HOBBYCHEF, Gastroblog, Gasztroblog, Gastroblogger, Gasztroblogger, Gastronomia, Gasztronómia, Kulinaria, Kulinária, recepies, recept

2014. február 18., kedd

Gyömbéres zabkorong - Paleolit?

Gyömbéres zabkorong - Paleolit?

A feleségem vett több receptfüzetet, többek között a "PALEOLIT sütemények" címűt.


A lányom nemrég hazalátogatott. Mikor meglátta, rögtön megtetszett neki, le kellett fénymásolnom.
Rögtön ki is próbálták. Az elsőt nem sikerült megörökítenem, de a mait lekaptam.

A recept...:


.... és az elkészült mű:



Megkóstoltam, finom volt.

Csak azt nem értem, miért kell ezt paleolitnak nevezni.

A Wikipédia szerint   "A paleolit diéta egy olyan gasztronómiai irányzat, amely célja a paleolit kori táplálkozás reprodukálása a mai viszonyok között."

A paleolit konyha sok mindent tilt, többek között a gabonaféléket.

"Tiltólistán a paleolit étrendben.

Gabonafélék (búza, árpa, köles, zab, rizs, vadrizs, rozs, kukorica, cirok, stb.) glutén, lektin, gyorsan felszívódó szénhidrát miatt."

No de, ha a gabonaféle tiltott, akkor mitől paleolit a zabpehely?

A másik bajom ezzel a paleolit hókusz-pokusszal, hogy a kőkorszakbeli ősember a vadméhektől még lophatott mézet, számos növényt azonban nem is ismerhetett.

A vanília Indiából került Európába 2.000 évvel ezelőtt.

A gyömbér Dél-Ázsiában őshonos, de állítólag ott is csak néhány száz éve használják süteményekhez.

Nyírfával sem túl sűrűn találkozhatott az ősember Afrikában, de amikor átjött Európába, akkor se nagyon, legfeljebb későbbi vándorlásai során. Azt se hiszem, hogy az ősember birtokában lett volna annak a technológiának, mellyel a nyírfakéregből ki lehet nyerni a cukrot.

Diót is csak Európában szedhetett először emberünk.

Tojáshoz is nehéz volt hozzájutnia, mivel a szárnyasokat - köztük a baromfit - a homo sapiens sapiens csak jóval később háziasította, majd folyamatosa nemesítette. 

De a hab a tortán: a szódabikarbona. (Nátrium-hidrogénkarbonát) a szódagyártás mellékterméke, vagyis ipari termék. Szegény ősember még nem tudhatta előállítani, hacsak nem kapott az idelátogató ufonautáktól ajándékba egy jó adagot..

De zavarban vagyok ezzel a listával is

"Megengedett ételek a paleolit étrendben

  • Gyümölcsök
  • Zöldségek
  • Állati húsok, zsírok
  • Halfélék, tenger gyümölcsei
  • Tojás"
Hogy a gyűjtögető, vadászó életmód alapján hozzájuthatott bizonyos eledelekhez , az nem kétséges.

Csakhogy a mai állatok zöme akkor még a mai formájukban nem léteztek, ugyanakkor a mamut beszerzése a piacon, vagy a kedvenc hentesnél némi nehézségbe ütközne.

Írásommal nem állt szándékomban megbántani azokat, akik ennek az életformának a hívei.

Csupán azt szerettem volna elmondani, hogy ez is, mint sok más étrendbeli teória csak  a hiten alapul, valóságos alapja nincs. Ez is, mint sok más diéta, inkább divat, a hirdetőiknek nem kevés hasznot hoz. Szinte naponta lehet újabb "csoda" diétákról olvasni, s komoly pénzeket költenek azok, akik bedőlnek a különböző gyors fogyást ígérő piruláknak. Az eredmény a legtöbb esetben kiábrándító.

A baj csak az, hogy ezek a különböző elméletek gyakran ellentmondanak egymásnak, s nem egyről bebizonyosodott, hogy jó esetben nem használnak, de nem is ártanak, de sajnos vannak olyanok, melyek ártalmasak, veszélyesek. A leghíresebb amerikai diétás guru, aki talán először alkotta meg táplálék piramisát, pont a saját elmélete áldozata lett, a nem kielégítő, egészségtelen táplálkozás miatt halt meg.  Ez nem azt jelenti persze, hogy minden "paleolit" étel veszélyes. A fenti süti pl. nem csak finom, de egészséges is, csak NEM PALEOLIT!

A Magyar Dietetikus Országos Szövetsége nem ajánlja a paleo étrendet. Az Orvosi Hetilap egy cikke szerint a paleo étrend veszélyes és káros. Az OÉTI 2012. december 08., szombaton közölte az MTI-vel, hogy a betegségek 80 százaléka összefügg a helytelen táplálkozással.

A New Scientist több tévedésre is felhívja a figyelmet a paleo étrend elméletével kapcsolatban. Legáltalánosabb kritika, hogy nem igaz miszerint az ember nem alkalmazkodott volna a keményítő megemésztésére és a laktóz tolerálására.  Igaz a laktáz enzim előállítását kódoló gén meglétének aránya a lakosság körében népenként eltérő és kevesebb, mint ötezer éves múltra tekint vissza.

A végén még csak annyit szeretnék mondani, mindenki olyan ételt fogyasszon, amit szeret, amit jónak tart, de azért vegye figyelembe az alábbiakat:

"Figyelmeztetés a paleo étrendet követőknek


"Nagyon fontos a paleo étrendet követők számára, hogy biztosítsák a megfelelő mikro- és makrotápanyagokat szervezetük számára, így a vitaminokat (főképp a B vitamincsoport), ásványi anyagokat, fitonutrienseket, különféle olajokat. Az olajok és zsírok bevitelénél fegyelembe kell venni többek között az omega 3 és omega 6 arányt, ezek alapján erősen ajánlott omega 3 tartalmú állati eredetű zsírok fogyasztása és az omega 6 zsírsavban gazdag növényi olajok csökkentése, elkerülése."

Én, a magam részéről, annak vagyok híve, amit az indiai bölcsek is vallanak, a legjobb út a középút.

Táplálkozzunk sokoldalúan. Fogyasszunk minél több egészséges ételt, növényi és állati eredetűeket egyaránt. Lehetőség szerint kerüljük a készételeket, mivel nem tudjuk, hogy miből készülnek, s számos nem éppen egészséges adalékanyagot tartalmaznak.

1 megjegyzés:

  1. Minden mondatoddal egyetértek. A heti- vagy havi újságok, magazinok tele vannak mindenféle diétával. Rengeteg van belőlük, de én csak nevetek mindegyiken, pláne azon, hogy mennyien vannak követői. Jó kis ellentmondásban van az, hogy mi a paleolit, és azok az alapanyagok amik most benne vannak, pl. a gabonafélék, és itt ebben a süteményben pont a zab van benne. Nem sanyargatni kell a szervezetünket és megvonni ételeket, hanem enni mindent amit szeretünk, de mértékkel. Diétázni csak azoknak kell - és speciálisan - akiknek valamilyen betegsége van. Én is a középút híve vagyok, és soha nem eszek készételt, de ételízesítőket sem használok, mert azok aztán agyon sózottak, tartósítószeresek stb., egyen ízű lesz tőle minden étel.
    De én is azt mondom egyen mindenki amit akar, nem az én dolgom, törődni azzal, hogy ki mivel károsítja az egészségét vagy mit von meg magától. Kormányszinten próbálnak ebbe beleszólni, és terelgetni embereket a helyes étkezés felé. Most a transzzsír van a napirenden.

    VálaszTörlés