HOBBYCHEF, Gastroblog, Gasztroblog, Gastroblogger, Gasztroblogger, Gastronomia, Gasztronómia, Kulinaria, Kulinária, recepies, recept

2018. június 30., szombat

Fenyőfák a ház körül - goromba időjárás

Fenyőfák a ház körül - goromba időjárás


A kertünkben 4 nagy különböző fenyőfa van. Mindegyiket én ültettem kb. 30 éve, amikor elkezdtük a kertünk alakítását, a 2 tujasorral egy időben.

Újabban, ahogy egyre bolondabbá válik az időjárás, s gyakorivá váltak a viharos erejű szelek, durva széllökések, kezdek aggódni. A híradásokban gyakran lehet látni, hogy a szél öreg, hatalmas fákat csavar ki, melyek házakra, autókra zuhannak, halálos balesetek is történtek.

A jobboldali tujasort (5-5,5 méteresek) már többször megtépázta a szél, de a fenyők is gyakran hajladoznak. A baloldali néhány éves leylandi ciprusok, melyeket a megbetegedett tuják helyére ültettünk, még bírják a rohamot.

Leginkább a hátsó terasz sarkán álló kettős fenyő, mely már jóval magasabb, mint a háromszintű ház, s enyhén a ház felé dől, mint a pizzai ferde torony, s az ágai érintik a házat, tűnik veszélyforrásnak a házra nézve. Ha egy tornádó erejű szél kidöntené, biztos a házra dőlne, s akkor nagy pusztítást okozna. Remélem ez nem következik be.


De még az utcai kerítésnél magasodó több mint 10 m-es fenyő is elérhetné a házat.  Jóval magasabb, mint a villanypózna.


Talán a legkisebb veszélyt a ház északi felének oldalában, attól kb. 2,5 méterre álló két fenyő okozhat problémát. Bár ezek is magasabbak a háznál, de a szomszéd is szépen parkosított, így azok viszonylag védettek a széltől.


Nos, egyre inkább utálom ezt a klimaváltozást! Most, hogy ezen sorokat írom, most is elég barátságtalanul fúj a szél. Bár süt a nap, nem kifejezetten kellemes, nyári időjárásban van részünk június utolsó napján. Aki tagadja a globális felmelegedést - mint pl. Trump - az nem normális. Azon lehet vitatkozni, hogy mennyi ebből az ember nem túl pozitív szerepe, s mennyiben a föld ciklikus időjárási viszonyai okozzák ezt a jelenséget, de hogy valami nagyon megváltozott - rossz irányban - az biztos.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése