Khaki-alma-körte ital dióval, körtepálinkával
A khaky (kaki/khaki, persimmon, Sheron fruit, hurma, lótuszszilva, virginiai szilva, lichiparadicsom, kákó ) mostanában kezd divatba jönni nálunk. Ázsia gyümölcsként ismerjük. Holott a datolyaszilva Európában is őshonos, az ókori görögök Zeusz gyümölcseként becsülték. Dél-Európában ma is termelik. Hozzánk importból kerül be. Igen gazdag ásványi anyagokban, vitaminokban. Önmagában is fogyasztják, de sokféleképp hasznosítható. Én most egy ivólevet, s 18 éven felüliek számára egy italt italt készítettem vele. A gyümölcsök feldolgozása a feleségemnek ajándékozott új konyhai robotgép segítségével történt.
Hozzávalók:
- 1 db khaki
- 1 db zöld alma
- 1 db starking
- 1 db Alexander körte
- 1 db Vilmos körte
- 1 tk méz
- 5 cl körtepálinka
- 10 db pirított dió
Elkészítés:
Az almákat és a körtéket meghámozom, magházát eltávolítom, a géppel lecentrifugázom.
A khakit felvágom, egy kanállal a gyümölcsöt kikanalazom, egy pohárba rakom. Ráöntöm az almák és a körték levét, belecsorgatom a mézet, összekeverem. Beleteszek 5 db diót, beleöntöm a körtepálinkát. A pohár szélére ültetek egy diót, s szórok a tányérra is.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése