Maast-o-Khiar/ Perzsa uborkás, mentás joghurtleves, hidegen
Hozzávalók:
- 1 pohár joghurt
- főző tejszín, vagy tejföl
- 3 db ecetes uborka
- 1 db hagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- mazsola
- dió
- pistachio
- menta
- kapor
- petrezselyem
- só
- őrölt fehér bors
Elkészítés:
Keverjük addig a joghurtot, míg lágy lesz. A hagymát, fokhagymát, diót, pistachio-t, kaprot, petrezselymet, mentaleveleket apróra vágjuk, az ecetes uborkákat daraboljuk. Tegyük egy tálba, adjuk hozzá a joghurtot, öntsünk hozzá kevés tejszínt, vagy 2 kanál tejfölt. Sózzuk, borsozzuk. Keverjük jól össze, majd tegyük hűtőszekrénybe legalább 2 órára. Fogyasztáskor díszítsük mentalevelekkel, egész dióval.Ez a leves a korábbi iráni receptem alapján készült, némileg gazdagítva. Iráni tartózkodásunk alatt gyakran fogyasztottuk. (Eredetileg akartam nyers uborkát is belereszelni, de nem találtam a hütőben.) Már ma is 30 C fok körüli hőmérsékletet jeleztek, de a jövő héten már igazi kánikula köszönt be 35-36 C fokkal, jól fog esni ez a hideg leves.
Ez nagyszerű lesz az elkövetkezendő napokban!!! Vittem! Van házi aludttejem, azt fogom használni!
VálaszTörlés