Töltött új karalábé, előbb párolva, majd sütve, tejfölösen és sajtosan
A karalábét sokan nem szeretik. Én igen. Remélem a receptem alapján többen is elkészítik, s megkedvelik ezt az ételt.
Hozzávalók :
- 5 db új karalábé
- zsenge karalábé levelek
- 1 db nagy vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 20 dkg darált hús (marha+sertés)
- bacon szalonna
- 1/2 zacskó rizs
- 1 db tojás
- 1 db hegyes csípős zöld paprika
- 1 db chili paprika
- só
- őrölt fekete bors
- őrölt piros paprika
- újhagyma szárával
- petrezselyem
- Vegeta
- 1 db csirke leves kocka
- majoranna
- szerecsendió
- fokhagymás petrezselyem fűszerkeverék
- liszt
- tejszín
- tejföl
- trappista sajt
- füstölt sajt
- olíva olaj
- fehér bor
Elkészítés:
A karalábék tetejét levágom, mivel a karalábé már nem annyira zsenge, a a héját is levágom, a belsejét fagylaltos kanállal kivájom, elhelyezem a forgácsokkal, levelekkel együtt egy nyél nélküli serpenyőben. Sózom, borsozom, szórok rá Vegetát, fokhagyma petrezselyem fűszerkeveréket, morzsolt majorannát, szerecsendiót, morzsolok rá csirke húsleves kockát, öntök rá vizet, s fedő alatt párolom. A rizst megfőzöm, keverőtálba teszem. A hagymákat, paprikákat aprítom, a bacon szalonnát szeletelem, kevés olíva olajon megdinsztelem., majd hozzáadom a darált húst. Beleteszem a keverő tálba, fűszerezem, ütök bele egy tojást, sózom, borsozom, megszórom paprikával, összekeverem. A sajtokat lereszelem.
A karalábét kiveszem a serpenyőből, a karalábé forgácsokhoz és a léhez öntök tejszínt, szórok bele kevés lisztet, öntök hozzá fehérbort, s felforralom.
A karalábékat visszateszem a serpenyőbe, megtöltöm a töltelékkel, meglocsolom tejföllel, teszek rá reszelt sajtot, s a 180 fokra előmelegített sütőben (hőlégkeverésen), a végén grill fokozatban készre sütöm.
Nagyon guszta! Imádom a töltött karalábét! Még nem csináltam, de remélem rövidesen sort kerítek rá, az igazság az hogy a férjuram annyira nem rajong érte így olyankor szoktam egy keveset csinálni, ha más előző napi ebéd maradt neki!
VálaszTörlés