HOBBYCHEF, Gastroblog, Gasztroblog, Gastroblogger, Gasztroblogger, Gastronomia, Gasztronómia, Kulinaria, Kulinária, recepies, recept

2010. november 12., péntek

Marha felsál vadasan, zsemlegombóccal


Marha felsál vadasan, zsemlegombóccal

Hozzávalók:

  • 40 dkg felsál
  • 2 db sárgarépa
  • 2 db fehérrépa (petrezselyem gyökér)
  • kevés zeller
  • kevés karalábé
  • 1 fej vörös hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 db hegyes zöld paprika
  • 1 db chili paprika
  • ecet
  • babérlevél
  • fehér egész bors
  • fekete egész bors
  • vörösbor
  • füstölt szalonna
  • olaj, vagy zsír
  • liszt
  • tejföl
  • cukor
  • mustár
  • kakukkfű
  • citromlé
  • ecetes uborka
  • petrezselyem
  • őszibarack befőtt
  • ribizli, vagy áfonya lekvár
Zsemlegombóc:
  • 2 db zsemle
  • 1 db tojás
  • őrölt fekete bors
  • petrezselyem
  • tej
  • liszt

Elkészítés:

Elkészítjük a páclét. A zöldségeket feldaraboljuk, s 1/2 liter vízben a fűszerekkel félpuhára főzzük, majd hozzáöntünk egy kevés ecetet, s citromlevet. A páclevet ráöntjük a hús szeletekre, s egy dobozban vagy 3 napig hűtőben tartjuk, időnként megforgatjuk.

Elkészítéskor a szalonnát egy serpenyőben megsütjük, majd rátesszük a hús szeleteket és félig megsütjük. Majd rátesszük a zöldségeket, felöntjük egy kevés vörösborral és a páclé egy részével. Puhára pároljuk, s zsírjára sütjük.

Közben elkészítjük a zsemlegombócot. 1 db zsemlét felkockázunk, tepsiben kevés olajon megpirítjuk. A másikat kevés tejbe áztatjuk. A pirított zsemlét a másikhoz tesszük, sózzuk, borsozzuk, hozzáadunk kevés lisztet és vizet, valamint a tojást és petrezselymet, összekeverjük. Rövid állás után gombócokat formálunk belőle és forró, sós vízben megfőzzük.

Kivesszük a húst és elkészítjük a vadas mártást. Kevés cukrot karamelizálunk, hozzáadjuk a zöldségeket, egy kevés liszt hozzáadásával átsütjük, és a maradék páclével pár percig főzzük. Végül a mártást mustárral és tejföllel összeturmixoljuk.

Zsemlegombóccal, valamint őszibarack kompóttal és ribizli, vagy áfonya lekvárral tálaljuk. (A lekvár most elmaradt, nem akartam egy üveget ezért megnyitni.) A húsra teszünk vékony szeletekre vágott ecetes uborkát, s megszórjuk az egészet petrezselyemzölddel.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése