Marha felsál vadasan, zsemlegombóccal
Hozzávalók:
- 40 dkg felsál
- 2 db sárgarépa
- 2 db fehérrépa (petrezselyem gyökér)
- kevés zeller
- kevés karalábé
- 1 fej vörös hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 db hegyes zöld paprika
- 1 db chili paprika
- ecet
- só
- babérlevél
- fehér egész bors
- fekete egész bors
- vörösbor
- füstölt szalonna
- olaj, vagy zsír
- liszt
- tejföl
- cukor
- mustár
- kakukkfű
- citromlé
- ecetes uborka
- petrezselyem
- őszibarack befőtt
- ribizli, vagy áfonya lekvár
- 2 db zsemle
- 1 db tojás
- só
- őrölt fekete bors
- petrezselyem
- tej
- liszt
Elkészítés:
Elkészítjük a páclét. A zöldségeket feldaraboljuk, s 1/2 liter vízben a fűszerekkel félpuhára főzzük, majd hozzáöntünk egy kevés ecetet, s citromlevet. A páclevet ráöntjük a hús szeletekre, s egy dobozban vagy 3 napig hűtőben tartjuk, időnként megforgatjuk.Elkészítéskor a szalonnát egy serpenyőben megsütjük, majd rátesszük a hús szeleteket és félig megsütjük. Majd rátesszük a zöldségeket, felöntjük egy kevés vörösborral és a páclé egy részével. Puhára pároljuk, s zsírjára sütjük.
Közben elkészítjük a zsemlegombócot. 1 db zsemlét felkockázunk, tepsiben kevés olajon megpirítjuk. A másikat kevés tejbe áztatjuk. A pirított zsemlét a másikhoz tesszük, sózzuk, borsozzuk, hozzáadunk kevés lisztet és vizet, valamint a tojást és petrezselymet, összekeverjük. Rövid állás után gombócokat formálunk belőle és forró, sós vízben megfőzzük.
Kivesszük a húst és elkészítjük a vadas mártást. Kevés cukrot karamelizálunk, hozzáadjuk a zöldségeket, egy kevés liszt hozzáadásával átsütjük, és a maradék páclével pár percig főzzük. Végül a mártást mustárral és tejföllel összeturmixoljuk.
Zsemlegombóccal, valamint őszibarack kompóttal és ribizli, vagy áfonya lekvárral tálaljuk. (A lekvár most elmaradt, nem akartam egy üveget ezért megnyitni.) A húsra teszünk vékony szeletekre vágott ecetes uborkát, s megszórjuk az egészet petrezselyemzölddel.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése