HOBBYCHEF, Gastroblog, Gasztroblog, Gastroblogger, Gasztroblogger, Gastronomia, Gasztronómia, Kulinaria, Kulinária, recepies, recept

2011. november 16., szerda

Zelleres sütőtökkrémleves

Zelleres sütőtökkrémleves


Most egy zelleres sütőtökkrémlevest hoztam.

Hozzávalók :

1 kicsi kanadai sütőtök
1 szál répa
1 kisebb zeller fele
1 db nagyobb krumpli
1,5 db vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
szárított metélőhagyma
koriander mag
2 chili paprika
1 szál rozmaring
1 ek vaj
1 dl főző tejszín

őrölt fehér bors
őrölt fekete bors
reszelt szerecsendió
1 dl fehér bor
2 db pirított dió
1 kk tökmagolaj
4 dl víz

Elkészítés:

A tököt kettévágom, a magházat kanállal kikaparom, s egy serpenyőben beteszem a sütőbe 180 C fokon. Vagy 1 órát sütöm (a végén grill fokozaton.)

Közben a hagymákat darabolom, a répát karikázom, a zellert és a krumplit kockára vágom.

Egy fazékban vajon megpirítom a hagymákat, hozzáadom a zöldségeket, együtt dinsztelem. Adok hozzá vizet, fűszerezem, s megfőzöm. Hozzáadom a sült tököt is.

Félreteszek néhány zellerkockát, a többit botmixerrel összekeverem, adok hozzá bort és tejszínt. Rövid időre visszateszem a tűzhelyre.

Tálalom, beleteszem a félretett zeller kockákat, teszek rá diót, s meglocsolom tejszínnel és tökmagolajjal.




6 megjegyzés:

  1. A levesed nagyon guszta! Ínycsiklandozó!:)

    Benéztem a listába, nagyon szépen köszönöm!:) Nagyon örülök neki:) Köszönöm:)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon szép a levesed! Mindenütt megcsodálom a sütőtökös leveseket, gyönyörűek. Tavaly én is készítettem, de nem lett a kedvencem, úgyhogy maradok a nézegetésnél, mert a család még hallani sem akar róla.

    VálaszTörlés
  3. Marika: Én már többféle sütőtöklevest tettem fel, én kedvelem. Rövidesen fent lesz egy igen különleges változat. A hozzávalók már megvannak.
    A sült tököt sem szereti a családod?
    Gyermekkoromban az utcai árusoknál lehetett kapni sült gesztenyét, pattogatott kukoricát és sült tököt. Próbálj a családdal együtt az utóbbival ismeretséget kötni. Utána talán a krémlevessel is megbarátkoztok. Nálam a különböző krémlevesek absolute nyerők. A variációk szinte határtalanok.

    VálaszTörlés
  4. Nagyon gusztusos a sütőtök levesed. Egyszer én is készítettem, abba nem bor, hanem fél deci konyak kellett, de a férjemnek nem ízlett, azóta nem csináltam.

    VálaszTörlés
  5. A sült tököt én nagyon szeretem de azt is csak én szeretem a családból ezek a fiúk nagyon elvetemülten elzárkóznak néhány ételtől - elsősorban a zöldségekkel állnak hadilábon :( Úgy látom nemcsak én járok ebben a cipőben, hanem Marisz57 is :)

    VálaszTörlés