Chili con carne - sült chilis bab, ahogy én készítem
Ezt az ételt sokan mexikóinak tartják, jóllehet Texasból indult el, eredetileg egy csípős marhahúsételként, bab nélkül. Az USA-ban egyszerűen chili-nek hívják. A sült bab később került hozzá, s így lett népszerű Amerika-szerte. A világ a Bud Spencer és Terence Hill spaghetti western-jeiből ismerte meg, s mára már számos országban - így nálunk is - elterjedt és kedvelt. Számos változata van, sokan még ma is tesznek bele marhahúst is (lapockát, nyakat) kockára vágva. Nos, az én "autentikus" mexikói chili con carne-m az alábbiakban látható. Fogyasztható tortilla-val, vagy kenyérrel. Én most barna rizzsel tálaltam.
Hozzávalók:
- 10 dkg füstölt szalonna
- 50 dkg darált marhahús
- 1 db kaliforniai paprika
- 2 db zöld chili (jalepano)
- 3 db piros chili
- 1 db vöröshagyma
- 3 db újhagyma zöldjével
- 5 gerezd fokhagyma
- 3 ek olívaolaj
- 2 db paradicsom
- 1 db paradicsom püré konzerv (7 dkg)
- 3 dl paradicsomlé
- 40 dkg vörös Kidney bab (konzerv)
- 20 dkg kukorica (konzerv)
- 1 db marhahúsleves kocka
- só (ízlés szerint)
- 1 kk őrölt fekete bors
- 1 tk őrölt csípős piros paprika
- 1 kk cayanne bors
- 1 ek oregano
- 1 tk koriander mag
- 1 tk római kömény
- 1 tk morzsolt bazsalikom
- 1 kk őrölt fahéj
- 5 dl sör
- csokoládé (elhagyható)
- sajt (elhagyható)
Elkészítés:
A szalonnát felkockázom, a hagymákat, paradicsomot, paprikát aprítom.
Olajon megpirítom a szalonnát, majd ezen a hagymát. Rádobom a darált húst, fehéredésig sütöm.
Hozzáadom a paprikát és paradicsomot. Ráöntöm a paradicsomlét. Fűszerezem, belemorzsolom a leveskockát.
Amikor már csaknem megfőtt az étel, beleöntöm a babot, a kukoricát és a sört. Összeforralom.
A bátrabbak ekkor tehetnek bele 3-4 kocka csokoládét. Aki pedig cifrázni akarja, szór rá reszelt sajtot, s beteszi a forró sütőbe, hogy a sajt megolvadjon.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése