HOBBYCHEF, Gastroblog, Gasztroblog, Gastroblogger, Gasztroblogger, Gastronomia, Gasztronómia, Kulinaria, Kulinária, recepies, recept

2015. szeptember 5., szombat

Shakshouka - az arab/zsidó lecsó

Shakshouka - az arab/zsidó lecsó


Imádom a lecsó minden fajtáját. Most egy közel-keleti lecsót készítettem. Ez ismert és kedvelt az araboknál és a zsidóknál egyaránt. A cukkini és a padlizsán opciónális.

Hozzávalók:

  • 60 dkg színes paprika
  • 2 db hegyes csípős zöld paprika
  • 2 db chilipaprika
  • 2 db vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 szál újhagyma zöldjével
  • 3 db paradicsom (40 dkg)
  • 1 db cukkini (40 dkg)
  • 3 doboz paradicsompüré (21 dkg)
  • 0,5 csokor petrezselyem
  • 2 szál koriander
  • csípős fűszerpaprika
  • őrölt fekete bors
  • cayenne bors
  • koriandermag
  • őrölt fahéj
  • római kömény
  • 3 ek olívaolaj
  • 4 db tojás
  • 1 db padlizsán (nekem nem volt itthon) 
  • 4 db chili a tálaláshoz

Elkészítés:

A vöröshagymát és a fokhagymát aprítom, az újhagymát szeletelem. A paprikákat karikára vágom (aki akarja hosszú csíkokat is vághat), a cukkinit darabolom, a paradicsomot nyolcadolom, a petrezselymet, koriandert durvára vágom.

Egy magasfalú serpenyőben a hagymát megfonnyasztom, ráteszem a paprikát, majd a cukkinit, végül a paradicsomot és az újhagymát, valamint az újhagymát, a koriandert, s  a petrezselymet. Beleszórom a fűszereket.

Amikor a zöldségek már csaknem megpuhultak, hozzáadom a paradicsompürét. Egy keveset még főzöm, hogy az étel kellően besűrűsödjön.

Mélyedéseket csinálok a lecsóban, beleütöm a tojásokat, s 5 percig sütöm, hogy a tojássárgája még folyós maradjon. Aki szilárdabb állagot akar, az akár 10 percig is sütheti.

A lecsót meghintem az újhagyma zöldjével és petrezselyemmel.

Finom kenyérrel fogyasztom. Én vörösbort ittam hozzá, de egy hithű muszlimnál ez biztos nem megengedett.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése