HOBBYCHEF, Gastroblog, Gasztroblog, Gastroblogger, Gasztroblogger, Gastronomia, Gasztronómia, Kulinaria, Kulinária, recepies, recept

2012. június 16., szombat

Maast-o-Khiar/ Perzsa uborkás, mentás joghurtleves, hidegen

Maast-o-Khiar/ Perzsa uborkás, mentás joghurtleves, hidegen

Hozzávalók:

  • 1 pohár joghurt
  • főző tejszín, vagy tejföl
  • 3 db ecetes uborka
  • 1 db hagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • mazsola
  • dió
  • pistachio
  • menta
  • kapor
  • petrezselyem
  • őrölt fehér  bors

Elkészítés:

Keverjük addig a joghurtot, míg lágy lesz. A hagymát, fokhagymát, diót, pistachio-t, kaprot, petrezselymet, mentaleveleket apróra vágjuk, az ecetes uborkákat daraboljuk. Tegyük egy tálba, adjuk hozzá a joghurtot,  öntsünk hozzá kevés tejszínt, vagy 2 kanál tejfölt. Sózzuk, borsozzuk. Keverjük jól össze, majd  tegyük hűtőszekrénybe legalább 2 órára. Fogyasztáskor díszítsük mentalevelekkel, egész dióval.

Ez a leves a korábbi iráni receptem alapján készült, némileg gazdagítva. Iráni tartózkodásunk alatt gyakran fogyasztottuk. (Eredetileg akartam nyers uborkát is belereszelni, de nem találtam a hütőben.) Már ma is 30 C fok körüli hőmérsékletet jeleztek, de a jövő héten már igazi kánikula köszönt be 35-36 C fokkal, jól fog esni ez a hideg leves.

Maast-o-Khiar, uborkás, mentás joghurt

P.S. A kamerámat a feleségem magával vitte a Balatonra, így a fotók a telefonommal készültek, elnézést, ha a képek nem elég jók.




1 megjegyzés:

  1. Ez nagyszerű lesz az elkövetkezendő napokban!!! Vittem! Van házi aludttejem, azt fogom használni!

    VálaszTörlés