Shakshouka - az arab/zsidó lecsó
Imádom a lecsó minden fajtáját. Most egy közel-keleti lecsót készítettem. Ez ismert és kedvelt az araboknál és a zsidóknál egyaránt. A cukkini és a padlizsán opciónális.
Hozzávalók:
- 60 dkg színes paprika
- 2 db hegyes csípős zöld paprika
- 2 db chilipaprika
- 2 db vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 2 szál újhagyma zöldjével
- 3 db paradicsom (40 dkg)
- 1 db cukkini (40 dkg)
- 3 doboz paradicsompüré (21 dkg)
- 0,5 csokor petrezselyem
- 2 szál koriander
- só
- csípős fűszerpaprika
- őrölt fekete bors
- cayenne bors
- koriandermag
- őrölt fahéj
- római kömény
- 3 ek olívaolaj
- 4 db tojás
- 1 db padlizsán (nekem nem volt itthon)
- 4 db chili a tálaláshoz
Elkészítés:
A vöröshagymát és a fokhagymát aprítom, az újhagymát szeletelem. A paprikákat karikára vágom (aki akarja hosszú csíkokat is vághat), a cukkinit darabolom, a paradicsomot nyolcadolom, a petrezselymet, koriandert durvára vágom.
Egy magasfalú serpenyőben a hagymát megfonnyasztom, ráteszem a paprikát, majd a cukkinit, végül a paradicsomot és az újhagymát, valamint az újhagymát, a koriandert, s a petrezselymet. Beleszórom a fűszereket.
Amikor a zöldségek már csaknem megpuhultak, hozzáadom a paradicsompürét. Egy keveset még főzöm, hogy az étel kellően besűrűsödjön.
Mélyedéseket csinálok a lecsóban, beleütöm a tojásokat, s 5 percig sütöm, hogy a tojássárgája még folyós maradjon. Aki szilárdabb állagot akar, az akár 10 percig is sütheti.
A lecsót meghintem az újhagyma zöldjével és petrezselyemmel.
Finom kenyérrel fogyasztom. Én vörösbort ittam hozzá, de egy hithű muszlimnál ez biztos nem megengedett.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése