Sokhagymás, tejszínes, fehérboros fekete kagyló kagylótésztával
A Balkán-háborúig minden évben az Adria mellett nyaraltunk. A camping közeli sziklákon gyakran szedtem kagylókat, s ebből készítettem az aznapi lakomát. Itthon be kell érnem a mélyhűtött kagylókkal, s még fizetni is kell érte! :)
Hozzávalók :
- 50 dkg fekete kagyló
- kagylótészta (Conchinglie Rigate)
- 1 db vöröshagyma
- 0,5 szál póréhagyma
- 1 szál újhagyma zöldjével
- 5 gerezd fokhagyma
- 1 db csípős hegyes zöldpaprika
- 1 db chili paprika
- 1 dl tejszín
- 2 dl fehérbor (Rajnai rizling)
- 1 db citrom
- só
- őrölt fehér bors
- őrölt fekete bors
- fokhagyma petrezselyem fűszerkeverék
- tyúkhúsleves kocka
- 0,5 csokor petrezselyem
- olíva olaj
Elkészítés:
A kagylókat megtisztítom, majd sós vízben áztatom, végül újra átmosom.
A vöröshagymát, fokhagymát apróra vágom, a póré és újhagymát felkarikázom, a zöldjét hosszabb darabokra vágom. A petrezselyem egy részét nagyobb darabokra szakítom, a többit aprítom, a szárát hosszabb darabokra vágom. A citromból vágok egy szeletet.
A tésztát sós vízben, néhány csepp olajjal felteszem főni.
Egy serpenyőben olíva olajon megdinsztelem a hagymákat, fűszerezem, hozzáadom a paprikákat, a petrezselyem zöldjét, a kagylókat, együtt dinsztelem. Majd öntök rá tejszínt, egy kevés vizet, s belemorzsolom a leves kockát. A végén öntök rá fehérbort, facsarok rá citrom levet.
A tésztát leszűröm, s a kagylókhoz keverem, tálalom. Teszek rá rá petrezselyem leveleket, s díszítem a citromkarikával. Fehér bort iszom hozzá.
A második adaghoz a kagyló héjából kiszedtem a kagylóhúst, így nem olyan fotogén, de könnyebb lesz majd enni.
Imádom a kagylót, fehér borral vagy tejszínnel, így is úgy is kitűnő. Hozzá sült krumpli- csodás!
VálaszTörlés