Körtés sütőtök krémleves körtepálinkával
Ősz van, a sütőtök szezonja. A sütőtök finom, s sok vitamin van benne. Sokféleképp lehet elkészíteni. Most egy gyümölcsös, alkoholos levest főztem. Utána néztem, körtével fellelhetőek receptek, de alkoholos változatot nem találtam.
Hozzávalók:
- 1 db kicsi kanadai tök (80 dkg)
- 2 db Alexander körte
- 1 db krumpli
- 1 db 2 cm-es gyömbér
- 3 tk cukor
- 3 tk méz
- olívaolaj
- 1 db zöldségleves kocka
- só
- őrölt fekete bors
- cayenne bors
- 1 tk vanília cukor
- 1 db chili
- 3 db szegfűszeg
- 8 dl víz
- 5 cl körtepálinka
- tökmagolaj
- bazsalikomos ecet
- 8 szem dió
Elkészítés:
A tököt hosszában négybevágom, magjait eltávolítom, meghámozom, feldarabolom. Egy serpenyőbe rakom, szórok rá 2 tk cukrot, locsolok rá olívaolajat és csurgatok rá 2 tk mézet. Berakom a 180 C fokra előmelegített sütőbe.
A krumplit meghámozom, kockákra vágom. A gyömbért megpucolom, aprítom. A körtéket négybevágom, két darabon rajtahagyom a szárát. A többit meghámozom, s darabolom.
40 perc elteltével a körtéket is berakom a serpenyőbe, megszórom cukorral, s csorgatok rá mézet. 20 perc után a serpenyőt kiveszem, a tartalmát a száras körték kivételével egy fazékba borítom, hozzáadom a krumplit, a gyömbért, felöntöm vízzel. Fűszerezem, s addig főzöm, míg a krumpli is megpuhul.
Botmixerrel összekeverem, de azért hagyok benne darabokat is. Szórok bele vaníliás cukrot. Beleöntöm a pálinkát.
Tálalok, a közepére teszek egy körtét, szórok rá diót, locsolok rá tökmagolajat és bazsalikomos ecetet.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése