HOBBYCHEF, Gastroblog, Gasztroblog, Gastroblogger, Gasztroblogger, Gastronomia, Gasztronómia, Kulinaria, Kulinária, recepies, recept

2011. november 19., szombat

Ázsiai ihletésű fekete kagyló leves (saját kreácíó)

Ázsiai ihletésű fekete kagyló leves (saját kreácíó)


Hozzávalók :

  • 50 dkg fekete kagyló
  • 1 db vörös hagyma
  • 2 db lila hagyma
  • 1 szál újhagyma zöldjével
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 szál zeller levél szárával
  • petrezselyem szárával
  • koriander levél
  • 1 db hegyes csípős zöld paprika
  • 1!2 piros kalifornia paprika
  • 1/2 étkezési paprika
  • 2 db chili paprika
  • 2 db fehér csiperke gomba
  • 1 db barna csiperke gomba
  • 1 szál ázsiai citromfű
  • gyömbér
  • citrom
  • olíva olaj
  • Vegeta
  • fokhagymás petrezselyem fűszerkeverék
  • metélő hagyma
  • koriander egész mag
  • őrölt piros paprika
  • őrölt fekete bors
  • kínai halfűszerkeverék
  • szója szósz
  • kínai tészta
  • fehér bor
  • kókuszdió tej
  • főző tejszín
Elkészítés:
A kagylókat megtisztítom, eltávolítom a szakálakat, többször átöblítem, a végén beáztatom sós vízben több órára..
A vörös és lila hagymákat karikára vágom., az újhagymát hosszában ketté, majd  cca. 5 cm-es darabokra vágom. A fokhagymát szeletelem. A citromfű, zeller, koriander és petrezselyem szárát ugyancsak nagyobb darabokra vágom, a levelét durván aprítom. Néhány darabot egészben félreteszek. A paprikákat hosszú csíkokra vágom. A gombákat szeletelem. A gyömbért pucolás után aprítom.

Egy fazékban olíva olajon megdinsztelem a hagymákat, majd hozzáadom a zöldségeket, végül a kagylókat, együtt dinsztelem őket. Öntök hozzá 1 liter vizet, fűszerezem, majd elkezdem főzni. Mikor már majdnem kész, hozzáadom a tésztát és a zöldeket. 3 perc elteltével öntök bele fehér bort, kókuszdió tejet és tejszínt, s csavarok bele citromot.

Azon nyomban forrón tálalom, díszítem petrezselyem, zeller és koriander levelekkel, s egy szelet citrommal.

Megjegyzés:
Imádom a fekete kagylót. Amikor az Adria mellett nyaraltam a 70-es, 80-as években (minden évben), csaknem minden nap szedtem a környékbeli sziklákról, s a campingben a legkülönbözőbb módon készítettem el. Azóta is kedvencem.

Mivel a kínai, thai, indiai, indonéz konyha (is) nyerő, ezért ezeket igyekeztem ötvözni. Szerintem sikerült.


2 megjegyzés:

  1. Elképesztő ízkavalkád, de ne értsed se negatív, se pozitív értelemben, mert nem tudom milyen lehet, de aki szereti a tenger gyümölcseit - mint Te is - biztos finomnak ítéled.

    VálaszTörlés