Fehérboros sütőtök krémleves
Hozzávalók:
- 1 db kisebb sütőtök (Hokaido)
- 1 db krumpli
- 1 db hagyma
- vaj
- liszt
- 2 dl erőleves/vagy kocka
- liszt
- fehérbor
- tejszín
- só
- őrölt fehér bors
- curry
- creme fraiche/tejföl
- chili paprika
- koriander/petrezselyem
- tökmag
- Pumpkin Oil (tökmag olaj)
A tököt kettévágom, kimagozom, meghámozom, kockákra vágom. A krumplit darabolom. A hagymát apróra vágom. A vajat egy lábasban megolvasztom, a hagymát megdinsztelem rajta. Hozzáadom a tököt és a krumplit, rövid ideig együtt párolom. Rászórok egy kevés lisztet és kevergetem. Majd felöntöm az erőlevessel (vagy adok hozzá 1 pohár vizet és 1 db leveskockát), borral, tejszínnel, sózom, s borssal, valamint curryval fűszerezem. Lefedve 25-30 percig lassú tűzön főzöm, míg a tök húsa puha lesz.
Egy kanálnyi tökmagot serpenyőben zsiradék nélkül megpirítok, félreteszem.
A levest kézi robottal finomra pürésítem (néhány kocka tököt és krumplit félretehetünk). Sóval, borssal és curryval után ízesítem, ha szükséges.
A levest egy tányérba merem, egy kanál creme fraiche-tl, vagy tejfölt(a francia változat zsírosabb) teszek a közepére, ráhelyezek egy chili paprikát és koriandert (vagy petrezselymet), rászórom a pirított tökmagot, s meglocsolom a tejföl levével és tökmagolajjal.
Eszméletlen jól néz ki
VálaszTörlésEz a változat is biztosan nagyon finom! Étvágygerjesztő a kép. :-)
VálaszTörlés