HOBBYCHEF, Gastroblog, Gasztroblog, Gastroblogger, Gasztroblogger, Gastronomia, Gasztronómia, Kulinaria, Kulinária, recepies, recept

2010. október 8., péntek

Madár tej a la Hobbychef

Madártej, a la Hobbychef

Hozzávalók:

  • 4 db tojás
  • 1 l tej
  • 20 dkg por cukor
  • 2 rúd vanília, vagy vanília esence, vagy vaníliáscukor
  • 2 evőkanál liszt
  • 10 dkg rumba áztatott mazsola
  • citrom
  • narancs
  • brandy
  • tojáslikőr

Elkészítés:

A tojásokat üssük fel, s tegyük külön a sárgáját és a fehérjét. Tegyük fel a tejet forrni egy nagy lábasban. A fehérjét 5 dkg cukorral verjük kemény habbá. A sárgáját a maradék cukorral, liszttel keverjük össze, tegyük bele a félbevágott vanília rudakat, a citrom és a narancs reszelt héját, facsarjunk bele egy fél citromot, s egy fél narancsot, s öntsünk bele egy kevés brandyt.

A tejbe szaggassuk bele a fehérjét egy vizes kanállal, az edény méretétől függően 3-4 darabot egyszerre. Egy max. 2 perc után fordítsuk meg, majd szűrő kanállal vegyük ki és fedjük le.
A tojásba öntsünk egy kevés tejet, keverjük össze, majd lassan csurgassuk bele a tejbe. Kevergetés mellett forraljuk fel. Vegyük le a tűzhelyről, s amikor kihűlt, tegyük bele a tojásfehérjehabokat, szórjuk rá a mazsolát.. Tegyük a hűtőbe.
Tálaláskor tegyük egy kis tálba, vagy pohárba. Díszíthetjük narancs héja csíkokkal,vagy reszelt narancshéjjal, de csorgathatunk rá karamellt, olvasztott csokoládét, vagy lekvárt (pl. barack lekvárt) is. Meglocsolhatjuk tojáslikőrrel is. (Én ezt tettem.) De ezek nélkül is nagyon finom.

Megjegyzés: Ezt a desszertet a franciák találták ki, de elterjedt az egész világon. Eredeti neve: Oeufs à la neige, angolul: Eggs in snow, vagy Floating Island. Hogy miként lett ebből Madártej, rejtély. Talán a főbb összetevői - tojás és tej - miatt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése