HOBBYCHEF, Gastroblog, Gasztroblog, Gastroblogger, Gasztroblogger, Gastronomia, Gasztronómia, Kulinaria, Kulinária, recepies, recept

2010. november 22., hétfő

Fehérboros sütőtök krémleves

Fehérboros sütőtök krémleves

Hozzávalók:

  • 1 db kisebb sütőtök (Hokaido)
  • 1 db krumpli
  • 1 db hagyma
  • vaj
  • liszt
  • 2 dl erőleves/vagy kocka
  • liszt
  • fehérbor
  • tejszín
  • őrölt fehér bors
  • curry
  • creme fraiche/tejföl
  • chili paprika
  • koriander/petrezselyem
  • tökmag
  • Pumpkin Oil (tökmag olaj)
Elkészítés:

A tököt kettévágom, kimagozom, meghámozom, kockákra vágom. A krumplit darabolom. A hagymát apróra vágom. A vajat egy lábasban megolvasztom, a hagymát megdinsztelem rajta. Hozzáadom a tököt és a krumplit, rövid ideig együtt párolom. Rászórok egy kevés lisztet és kevergetem. Majd felöntöm az erőlevessel (vagy adok hozzá 1 pohár vizet és 1 db leveskockát), borral, tejszínnel, sózom, s borssal, valamint curryval fűszerezem. Lefedve 25-30 percig lassú tűzön főzöm, míg a tök húsa puha lesz.
Egy kanálnyi tökmagot serpenyőben zsiradék nélkül megpirítok, félreteszem.
A levest kézi robottal finomra pürésítem (néhány kocka tököt és krumplit félretehetünk). Sóval, borssal és curryval után ízesítem, ha szükséges.
A levest egy tányérba merem, egy kanál creme fraiche-tl, vagy tejfölt(a francia változat zsírosabb) teszek a közepére, ráhelyezek egy chili paprikát és koriandert (vagy petrezselymet), rászórom a pirított tökmagot, s meglocsolom a tejföl levével és tökmagolajjal.


2 megjegyzés: