Csontleves húsos csontból és velőscsontból, sok zöldséggel
Az egyik húslevesem kapcsán kaptam egy kritikát a facebookon keresztül barátomtól, gimnáziumi osztálytársamtól, W. Petitől, hogy ez csak velős csonttal az igazi. Nos legyen itt a velős csontból főtt leves.
Hozzávalók:
- 1 db (kb 50 dkg) nagy
marha velős csont - 20 dkg húsos csont
- 1 db vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 db nagy sárgarépa
- 1 db petrezselyem-
gyökér - 1 db karalábé levelestül
- 0,5 db zeller levelestül
- 1 db csípős hegyes paprika
- 1 db nagy friss chili
- 5 db chili
- 1 db paradicsom
- 4 db nagy csiperkegomba
- 1 db krumpli
- 1 csokor petrezselyem
- 1 csokor medvehagyma
- 1 tk szemes bors
- őrölt fekete bors
- őrölt csípős pirospaprika
- 1,5 l víz
Elkészítés:
A csontokat megmosom, majd 1,5 liter vízben felteszem főni. Megsózom.
Elkezdem felvágni a zöldségeket. A répát és a fehérrépát hosszában felcsíkozom, a zellert, karalábét négybe, a krumplit kockára vágom, a hagymát megmosom, a kelkáposzta torzsáját kivágom, a paprikát, a chilit és a gombát felszeletelem. A zeller leveleiből 3 szárat és a petrezselymet egészben hagyom.
Amikor a leves felforrt, a habot leszedem, a tűzhely hőfokát közepesre veszem, fűszerezem, s gyöngyöző főzéssel 45 percig főzöm. Kiveszem a csontokat, beleteszem a felvágott zöldségeket, a hagymákat héjával, a kelt egészben.
A velős csontból kiszedem a velőt, pirítós kenyérre teszem, sózom, borsozom, s hagymával, chilivel, medvehagymával elfogyasztom.
A csontról leszedem a húst, visszateszem a levesbe.
Kb. 40 perces főzés után, amikor a zöldségek megpuhultak, tálalok. Merek egy tányérba levest, teszek rá chilit. Aki akarja gazdagíthatja még főtt metélttésztával.
És a velő, mit velő, VELŐ!!!
Végül egy klip egy nagy klasszikussal, egy kiváló színésszel, a velő kiváló ismerőjével:
Latinovits Zoltán Szindbád - Az ebéd
P.S. Egyébként zavarban vagyok. Ahogy az Interneten utána néztem, találkoztam velős csonttal és velőscsonttal is. Na már most, melyik a helyes? Shakespeare után: Velőscsont, or velős csont? That is the question!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése