HOBBYCHEF, Gastroblog, Gasztroblog, Gastroblogger, Gasztroblogger, Gastronomia, Gasztronómia, Kulinaria, Kulinária, recepies, recept

2012. március 17., szombat

Sokhagymás, tejszínes, fehérboros fekete kagyló kagylótésztával

Sokhagymás, tejszínes, fehérboros fekete kagyló kagylótésztával


A Balkán-háborúig minden évben az Adria mellett nyaraltunk. A camping közeli sziklákon gyakran szedtem kagylókat, s ebből készítettem az aznapi lakomát. Itthon be kell érnem a mélyhűtött kagylókkal, s még fizetni is kell érte! :)

Hozzávalók :
  • 50 dkg fekete kagyló
  • kagylótészta (Conchinglie Rigate)
  • 1 db vöröshagyma
  • 0,5 szál póréhagyma
  • 1 szál újhagyma zöldjével
  • 5 gerezd fokhagyma
  • 1 db csípős hegyes zöldpaprika
  • 1 db chili paprika
  • 1 dl tejszín
  • 2 dl fehérbor (Rajnai rizling)
  • 1 db citrom
  • őrölt fehér bors
  • őrölt fekete bors
  • fokhagyma petrezselyem fűszerkeverék
  • tyúkhúsleves kocka
  • 0,5 csokor petrezselyem
  • olíva olaj

Elkészítés:

A kagylókat megtisztítom, majd sós vízben áztatom, végül újra átmosom.

A vöröshagymát, fokhagymát apróra vágom, a póré és újhagymát felkarikázom, a zöldjét hosszabb darabokra vágom. A petrezselyem egy részét nagyobb darabokra szakítom, a többit aprítom, a szárát hosszabb darabokra vágom. A citromból vágok egy szeletet.

A tésztát sós vízben, néhány csepp olajjal felteszem főni.

Egy serpenyőben olíva olajon megdinsztelem a hagymákat, fűszerezem, hozzáadom a paprikákat, a petrezselyem zöldjét, a kagylókat, együtt dinsztelem. Majd öntök rá tejszínt, egy kevés vizet, s belemorzsolom a leves kockát. A végén öntök rá fehérbort, facsarok rá citrom levet.

A tésztát leszűröm, s a kagylókhoz keverem, tálalom. Teszek rá  rá petrezselyem leveleket, s díszítem a citromkarikával. Fehér bort iszom hozzá.





A második adaghoz a kagyló héjából kiszedtem a kagylóhúst, így nem olyan fotogén, de könnyebb lesz majd enni.


1 megjegyzés:

  1. Imádom a kagylót, fehér borral vagy tejszínnel, így is úgy is kitűnő. Hozzá sült krumpli- csodás!

    VálaszTörlés