Libanyak leves gazdagon
Ez a levesem Márton-napra készült sok-sok zöldséggel.
Hozzávalók:
- 3 db libanyak
- 2 db vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 2 db lecsópaprika
- 1 db csípős hegyes paprika
- 2 db chili
- 2 db paradicsom
- 2 db sárgarépa
- 1 db petrezselyem-
gyökér - 0,5 karalábé
- 1 db karalábé levél
- 0,5 zeller
- 2 szál zeller levél
- 0,5 kelkáposzta
- 10 db kelbimbó
- 1 db nagy csiperkegomba
- 1 pohár zöldborsó
- 1 db burgonya
- 3 szál petrezselyem
- 2 db szárnyas húsleveskocka
- 1 tk egész fekete bors
- 1 kk egész kömény
- 3 szem sáfrány
- só
- 2 l víz
- őrölt fekete bors
- őrölt pirospaprika
- morzsolt tárkony
- petrezselyem
Elkészítés:
A lecsópaprikákat félbe, a hegyes paprikát karikára, a karalábét, a zellert és a burgonyát kockára vágom. A hagymákat, a paradicsomokat és a kelkáposztát megfelezem, a gombát szeletelem. A sárgarépát és a gyökérrépát hosszabb darabokra, majd félbe vágom. A karalábé, zeller, petrezselyemleveleket nagyobb darabokra vágom.
A félbevágott nyakakat egy nagy lábasba teszem, hozzá rakom még a hagymákat, a chilipaprikákat, öntök rá vizet, fűszerezem. Forrás után visszaveszem a hőt, s 45 percig főzöm fedő alatt. Ekkor hozzáadom a többi hozzávalót is, s további 45 percig főzöm.
Tálaláskor szedek a tányérba levest, s szórok rá borsot, paprikát és tárkonyt. Díszítem petrezselyemlevéllel.
Aki akar, tehet még bele tésztát, a lúdgége tészta stílusos hozzá. Mivel nagyon gazdagon zöldségeltem, én ezt most kihagytam.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése