HOBBYCHEF, Gastroblog, Gasztroblog, Gastroblogger, Gasztroblogger, Gastronomia, Gasztronómia, Kulinaria, Kulinária, recepies, recept

2010. szeptember 18., szombat

Oktoberfest, müncheni sörfesztivál



Münchner Oktoberfest





O'zapft is! A mai nap megkezdődött a világ legnagyobb népi fesztiválja a müncheni Theresenwiese területén immár 177. alkalommal, a "Wiesn", ahogy a köznyelvben hívják. Egyébként most ünneplik a 200. évfordulót (néhány évben elmaradt a Fest). A bajorok, németek ( de sok külföldi látogató is) már beszerezték - ha még eddig nem volt meg - a bőrnadrágot és a Dirndl-t.



Ez a közel 6,5 millió látogatót vonzó Oktoberfest egy német katonatisztnek köszönheti a létrejöttét, aki javasolta, hogy Ludwig bajor koronaherceg és Terézia hercegnő frigyét egy nagy lóversennyel ünnepeljék meg. A királynak is megtetszett az ötlet, így 1810. október 17-én megtartották az első mulatságot, akkor még sörívás nélkül. Később megjelentek az első talponállók, majd sörsátrak. 1850-ben felavatták Bavaria-nak - az Oktoberfest védőszentjének 20 méteres szobrát. Az évek során az ünnepség nemzetközi méretekben is jelentős eseménnyé, sörös mulatsággá nőtte ki magát, s az idén már 14 nagy és 19 közepes méretű sátorban várják a szomjas és éhes, valamint mulatni vágyó vendégeket.

A sátrakban szól a zene, a sramli, amit a rézfúvósok szolgáltatnak, iszonyú a hangzavar, s a pincérlányok a Dirndliből kibuggyanó melleikkel bámulatos ügyességgel rohangálnak legalább egy tucat korsóval, ami nem is Krügel, vagy Krug igazándiból, hanem Mass (1 literes = 2 pint korsó).



Ezt épp elég megemelni, nemhogy kiinni. A bajorok ebből jónéhányat megisznak együltőhelyükben. Én nem sokáig tudnék lépést tartani velük.

De a lányok viszik az ételek tornyát is:




És az ételekről még nem is esett szó. Erről majd egy külön bejegyzésben.

Csinos lányok a vendégek közül Dirndli-ben (Hej, ha én is köztetek lehetnék):




A fesztivál eredetileg - mint ahogy a neve is mutatja - októberben volt, azonban az októberi rossz időjárás miatt előbbrehozták. Bár ahogy a mostani időjárást elnézem, inkább októberi/novemberi időt érezni. Nem tudom, hova lett a vénasszonyok nyara. Lehet, hogy októberben jobb idő lesz, s érdemesebb lenne az Oktoberfest-et októberben tartani?

A kezdet...
... és ma:

Képek az Oktoberfest-ről:





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése