Fehérboros francia hagymaleves, brandyvel és sajtos croissanttal
A hagyma leves ( Soupe a L’Oignon) a franciák nagy kedvence, világszerte híressé vált..Elkészítése egyszerű, olcsó, mégis fenséges. A hagyma édeskés ízét kiválóan ellensúlyozza a bor savassága. Én azon a véleményen vagyok, hogy kár a leves karakteres ízét tejszínnel elrontani.Hozzávalók
- 2 db nagy vöröshagyma
- 1 db póréhagyma
- 3 db fokhagyma
- néhány csepp olívaolaj
- 2 ek vaj
- 1 csapott ek cukor
- 1 db babérlevél
- 1 marék snidling
- só
- őrölt fehér bors
- kakukkfű
- őrölt kömény
- provence fűszerkeverék
- 1 ek liszt
- 1 dl fehér bor
- 1 db szárnyas leveskocka
- 5 cl brandy (elhagyható)
- 6 dl víz
- 4 szelet croissant
- 1 tk olívaolaj
- 5 dkg füstölt sajt
A hagymákat felvágom. A serpenyőbe öntök néhány csepp olajat, s vajban megdinsztelem a hagymát, majd sózom, szórok rá cukrot, időnként megkavarom, hogy ne égjen oda. Amikor a hagyma már kellőképp karamellizálódott (kb20 perc), fűszerezem, megszórom liszttel. Majd belemorzsolom a leveskockát, feleresztem vízzel.s lassú tűzön puhára főzöm (30 perc). Beleöntöm a fehérbort és a brandyt..
Közben croissant szeleteket beteszem egy serpenyőbe, mindkét oldalukat bekenem olívaolajjal, megsütöm az egyik oldalát, majd megfordítom, bőségesen megszórom reszelt sajttal, s megsütöm, amíg a sajt megolvad, s szép aranybarna lesz.
Tálaláskor merek a levesből, vágok rá snidlinget, s teszek rá két croissantot, s vágok rá snidlinget.
A sajtos kenyeret a levessel együtt is süthetjük. Ez esetben kb. 20 percre tegyük be a sütőbe.
Bon appétit!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése