Tejfölös fejtett bableves füstölt pörccel, csipetkével
Ezuttal nem csülökkel, hanem pörccel készült a bableves.Hozzávalók :
- 2 db füstölt pörc
- 25 dkg fejteni való bab
- 1 db vörös hagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 2 db sárgarépa
- 1 db petrezselyem gyökér
- 1 db kisebb zeller gumó
- 2 db nagyobb krumpli
- 1 db paradicsom
- 1 db hegyes csípős paprika
- 1 db chili paprika
- zeller levél
- petrezselyem levél
- 2 db babérlevél
- olaj
- őrölt fekete bors
- őrölt csípős piros paprika
- őrölt kömény
- liszt
- 1 db tojás
- 1 csésze liszt
- tejföl
A pörcöt előző este beáztatom. Másnap felteszem főni. Közben kifejtem a babot, megmosom. A hagymákat apróra vágom. A répát, petrezselyem gyökeret, krumplit és a zeller gumót megpucolom. A répákat hosszában kettévágom, s darabolom, a zeller gumót négybe vágom. A paradicsomot cikkekre, a paprikát karikákra, a krumplit kockákra, a petrezselyem és zeller leveleket nagyobb darabokra vágom.
Amíg a leves fő, lisztből, tojásból pici sóval kemény tésztát készítek. és kiszaggatom a csipetkéket.
Amikor a pörcök majdnem megfőttek, kiveszem a léből és kisebb darabokra vágom. A levet félreteszem .
Egy másik edényben kevés olajon megdinsztelem a hagymát, ráteszem a zöldségeket, s együtt tovább dinsztelem. Felöntöm a pörcök levével, belehelyezem a pörc darabokat, fűszerezem, beleteszem a csipetkéket és készre főzöm a levest. A végén keverek bele egy kevés lisztet. (Aki akar, készíthet rántást, de be is habarhatja.)
Tálaláskor egy tányérba merem a levest, s rá tejfölt kanalazok.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése