HOBBYCHEF, Gastroblog, Gasztroblog, Gastroblogger, Gasztroblogger, Gastronomia, Gasztronómia, Kulinaria, Kulinária, recepies, recept

2012. március 3., szombat

Főzőműsorok korhatár szerinti korlátozása

Főzőműsorok korhatár szerinti korlátozása

A bemutatkozó szövegemben említettem, hogy kedvenceim közé tarozik a TV-Paprika műsora. Most éppen Rachel Allen - Családi vacsorák című műsora megy, aminél megjelent a

  piktogram.

A WIKIPÉDIA szerint:

"A korhatár-besorolás egy olyan piktogramos és szöveges jelentésű osztályozási rendszer, amely filmeket, sorozatokat, televíziós vagy rádiós műsorokat sorol be tartalmuk szerint különféle csoportokba. A besorolás célja a szülők és nevelők jobb tájékoztatása a gyermekek és fiatalok szellemi fejlődésére veszélyes vagy káros tartalmakról. A különféle kategóriákba eső produkciók nyilvánosságát hatóságilag korlátozzák a gyermekek és fiatalok védelme érdekében."
"Tizenkét éven aluliak számára nem ajánlott.
Olyan műsorszám, amely tizenkét éven aluli nézőben félelmet kelthet, illetve amelyet koránál fogva nem érthet meg vagy félreérthet."

Ez a piktogram egyébként minden főzőműsornál megjelenik, amit egyszerűen nem értek.

Én nem voltam még 10 éves, amikor fiú létemre a nagyanyám mellett ott kotnyeleskedtem a konyhában, nem csak néztem, de segítettem is neki a főzésben-sűtésben, többek között palacsintát is sütöttem, a háromlángú gáztüzhelyen az egyik tepsi az enyém volt. 12 körül lehettem, amikor megsütöttem önállóan életem első ételét, egy hagymás rostélyost.

Ugyan mi lehet az, ami egy főzos műsorban a gyerekek fejlődésére káros, vagy veszélyes lehet, vagy mi kelthet benne félelmet? Csak nem az, hogy megtanul főzni, s nem úgy megy egy házasságba, hogy még egy rántottát sem tud megsütni? Vagy mitől kell őket megvédeni? Csak nem attól, hogy még felnőtt korukban is az anyjuk kosztjára szoruljanak. Ezzel persze nem azt akarom mondani, hogy hétvégeken, ünnepek alkalmával a család ne jöjjön össze, amikor a mama főz, de a hétköznapokon igenis éljenek önálló életet. Persze azt is el tudom képzelni, hogy időnként a "gyerekek" hívják meg a szülőket, s akkor ők jeleskednek a konyhában, s látják vendégül felmenőiket.

A dolog pikantériája, hogy Stahl Judit a műsora végén gyerekeket is bevon a sütés-főzésbe, édesség készítésébe. Mindegyik 12 év alatti. De az ő műsoránál is ott van a korhatár korlátozás.

Akkor ez most hogy is van?

A TV-csatornák nyílván a büntetéstól való félelmükben teszik ki ezt a piktogramot. A médiahatóságnál elég furcsán értelmeznek dolgokat. Az oktatási államtitkár hittan és erkölcstan oktatását vezeti be. Szerintem inkább praktikus dolgokra, az otthoni munkákra, többek között főzésre kellene oktatni őket. És nemhogy tíltani, hanem ösztönözni kellene, hogy a gyerekek minél korábban megbarátkozzanak a konyhával, s megismerkedjenek a sűtés-főzés tudományával.


7 megjegyzés:

  1. Éppen tegnap délután mondtam a férjemnek miközben egy sorozatnak vége lett, és láttam a kiírást, hogy "Tizenkét éven aluliak számára nem ajánlott" a következő műsor, hogy mi nem ajánlott a Rubint Réka 5 perces főzős műsorában? Ő is együtt főzőtt már nem is egyszer a lányával és a karonülő kisfiával, miközben egy kézzel kavargatott. Én sem értem ezt az egész hülyeséget.

    VálaszTörlés
  2. A médiatanács besorolási ajánlásában külön nevesítve vannak a főzőműsorok, hogy azok a zöld kategóriába (korhatárra való tekintet nélkül megtekinthető) tartoznak. Az, hogy ezek után a tv ráteszi, egyrészt azért, hogy bizonygassa, hogy micsoda nagy félnivalója van, másrészt hülyeségből, az nem a médiatanács hibája.
    Itt meg is nézheted: http://www.mediatanacs.hu/uploads/9/11/1309422755klasszifikacios_ajanlas.pdf
    Kötelező hittantanulás pedig nem lesz az iskolákban, megnyugodhatsz.

    VálaszTörlés
  3. Fényes: Az lehet, hogy a médiatanács nem írja kötelezően elő a 12 éves korhatárt a főző műsorokra, de azt hiszem abban egyetértünk, hogy elég sajátságos gyakorlatot követ, s nem késlekedik a bűntetések kiszabásánál. A TV-csatornák joggal tartanak a sok milliós bűntetésektől. Ami a hittant illeti. Vagy hittan, vagy erkölcstan. Az egyik kötelező lesz, nézz utánna. Biztos vagyok benne, hogy az egyháznak átadott iskolákban a hittant, a vallásos nevelést választják, ha akarják a szülők és a gyermekek, ha nem. Én például annak idején a református pap nagyapám ellenére nem akartam hittant tanulni, mégis kötelező volt. Ráadásul a Deák-téri evangélikus templom (ott keresztelték Kossuth gyermekeit)iskolájában jártam az első elemibe, ahol evangélikus pap oktatott, pedig én református voltam.

    VálaszTörlés
  4. Nemcsak hogy nem írja kötelezően elő a főzőműsorokra a 12-es korhatárt, hanem kifejezetten korhatár nélkülinek mondja! Nem tudom mire gondolsz abban, hogy elég sajátságos gyakorlatot követ és nem késlekedik a büntetés kiszabásánál, kérlek hozz rá példát, amikor büntetett és az adott büntetéssel nem értesz vele egyet. A TV csatornáknak a milliós büntetés pedig általában meg se kottyannak, tudatosan szegik meg, ha nagyobb hasznot remélnek belőle.
    Azt sem igazán értem, hogy egy evangélikus iskolába jártál, akkor miért tartod felháborítónak, hogy evangélikus hittant kellett tanulj. Miért nem jártál világi iskolába? Szerinted egyébként károdra vált a hittantanulás?
    Az erkölcstant károsnak tartod? Elég szomorú. A törvény kiköti, hogy a vallási és világnézeti információkat tárgyilagosan és sokoldalúan kell közvetíteni és nem lehet sérteni a gyerek vallási, világnézeti meggyőződését. Ezt persze kétségbe vonhatod, hogy na persze, majd betartják, de szerintem senkit nem fognak vasdoronggal elsőáldozásra kötelezni és miatyánkok mondására kényszeríteni. Ellenben vallástól függetlenül az erkölcsi kérdésekről való tanulás szerintem csak hasznunkra válik.
    Persze lehet hatalmas felháborodást kelteni, fideszezni és orbánviktorozni, de ha a lényegét nézzük, akkor nem értem miért háborodsz fel rajta.

    VálaszTörlés
  5. Nos, úgy tűnik, bár én nem akartam politizálni, kifogtam egy lekes Fidesz-KDNP rajongót.

    A lakásunkhoz ez az iskola volt a legközelebb, másrészt anyám második férje evangélikus volt, ezért írattak be ebbe az iskolába. Nekem akkor - 6 évesen - nem sok beleszólásom volt ebbe. Amikor 1950-ben Budapest összes iskolájából, mint osztályellenséget kitíltottak, Debrecenben - az apai nagyapámhoz (ő már akkor nem élt) tartozó református iskolában tanultam tovább, ahol még mindig kötelező hittan volt. Egy évvel később jöhettem vissza Budapestre, akkor már nem volt hittanoktatás.

    Te eléggé elvakult vagy, egy szóval sem mondtam, hogy az erkölcstant károsnak tartom. Ami a vallást illeti, én - különösen több mint 4 év után, amit a szélsőséges iszlámista Iránban (az állam neve hivatalosan Iszlám Köztársaság) éltem - azt vallom, hogy mindenki szabadon hihet amiben akar, de ezt nem lehet kötelezővé tenni, s nem szabad az azzal nem egyetértőket üldözni. Volt "szerencsém" pont az iraki-iráni háború idején ott dolgozni, amikor az iszlám nevében küldte halálba a gyerekeket Khomeini, a legfőbb vallási vezető, megígérvén nekik, hogyha az aknamezőn hősi halált halnak, egyből a mennyországba kerülnek. Ebben a gyalázatos háborúban, melyben sunik és siíták harcoltak egymás ellen, több mint egy millió ember halt meg mindkét oldalon. De üldözték a keresztény örményeket is, még a templomaikba is behatoltak. Egyébként törvényerejű a "szent" jihad, a keresztények elleni írtóháború. Ez az alapja az arab terrorizmusnak is.

    Egyébként én nem fideszeztem, s nem orbánviktoroztam. Ezt Te csinálod. Örülnék, ha ezt a témát most befejeznénk, tiszteletben tartom a véleményedet, de a továbbiakban ne az én blogomban fejtsd ki a politikai nézetedet. Az én bejegyzésemben még rosszindulattal sem tudsz politizálást felfedezni.

    Amint látom, nincs is saját blogod, valószínűleg az okoz neked kielégülést, hogy más blogjába írogatsz. Nos, engem kímélj meg. Ha nem teszed, kimoderállak.(Törlöm a bejegyzésed, hogy Te is megértsed.)

    Ha a nézeteidet akarod népszerűsetini, légy bátor és nyissálj egy saját blogot, ott írd le a véleményed, s ne mások blogjába piszkolj bele!

    VálaszTörlés
  6. Ahogy kérted, többször nem írok a blogodba, egy rosszul írt mondatomat szeretném csak megváltoztatni, nem Rád gondoltam a fideszezéssel, csak a erkölcs illetve hittanórák elleni harcot összemossák gyakran a kormányellenességgel. De ezt tényleg nem konkrétan rád értettem. Szerintem nem voltam bunkó veled, azt hittem, nem csak a saját véleményedet osztók véleményére vagy kíváncsi. Üdv, nem piszkítok többet, ígérem, soha. Akár nyugodtan ki is törölhetsz mindent tőlem, engem nem bánt.
    (a gmail címemmel való kommentből honnan tudod, van-e blogom?)

    VálaszTörlés
  7. Természetesen minden véleménynek örülök, még ha az enyémmel ellentétes is. De! Nem kívánok egy gasztróblogban politizálni, a jobb, vagy baloldal mellett érvelni. Van véleményem persze sok mindenről, ami a politikát illeti, de ezt nem egy gasztróblogban akarom kifejteni. Itt pártsemlegesen nyílvánítottam véleményt egy ügyben, ami felháborított.

    VálaszTörlés