Ázsiai ihletésű fekete kagyló leves (saját kreácíó)
Hozzávalók :
- 50 dkg fekete kagyló
- 1 db vörös hagyma
- 2 db lila hagyma
- 1 szál újhagyma zöldjével
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 szál zeller levél szárával
- petrezselyem szárával
- koriander levél
- 1 db hegyes csípős zöld paprika
- 1!2 piros kalifornia paprika
- 1/2 étkezési paprika
- 2 db chili paprika
- 2 db fehér csiperke gomba
- 1 db barna csiperke gomba
- 1 szál ázsiai citromfű
- gyömbér
- citrom
- olíva olaj
- só
- Vegeta
- fokhagymás petrezselyem fűszerkeverék
- metélő hagyma
- koriander egész mag
- őrölt piros paprika
- őrölt fekete bors
- kínai halfűszerkeverék
- szója szósz
- kínai tészta
- fehér bor
- kókuszdió tej
- főző tejszín
A kagylókat megtisztítom, eltávolítom a szakálakat, többször átöblítem, a végén beáztatom sós vízben több órára..
A vörös és lila hagymákat karikára vágom., az újhagymát hosszában ketté, majd cca. 5 cm-es darabokra vágom. A fokhagymát szeletelem. A citromfű, zeller, koriander és petrezselyem szárát ugyancsak nagyobb darabokra vágom, a levelét durván aprítom. Néhány darabot egészben félreteszek. A paprikákat hosszú csíkokra vágom. A gombákat szeletelem. A gyömbért pucolás után aprítom.
Egy fazékban olíva olajon megdinsztelem a hagymákat, majd hozzáadom a zöldségeket, végül a kagylókat, együtt dinsztelem őket. Öntök hozzá 1 liter vizet, fűszerezem, majd elkezdem főzni. Mikor már majdnem kész, hozzáadom a tésztát és a zöldeket. 3 perc elteltével öntök bele fehér bort, kókuszdió tejet és tejszínt, s csavarok bele citromot.
Azon nyomban forrón tálalom, díszítem petrezselyem, zeller és koriander levelekkel, s egy szelet citrommal.
Megjegyzés:
Imádom a fekete kagylót. Amikor az Adria mellett nyaraltam a 70-es, 80-as években (minden évben), csaknem minden nap szedtem a környékbeli sziklákról, s a campingben a legkülönbözőbb módon készítettem el. Azóta is kedvencem.
Mivel a kínai, thai, indiai, indonéz konyha (is) nyerő, ezért ezeket igyekeztem ötvözni. Szerintem sikerült.
Elképesztő ízkavalkád, de ne értsed se negatív, se pozitív értelemben, mert nem tudom milyen lehet, de aki szereti a tenger gyümölcseit - mint Te is - biztos finomnak ítéled.
VálaszTörlésFinom lehetett!!
VálaszTörlés