Mexikói töltött paprika paradicsomszószban tortillával
Szeretem a hagyományos magyar töltött paprikát, de nyitott vagyok minden másra, ami ettől eltér. Annál is inkább, mert a világ számos országában - így Mexikóban is - megfordultam. Volt alkalmam a mexikói konyhát is megkóstolni. A mexikói ételekben dominál a chili, mint ahogy ebben az ételben is. A csokoládét is kedvelik. A csokoládét én is szeretem, de ebből az ételből még is kihagytam, aki akarja, tegye bele. Én inkább külön elnyalogatom.
Hozzávalók:
A töltelékhez:
- 1 db piros kaliforniai paprika
- 1 db sárga kaliforniai paprika
- 1 db zöld kaliforniai paprika
- 2 db chili
- 0,5 db hegyes csípős zöld paprika
- 1 db paradicsom
- 20 dkg sertés darált hús
- 1 db vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 szál újhagyma zöldjével
- 10 dkg gyorsrízs
- 20 dkg kukorica (konzerv)
- 20 dkg vörösbab Kidney (konzerv)
- 0,5 csokor koriander
- 0,5 csokor petrezselyem
- olívaolaj
- só
- őrölt fekete bors
- őrölt csípős paprika
- cayennei bors
- őrölt kömény
- morzsolt római kömény
- koriander mag
- őrölt fahéj
- 5 dkg kemény sajt
A paradicsomszószhoz:
- 2 db paradicsom
- 2,5 dl paradicsomlé
- 1 db vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 2 db újhagyma zöldjével
- 0,5 db hegyes csípős zöld paprika
- 3 db chili
- só
- őrölt fekete bors
- őrölt csípős pirospaprika
- cayennei bors
- mozsolt bazsalikom
- oregano
- koriander mag
- morzsolt római kömény
Elkészítés:
Mivel a töltelékben és a szószban is van hagyma, azt egyben készítem el. A hagymákat aprítom, egy serpenyőben olajon megdinsztelem. A felét félreteszem. A hagymán a darált húst megpirítom, hozzáadom a feldarabolt hegyes paprikát, a chilit, a paradicsomot, a zöldségeket és a rizst. Fűszerezem. Öntök hozzá 2 dl vizet, félig megfőzöm.
Közben a paprikákat megskalpolom, a magházat eltávolítom. A paradicsomokat aprítom.
A paprikákat megtöltöm.
A serpenyőbe visszateszem a hagymákat, hozzáadom a paprikát, chilit, ráöntöm a paradicsomlevet, fűszerezem. Beleállítom a megtöltött paprikákat, s a serpenyőt berakom a 180 C fokra előmelegített sütőbe 20 percre.
Lereszelem a sajtot, rászórom a paprikákra, aranybarnára sütöm.
Tálaláskor teszek a tányérra egy darab paprikát, köré paradicsomszószt. Tortilla-val fogyasztom.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése