HOBBYCHEF, Gastroblog, Gasztroblog, Gastroblogger, Gasztroblogger, Gastronomia, Gasztronómia, Kulinaria, Kulinária, recepies, recept

2015. április 5., vasárnap

Vörösboros gombás, zöldséges vaddisznóragu, gnocchival

Vörösboros gombás, zöldséges vaddisznóragu, gnocchival


Meg voltam győződve róla, hogy vaddisznópörköltet már tettem fel. Most kiderült, hogy tévedtem. Még szerencse, hogy találtam hozzá fotót. Ezért most közzéteszem. Bár, mint ahogy a címben is írtam, ez inkább ragú, mivel csiperkegomba és zöldség is van benne. Bár munka is van vele, s a főzéshez is kell jócskán idő (attól is függ persze, hogy milyen idős volt az állat, s hogy mekkora lángon főzünk) De megéri, nagyon finom ételt kapunk a végén. Az időn lehet rövidíteni, ha a főzés előtt legalább egy napig pácoljuk a húst.

Hozzávalók:

A ragúhoz:
  • 30 dkg csontnélküli
    vaddisznóhús
  • 1 db vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 szál újhagyma
  • 15 dkg csiperkegomba
  • 1 szál sárgarépa
  • 1 szál petrezselyem-
    gyökér
  • 1 szelet sütőtök
  • 1 db csípős hegyespaprika
  • 1 db chili
  • 2 db paradicsom
  • 1 szál zellerlevél
  • 3 szál petrezselyem
  • 1 db babérlevél 
  • 1 ek mangalicazsír
  • 5 dkg füstölt szalonna
  • 1 dl vörösbor
  • őrölt fekete bors
  • őrölt csípős pirospaprika
  • őrölt kömény 
  • gyömbér
  • szegfűszeg
  • borókabogyó
  • tárkony
  • fahéj
  • 4 szál kakukkfű
  • 2 szál rozmaring
  • citrom
  • majoranna
  • 2 dl víz
A gnocchihoz:
  • 2 db nagyobb krumpli
  • 3 ek liszt
  • 1 db tojás
  • víz
  • mangalica zsír 
Tálaláshoz
  • 2 szelet sárgabarack befőtt
  • 2 tk áfonyalekvár
Elkészítés:

A húst alaposan megmosom, kockára vágom, vízbe áztatom.

A hagymát, fokhagymát durván aprítom, a szalonnát és a zöldségeket darabolom

Egy lábasban kevés zsíron megpirítom a szalonnát,  megdinsztelem a hagymát. Rádobom a húst. Amikor már kifehéredett, megszórom paprikával, öntök rá vizet, s beleteszem a többi fűszert is. Amikor a hús már félig puha, hozzáadom a zöldségeket, s öntök bele vörösbort, facsarok bele citromot.
Közben a krumplit összetöröm, összekeverem a liszttel és a tojással, kicsit meggyúrom, majd gömbölyded nudlikat formázok. Pihentetés után forró vízben megfőzöm. Egy edénybe szedem, kevés forrózsírban megforgatom.

Tálaláskor szedek a tányérra ragut, gnocchit és teszek mellé egy szelet barackot, kanalazok rá áfonyalekvárt.

Természetesen vörösbor passzol hozzá.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése