HOBBYCHEF, Gastroblog, Gasztroblog, Gastroblogger, Gasztroblogger, Gastronomia, Gasztronómia, Kulinaria, Kulinária, recepies, recept

2012. június 27., szerda

Észak-dél

Észak-dél


Teheránban - mint ahogy már többször is írtam - közel öt évet húztam le 1982 és 87 között. A Kereskedelmi Kirendeltségen kialakult az Észak és Dél ellentéte. (A Követségen ez nem jött létre, azon egyszerű ok miatt, mert ott midenki a Követség épületében lakott.) Az északon lakók kb. 1300 méter magasan lévő villájuk révén lenézték a délieket, akik "csak " kb 1200 méter magasan laktak, a Kirendeltség közelében (a Követség valamivel lejebb volt), az igazi dél pedig kb. 1000 méter magasságában volt.(Még ez is kb. a Kékes magassága..) Teherán egy magaslaton fekszik. A konyha ablakunkból látható Damavand (5604 méter) csúcsán még nyáron is ott volt a hósipka.

Nos. Itt a gastroblogger világban is érzem ezt a távolságtartást. Én tölthetek fel bármit, akár a legizgalmasabb gasztróhírt, vagy a legjobb receptet (elnézést a túlzásért) az "északi" bloggerek bojkottálják a blogomat, azért sem nézik meg. Még akkor sem, ha névnapok alkalmával olyan nevek kapcsán töltök fel üdvözlést, amilyen nevű bloggerek bizton vannak közöttünk. És még akkor sem, ha én sűrűn meglátogatom a blogjukat, hagyok bejegyzést, s beíratkozok a látogatói listába. Eddig senki sem viszonozta! Pedig talán az én receptjeim is lehetnek figyelemre érdemesek, mivel a Mindmegette  a közel 2 év alatt eddig 163 receptemet jelentette meg. (Nem beszélve arról, hogy ez több mint udvariatlanság. Egy látogatást illik viszozni.) Nem értem ezt az elhatárolódást. Egy látogatóm azt írta egyszer, hogy ne törödjek a "sznobbok"-kal, ők úgyse fogják sohasem felkeresni a blogomat.

O.K. Tudomásul vettem. De továbbra sem értem a gyülölködés okát. Én, legjobb tudomásom szerint, nem szolgáltattam rá okot.

17 megjegyzés:

  1. Nem tudtam, hogy hová akarsz kilyukadni, aztán kiderült és egyetértek Veled. Igen, vannak északi meg déli, meg lent és fent levő bloggerek, gasztro sznobok. Én sem értem, hogy mire fel... De mi a fenét törődsz velük, engem nem érdekelnek. Te sem tudsz végig látogatni minden rendszeres olvasód aki felíratkozott hozzád, ugyan így azok sem ahová Te felíratkoztál. Ez képtelenség. Aki akar meglátogat, aki nem akar amiatt hiába háborogsz.
    Azt el kell fogadni, hogy az ízlések különbözők és nem kell azért haragudni ha valakihez felíratkozol és ő nem íratkozik fel Hozzád. Neked tetszik amit ő süt-főz, de neki nem biztos, hogy tetszik az amit Te készítesz. Ez ilyen egyszerű. Megmondom őszíntén, hogy én igazából annak örülnék ha olyanok írnának akiknek nincs gasztro blogjuk, mert a gasztrobloggerek egymás dícsérése sok esetben kikényszerített és belterjes. Én csak akkor és oda írok ha őszintén azt tudom mondani, hogy jól néz ki az étel, közel áll az én ízvilágomhoz.

    VálaszTörlés
  2. kedves Endre, ahelyett, hogy ilyesmiken gondolkoznál, szerintem sokkal inkább írj azokról az iráni évekről. nagyon nagyon izgalmas időszak lehetett, biztos sokakat idevonzanál ezzel, nem hiszem hogy csak engem érdekel.

    VálaszTörlés
  3. Endre, ne már, megint a régi lemez? Nem rólad szól, hogy nem látogatnak. Tényleg nem. A sok banner a blog szélén, a toplisták, mind önmagukról szólnak és nem teszik érvényessé a blogot, a tartalmat. Az udvariasság pedig nem értelmezhető fogalom ebben a közegben. Az ingerküszöb máshol van. Kicsit sok a köldöknézés. Ez nem gyűlölködés, hanem egy mércének való meg nem felelés.

    Egyszer már be akartad csukni a blogot, mert megsértődtél. Aztán mégis továbbléptél. Ez most vissza lépés.

    Ne törődj a kritikákkal, de ne is sírd tele a blogodat, ha nem tetszik mások hozzá állása.

    Magadnak írod, max. egyre kevesebben olvassák. Írj többet a feleségedről, az igen szórakoztató volt. Legalább történt valami.

    Fel a fejjel.

    Tomi (Kaposvárról)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Vagy félreértettél valamit, vagy nem elég figyelmesen olvastad a soraimat. Nem arról írtam, hogy nem látogatnak. A blogom látogatottsága elég szépnek mondható. Tegnap 539 oldalmegjelenítése volt, most hogy e sorokat írom, már több mint 300, de volt olyan nap, hogy az ezret is meghaladta. Én csupán azt tettem szóvá, hogy egyesek csak azért se néznek be a blogomba. Mint ahogy csak azért se íratkoztak fel a gyűjtő blogomra, sőt volt, aki kifogásolta, hogy egyáltalán minek csináltam. Ami a mércének való meg nem felelést illeti, nem hiszem, hogy rosszabúl főzök, mint sokan az orrukat magasan hordók közül. Mellesleg, ha nem csak kritizálni tudnál, hanem valóban jól is főzöl, akkor lenne bátorságod megmutatni. Gyávaság és álságos arra hivatkozni, hogy a barátaid nem szeretik, ha fotózzák őket. Nem őket, hanem az általad elkészített ételt kell fotózni.
      A blogomat nem sírom tele, hanem elmondtam a véleményem. Akinek ez nem tetszik, ne látogassa meg. Ilyen egyszerű.

      Törlés
    2. Endre, a tegnapi oldalmegjelenítés Sabrinának köszönhető szerintem, amivel nincs is semmi baj , csinos még most is 44 évesen.

      A blogodat pedig a stílusa miatt, illetve a korábbi, gyűjtőlapos sértődések miatt hanyagolják. Igen, direkt. De ez ne legyen bajod, vidd azt tovább, amit helyesnek látsz, s ha nem is fogadnak el nagyobb közösségek, tudd ezt be különleges helyzetednek. Nem a banner gyűjteményekről szól egy gasztroblog. Ha ezen nem sikerül túl lépni, megbékélsz. Ez a blogger világ bizonyos közös érdekekről is szól. Veled, ilyen közös érdek, úgy látszik, több bloggernél - hiányzik.

      Tegyél rá, felejtsd el, Don Quiote-ként menj csak tovább szembe.

      Nem érdemes azzal vacakolnom, hogy a kedvedért, kivagyiságból nyomot hagyjak az interneten. Akik esznek a főztömből, azok mindig gratulálnak. És nem a banner készítő tudásomhoz.

      Számold össze, egy kezeden, hányan készítették el valóban bármelyik receptedet, úgy, hogy a kötelező udvariassági körön túl, valódi tartalmat is kommenteltek volna nálad? Ha az eredeti blogger szellemiség szerint, alázatosan, nem türelmetlenül viszonyulnál ezekhez a dolgokhoz, leszarnád, hogy ki NEM látogat.

      "A blogomat nem sírom tele, hanem elmondtam a véleményem. Akinek ez nem tetszik, ne látogassa meg. Ilyen egyszerű."

      - látod, egy csomóan, a nagy orrúak közül elveszítették az érdeklődést irántad. Az 500/100 oldalletöltés ellenére is.

      "Alázatos szolgája"

      Tomi

      Törlés
    3. Szerintem itt az ideje, hogy máshol osztogasd az észt. Már kezdesz unalmassá válni. Ha ennyire írni van kedved, nyíssál egy saját blogot, s ott írjad a "bölcsességeidet", s mutasd meg, hogy te vagy a világ legjobb szakácsa.
      Ami a receptjeimet illeti, valami oka csak van, hogy a Mindmegette, mely a legnagyobb on-line-os recept oldal, ma üjabb 2 receptemet tette fel, s ezzel a receptjeim száma 165-re emelkedett, a tavalyi receptversenyen - egyedüliként - 2 díjat is nyertem. s a Receptárban (nyomtatott receptújság) több receptem is megjelent.
      Itt a blogon többen is írták, hogy vitték a receptet, a Mindmegettén pedig statisztika is bizonyítja, hogy sokan a receptkönyvükbe tették, illetve továbbküldték.
      Kivácsi vagyok, tőled hány receptet közölt le bárki is. Savanyú a szőlő? Vagy abban elégülsz ki, hogy másokat fricskázol? Soha ne legyen szebb örömöd!

      Törlés
    4. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

      Törlés
  4. Kedves Shéf!
    Egy napja olvasom a blogodat és örülök, hogy rád találtam.
    Nagyszerű, amit csinálsz, csak így tovább, ne törődj senkivel, irigyek az emberek.
    Én egyedül élek és én is sok irigy emberrel találkozom, szeretek sütni-főzni, mint Te. Nagyon egyformák vagyunk, korban is illünk egymáshoz. Én biztos nem főznék neked büdöseket a lakásban:-)
    Nagyon tetszik a fényképed is, ez mikor készült?
    Én még nem mertem blogot nyitni, mert félek valaki kinevetne az én egyszerű ételeimmel. Ilyen szépségeket, mint Te készítesz nem tudok és így fotózni sem.
    Adnál valami tanácsot hogy kezdjek neki, ha mégis lenne merszem.
    Köszönöm előre is!
    Azt hiszem napokra lesz olvasnivalóm nálad.
    Egy új rajongód: Mariska (Csempeszkopács)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Mariska!
      Csak annyit tudok tanácsolni, hogy vágjál bele. Sokan szeretik az egyszerű ételeket. Én nem egyszer tapasztaltam külföldi útjaim során, hogy társaim fanyalogtak a finomságok láttán, s inkább pörköltet, vagy rántott húst ettek volna.
      Meglátod, nem ördöngösség a blogírás, s a fotóid is egyre jobbak lesznek.

      Törlés
  5. Kedves Séf Úr!
    Sajnálattal olvasom hogy milyen emberek vannak, de nem kell velük törődni, éjj a mának és nekünk! Én nem olvasok sok gastro blogot, de a tiéd mindenképpen köztük van és lesz. Nagyon érdekes történeteket írsz. Semmiképp ne csukd be a blogod. Rengetegen olvasnak téged szerintem és ez a fontos. Hány olyan férfiember van, aki ilyen blogot ír, ráadásul jól is főz! Tamás biztosan nem.
    Engem biztosan meg tudsz fogni ha sok zabálnivaló lánykáról raksz föl klippet!
    Szép napot és várom a mai ebéded!
    Üdv
    Géza

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Géza!

      Ha jól olvasom, közös a célunk. Mi férfiak tartsunk össze, s viselkedjünk férfiasan. Legalább olyan jól főzök, mint Endre, de csak a haverjaimnak, akik nem szeretik, ha kaja közben fotózom őket. Szóval, megtartjuk magunknak az élményeket. Roppanós bikahere pörkölt, arról mondjuk Shéf tollából szívesen olvasnék. Az igazán férfias, semmi picsogás, udvariaskodás. A szaftos pletykák a szaftos ételek mellé pedig felüdülést hoznak a hétköznapokra. A látogatottságot pedig én is csak növelem egyre másra. Sőt, most már dumálunk is, ha ki nem törli Shéf úr, mert a jobbító kritikára nem vevő. Remélem nem ez az igazság, hanem csak épp készül egy kámingoutra.

      Üdv

      Tomi

      Törlés
    2. Kedves Tamás!

      Szerintem csak akkor kritizálj, ha benned van akkora bátorság hogy megmutasd a világnak, mit tudsz. Nem hinném hogy Endrének nem az a célja hogy minél jobb blogot írjon a mi kedvünkre. Ha van benned igazi mersz, akkor nem érdekel hogy a barátaid szeretik e, ha fotózzák őket. Én is sok képet készítek például arról hogy eszik a kisunokám, mégsincs senkinek baja vele.
      Békéljünk meg, elvégre azért jövünk ide mert szeretjük ezt az oldalt. Kivéve Mariska, aki úgy érzem rossz helyen kopogtat az ajánlataival.
      Nekem az tetszene igazán, ha minden nap látnám az ebédet mellé meg egy Sabrina videót.
      Egyébként a mai ebédem innen van, sonka és sárgadinnye, milyen jó ötlet!

      Géza

      Törlés
    3. Kedves Géza!

      Értem én a jó szándékot, béküljünk meg inkább. És jó ötlet ez a sárgadinnye zalahússal, megyek is, van mindkettő a hűtőben.

      Tomi

      Törlés
  6. Most vettem észre,hogy ugyan már régóta olvasom a blogot,de még nem voltam feliratkozva.Valószínüleg más is van így.A receptek is nagyon jók,de például én szeretem azokat a gasztroblogokat is,amikben a szakácsot is megismerhetem.Tehát jöjjenek a receptek és a történetek is:)Egyébként Líviával értek egyet,az ő blogját is olvasom,meg is nézem,hogy fel vagyok-e iratkozva nála.

    VálaszTörlés
  7. "Ha valakinek problémája van veled, mindig jusson eszedbe, hogy az az Ő problémája".
    Nem tudom, kitől való az idézet, de egyetértek vele.
    A blog írása és más blogok olvasása is teljesen szubjektív dolog. Többnyire én is azokat a blogokat látogatom rendszeresen, amelyek tartalma, hangvétele valahol összecseng az én ízlésvilágommal. És gondolom, hozzám is hasonló okok miatt jön, aki jön. És nem neheztelek azokra, akik nem jönnek, én elsősorban magamnak akarok megfelelni.
    És ha esetleg nem lenne egy olvasóm se, hát akkor én leszek az író-olvasó.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Egyetértek. A blogot tulajdonképpen én is magamnak írom, csak hozzáférést engedélyeztem másoknak is. Persze örülök, ha mások is olvassák, különösen, ha tetszik is nekik. A jóindulatú kritikát szívesen fogadom, de a fricskázást gyülölöm. Mint ahogy azt is utálom, ha magukat sztárnak képzelők csak azért sem olvasnak. De ez nem különösebben zavar, csupán megjegyeztem.
      Az azonban nem véletlen, hogy a hiénák, akiknek saját blogjuk nincs, még semmit sem tudnak felmutatni, lehet, hogy egy rántottát sem tudnak megsütni, beindultak. Ilyen a világ. Alkotni nem tudnak, csak kritizálni. Sajnos ők vannak többen.

      Törlés
  8. Endre mit izgatod magad, ki néz, ki olvas, nem számít, akik hasonszőrűek, mint te úgyis rád találnak, a többi meg nem számít. Férfi létedre igenis jól főzöl, jó receptjeid vannak, már úgy értem nem ez a szakmád, akinek tetszik viszi tovább, kész. Egyetértek azzal a kommentelőddel aki kérte írj Iránról az ottani életről, emberekről, mindennapokról,nehézségekről, összehasonlítva az itthoni élettel, milyen volt, meg a többi helyről is, a recepteken kívül ezek érdekes témák lennének, engem például érdekelne, biztosan mást is, még több olvasód lenne:-))))

    VálaszTörlés