Töltött káposzta sült kolbásszal és sült szalonnával, fehérborral
Hozzávalók:
- 2 db káposzta levél/fejenként
- savanyú káposzta
- sertés dagadó
- rizs
- hagyma
- fokhagyma
- zsíradék (pl. libazsír)
- őrölt fekete bors
- őrölt piros paprika
- őrölt kömény
- majoránna
- kapor
- chili paprika
- só
- tojás
- babérlevél
- húsleves kocka
- fehér bor
- babérlevél
- fehérbor
- tejföl
- paraszt kolbász
- füstölt szalonna
Elkészítés:
A káposzta levelekből a vastagabb ereket kivágom.Egy serpenyőben megsütöm a szalonnát, hozzáadom a darált húshoz, akárcsak a zsírban megpirított hagymát, valamint a fokhagymát, a rizst, őrölt fekete borsot, őrölt piros paprikát, őrölt köményt, majorannát, kaprot, összekeverem.
Egy edényben kisütök egy kevés füstölt szalonnát, hozzáadom a savanyú káposztát, sózom, borsozom, megszórom piros paprikával, felöntöm vízzel, s a savanyú káposzta levével, adok hozzá húsleveskockát, chilipaprikát, felforralom.
A káposzta levelekbe teszek egy kanálnyi tölteléket, összetekerem, a végeket benyomkodom.
A töltelékeket beleteszem az edénybe, adok hozzá babérlevelet, s lassú tűzön 1,5 - 2 óra alatt készre főzöm, a vége előtt adok hozzá fehérbort. Amikor kész, aki akarja, behabarhatja liszttel, tejföllel. Én nem bíbelődöm ezzel.
Tálaláskor a káposztákra teszek tejfölt, sült kolbászt és sült szalonnát (kakastaréjt), s megszórom piros paprikával.
Megjegyzés: Szabolcsban paradicsomlével készítik, mint a töltött paprikát. Kipróbáltam, úgy is finom. Legközelebb így is elkészítem, s feltöltöm.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése