Tejszínes, kapros tökfőzelék gombapörkölttel
Egy finom tökfőzelék, amit vegetáriánusok is megehetnek.
Hozzávalók:
A tökfőzelékhez:
- 1 db közepes nagyságú tök fele
- 1 fej hagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- kapor
- ecet
- zöldségles kocka
- őrölt fekete bors
- cukor
- tejszín
- liszt
- olaj
- tejföl
A gombapörkölthöz:
- 5 dkg füstölt szalonna
- 1 db vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 2 db paradicsom
- 1 csípős hegyes paprika
- 2 db chili
- napraforgóolaj
- 25 dkg csiperke gomba
- só
- őrölt fekete bors
- őrölt csípős paprika
Elkészítés:
A hagymát és a fokhagymát aprítom, a tökből a magokat eltávolítom, a tököt legyalulom. A kaprot aprítom.
Egy lábasban olajon üvegesre dinsztelem a hagymát, rádobom a fokhagymát, a felét félreteszem.
A lábasban lévő hagymához hozzáadom a gyalult tököt, a kaprot, s öntök rá kevés vizet. Sózom, borsozom, rámorzsolom a leveskockát, adok hozzá egy kevés ecetet, cukrot. Főzöm. Amikor már puha, szórok rá lisztet, s locsolok bele tejszínt.
Míg a tök fő, a szalonnát kockára vágom, a paradicsomot nyolcadolom, a paprikát és a gombát felszeletelem.
Egy serpenyőben megpirítom a szalonnát, ráteszem a félretett hagymát. Rádobom a paprikát és a paradicsomot. Fűszerezem, rávágom a chilit. Majd a gomba következik.
Tálaláskor szedek a tányérra tökfőzeléket, s ráhalmozom a gombapörköltet. Megszórom paprikával.
Kenyérrel fogyasztom, vörösbort iszom hozzá.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése