HOBBYCHEF, Gastroblog, Gasztroblog, Gastroblogger, Gasztroblogger, Gastronomia, Gasztronómia, Kulinaria, Kulinária, recepies, recept

2015. november 3., kedd

Körtés sütőtök krémleves körtepálinkával

Körtés sütőtök krémleves körtepálinkával


Ősz van, a sütőtök szezonja. A sütőtök finom, s sok vitamin van benne. Sokféleképp lehet elkészíteni. Most egy gyümölcsös, alkoholos levest főztem. Utána néztem, körtével fellelhetőek receptek, de alkoholos változatot nem találtam.

Hozzávalók:

  • 1 db kicsi kanadai tök (80 dkg) 
  • 2 db Alexander körte
  • 1 db krumpli
  • 1 db 2 cm-es gyömbér
  • 3 tk cukor
  • 3 tk méz
  • olívaolaj
  • 1 db zöldségleves kocka
  • őrölt fekete bors
  • cayenne bors
  • 1 tk vanília cukor
  • 1 db chili
  • 3 db szegfűszeg
  • 8 dl víz
  • 5 cl körtepálinka
  • tökmagolaj
  • bazsalikomos ecet
  • 8 szem dió

Elkészítés:

A tököt hosszában négybevágom, magjait eltávolítom, meghámozom, feldarabolom. Egy serpenyőbe rakom, szórok rá 2 tk cukrot, locsolok rá olívaolajat és csurgatok rá 2 tk mézet. Berakom a 180 C fokra előmelegített sütőbe.

A krumplit meghámozom, kockákra vágom. A gyömbért megpucolom, aprítom. A körtéket négybevágom, két darabon rajtahagyom a szárát. A többit meghámozom, s darabolom.

40 perc elteltével a körtéket is berakom a serpenyőbe, megszórom cukorral, s csorgatok rá mézet. 20 perc után a serpenyőt kiveszem, a tartalmát a száras körték kivételével egy fazékba borítom, hozzáadom a krumplit, a gyömbért, felöntöm vízzel. Fűszerezem, s addig főzöm, míg a krumpli is megpuhul.

Botmixerrel összekeverem, de azért hagyok benne darabokat is. Szórok bele vaníliás cukrot. Beleöntöm a pálinkát.

Tálalok, a közepére teszek egy körtét, szórok rá diót, locsolok rá tökmagolajat és bazsalikomos ecetet.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése