HOBBYCHEF, Gastroblog, Gasztroblog, Gastroblogger, Gasztroblogger, Gastronomia, Gasztronómia, Kulinaria, Kulinária, recepies, recept

2010. december 30., csütörtök

Aranylakodalom

Aranylakodalom

Régi barátaink (36 éves barátság) 50 éves házassági évfordulójának megünneplésére voltunk tegnap hivatalosak.

A feleség (Erzsi) nejem kolleganője volt a Lignimpexnél, a férj (Heni/Öcsi) Gyurkó Henrik Jászai Mari- díjas és érdemes bábművész, s számos kitüntetés birtokosa, aki bár már nyugdíjas, 75 évesen még mindig játszik a Budapest Bábszínházban, melynek elődjénél az Állami Bábszínháznál 1988 és 92 között igazgatóhelyettes is volt. 2011 januárjában hat darabban is szerepel, de önálló műsorokat is ad, s részt vesz a fiatal bábszínészek képzésében.

Néhány fotó (mobiltelefonnal készült, nem vittem magammal a fényképezőgépem, amit aztán megbántam):

A párt pezsgővel köszöntöttük (meglepetés party volt), a házaspárt a lányuk, Zsuzsa, aki 5 évesen a TV-s Maci Laci -nak kölcsönözte a hangját a fogmosáshoz, ma már nagymama, elcsalta magához, s közben a legidősebb unoka - Emese, aki már anyuka - előkészítette a bulit, majd megérkeztek a rokonok, barátok vagy ötvenen.

Az " ifjú pár":

A menü

Apperitívként volt szilvapálinka, fűszeres ágyas pálinka, whisky

Leves: krémes, zöldséges gombaleves csészében

Főétel:

Sertéspörkölt tarhonyával
Böllérszelet (füstölt kolbásszal töltve) sült krumplival, savanyú káposztával töltött paprikasalátával
Barackos pulykamellfilé párolt rizzsel.
(Én az első kettőt kóstoltam meg)

Az ételhez fehér és vörösbort, ill. sört ittunk.

Volt az asztalon többféle aprósütemény, beigli

Desszertként marcipános torta volt (ezt mi vittük a virágok és whisky mellett)




A délután fénypontjaként egy fénykép összeállítás vetítésére került sor (ezt Emeséék készítették). Érdekes volt az elmúlt 50 évet végignézni (két képen kb. 30 évvel ezelőttről a feleségem, lányom és én is rajta voltam). Hát mit mondjak, változnak az idők.

Heni ...


... egyik alakítása (szinkron):

Füles Mackó meséi



... és egy vele készült kisfilmben (a filmbeli leánya színésznő, de a lakás a Rákosligeti házában van, ahol mi is voltunk, a színház pedig a Budapest Bábszínház, ahol immár több mint 50 éve lép fel szinte minden este):

Vámos Zoltán - Reneszánsz



Egyébként, amiről a méltatások elfeledkeznek, számos külföldi rajzfilm-, ill. bábfigurának is kölcsönözte a hangját (ilyen volt a Füles Mackó is), s több országban lépett fel a társulatával. A Televízió sok produkciójában is közreműködött (pl. Mi újság a Futrinka utcában - Morzsa kutya).
Az egyik legismertebb báb figura - Vitéz László - pedig Kemény Henrik Kossuth-díjas bábművész mellett az ő nevéhez is fűződik. Szerepelt nem csak bábosként, de fellépett színházi darabokban és játszott filmekben is, szinkronizált.

Egy MTV műsorban való közreműködése:

Hogy volt!?

Aki nincs ellenünk, az velünk van, mindkét tábor Ki mit tud-ot néz, egy űrhajós először kerüli meg a Földet. Mindez az 1962-es évet idézi - július 10-én, szombaton 16.10-től az m1-en - vendégek: Mészáros Márta, Nádas György, Lorán Lenke és Gyurkó Henrik

A videoclipp megtekintéséhez klikkelj az oldalsó oszolpnál erre: Hogy volt!? - Az 1962-es év tévéműsoraiból

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése