Vörösboros lencsegulyás füstölt tarjával, kolbásszal, nokedlivel
Mert nem csak babgulyás van.Hozzávalók :
- 1 bögre (kb. 20 dkg) lencse
- 1 db kicsi vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 db sárgarépa
- 1 db petrezselyem gyökér
- 1 szelet karalábé
- 1 szelet zeller
- 5 szál zeller levél
- 5 szál petrezselyem
- 1 db paradicsom
- fél csípős hegyes zöldpaprika
- 2 db chili
- 1 db babérlevél
- 5 dkg kolozsvári szalonna
- 10 dkg főtt füstölt sertés tarja
- 1 szál csabai kolbász (20 dkg)
- olívaolaj
- 1/2 citrom
- 2 dl tejföl
- 1 ek liszt
- 1 dl vörösbor
- aó
- őrölt fekete bors
- őrölt pirospaprika
- köménymag
- 1 db tojás
- 4 fakanálnyi liszt
- víz
A lencsét előző este válogatás, mosás után beáztatom. Másnap a hagymákat aprítom, a répát, a gyökeret, a paprikát, paradicsomot karikázom, a karalábét és a zellert darabolom, a zeller és petrezselyemlevelet aprítom.
A kolozsvári szalonnát kevés olajon megpirítom. Ennek zsírjában megdinsztelem előbb a hagymát, majd a zöldségeket. Ráöntöm a lencsét az áztató vizével, s még öntök hozzá. Belerakom a babérlevelet, fűszerezem.
Kockára vágom a tarját, s felkarikázom a kolbászt. Összekeverem a nokedli tésztáját
45 perc főzés után beleöntöm a bort, facsarok bele citromot, szórok rá egy kanálnyi lisztet, s belekeverek másfél dl tejfölt. Végül beleszaggatom a nokedlit.
Tálaláskor teszek rá tejfölt és petrezselyemlevelet.
nagyon jól hangzik,tuti szeretem!!! :)
VálaszTörlésA lencsét szeretjük és nemcsak újév napján. Készítem is a téli időszakban. De ennyi, és szokatlan hozzávalóval még nem készítettem... Biztos finom annak, aki így szereti.
VálaszTörlésMás: Látom, hogy ott vagy az Összes Recept gyűjtőoldalon. A napokban kerestek meg engem is, hogy szeretnének betenni az oldalukra. Nemet mondtam, és megírtam nekik, hogy miért. Már nem érdekelnek a gyűjtőoldalak, azt a hármat sem nézem ahol még ott vagyok, sőt blogokat is nagyon keveset. Megnéztem az oldalukat és egyáltalán nem tetszik, hogy versenyeztetik a gasztroblogokat. A versengést minden téren mindig utáltam. Ennél a témánál maradva, ezért nem jelentkezek soha szakácsversenyekre sem.