Zsályás csirkemell
Igen a gyakori látogató jól sejti. Ez nem egy új étel, csupán aFokhagymás tejszínes csirkemell krumpliágyon csőben sűtve
egy változata.Hogy akkor miért tettem fel újra három nap elteltével?
Nos, a dolog egyszerű. Ma a feleségem elémtett 2 levelet, a kerti zsálya leveleit. Mint kiderült a levelek a kertünk hátsó sarkában álló bokorról származnak, amiről eddig nem is tudtuk, hogy micsoda. Gondolom, az enyhe tavaszias, napsütéses időben, miközben tett-vett a kertben, megszagolhatta a bokrot, s úgy jött rá, hogy
több más fűszernövény mellett zsályánk is van.
Magyarországon a kerti/orvosi zsályát elsősorban gyógynövényként hasznosítják, fűszernövényként még nem nagyon ismert. Mediterrán országokban pedig használják húsok, vadhúsok, sajtok, sőt muffinok ízesítésére is.
Mivel volt még egy adagom a csirkemelből, gondoltam kipróbálom. Azt hiszem, máskor is fogom használni. (A Provence fűszerkeverék egyik alkotó eleme szárítva.)
És a bokor:
Ilyenem nekem is van, de nekem nem vadon terem, hanem dirket fog, mert ősszel kaptuk! :)
VálaszTörlésA mienk sem vadon nő, hanem a sziklakertben. Csak eddig sziklakerti nővénynek gondoltuk.
VálaszTörlésGyönyörű a zsályabokor! A mienk nem néz ki ilyen jól, de "bírta" a telet. Szeretem, sok mindenbe jó, persze mértékkel, mert erős fűszer. Kedvencem vele a saltimbocca és a krumplileves.
VálaszTörlés