, vagy sóskrumplival, savanyított káposztával és borsópürével körítik. No és persze Schnaps (pálinka) és Bier (sör) kíséretében fogyasztják. A sörházakban, sátrakban sramli is jár hozzá.
Nos, én egy előző bejegyzésben írt főtt füstölt csülköt használtam fel ehhez az ételhez, azzal a kis csavarral, hogy a csülköt barna sörrel locsoltam, a káposztához fehérbort öntöttem, s a sós krumplira petrezselymet szórtam.
Hozzávalók:
- 1 db főtt füstölt csülök
(kb. 75 dkg) - 1 dl barna sör
- 4 db krumpli
- 6 szál petrezselyem
- 25 dkg savanyított káposzta
- 1 szelet hagyma
- só
- köménymag
- cukor
- őrölt fekete bors
- 1 fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 db babérlevél
- 1 db chili
- 1 dl fehér bor
- 15 dkg zöldborsó
- 1 ek tej
Elkészítés:
A csülköt egy serpenyőbe teszem, locsolok rá sört, s beteszem a főkeverés fokozaton 180 C fokra előmelegített sütőbe 30 percre.Utána átkapcsolok grill fokozatra és még 15 percig sütöm.
A krumplikat megpucolom, kockára vágom, s sós vízben felteszem főni.
Egy serpenyőben a csíkokra vágott szalonnát megsütöm, ráteszem a köménymagot, az aprított hagymát. Majd amikor a hagyma megpirult és egy kicsit karamellizálódott, hozzáadom a káposztát. Sózom, borsozom, teszek bele egy darabokra tépett babérlevelet, rávágom a chilit, s beleöntöm a bort.
A borsókat kevés vízben megfőzöm. Leöntöm róla a vizet, sózom, borsozom, öntök hozzá tejet, s botmixerrel pépesítem.
Tálaláskor teszek a tányérra két szeletet a csülökből, mellé káposztát, borsópürét és krumplit, az utóbbira vágok petrezselymet.
Lehet még mustárt kínálni hozzá.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése