Vörösboros sült csülök hagymás krumpliágyon, vörösboros gombapaprikással
Sertéscsülök már számtalan bejegyzésemben szerepelt. Ez most egy újdonság. Remélem ez is ízleni fog, ha kipróbáljátok.
Hozzávalók:
A csülökhöz:
- 1 db kisebb sertéscsülök (kb. 50 dkg)
- 1 db babérlevél
- 1 db fokhagyma gerezd
- 3 db fekete bors
- 6 db burgonya
- 1 db vöröshagyma
- 2 szál rozmaring
- 6 szál kakukkfű
- só
- őrölt fekete bors
- 0,5 dl vörösbor
- 1 ek disznózsír
A gombapaprikáshoz:
- 15 dkg csiperkegomba
- 1 db vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 db csípős hegyes paprika
- 1 db chili
- 1 db paradicsom
- só
- őrölt fekete bors
- őrölt csípős piros paprika
- 1 dl vörösbor
- 1 ek liszt
- 1 dl tejföl
- olíva olaj
Elkészítés:
Csülök:
A csülköt alaposan megmosom, majd beleteszem egy fazékba. Öntök rá annyi i, hogy ellepje. Beleteszem a babérlevelet, a fokhagymát és a borsot. Lassú tűzön kb. másfél órát főzöm.
Közben megfőzöm a krumplit héjában, megpucolom. Felkarikázom, s egy zsírral kikent serpenyőben sorjában lerakom, sózom, borsozom. Rárakom a felkarikázott hagymát.
Amikor megfőtt a csülök, leszedem a csontról, s a hagyma-krumpli ágyra teszem. Teszek rá zsírt, rozmaring és kakukkfű szálakat, letakarom egy alufóliával, s beteszem a 180 C fokra előmelegített sütőbe, s hőlégkeverésen 1 óráig sütöm.
Gombapaprikás:
Amíg a csülök sül, aprítom a hagymákat, felszeletelem a gombát, a hegyes paprikát, felvágom a paradicsomot
Egy serpenyőben olajon megpirítom a hagymát, a paprikát, majd rádobom a gombát és a paradicsomot, fűszerezem. 15 perces dinsztelés után megszórom a liszttel, ráöntöm a bort, rákanalazom a tejfölt. Összekeverem, felrottyantom.
A csülökről 1 óra elteltével leveszem a fóliát, a csülökre locsolok vörösbort, a sütőt átállítom grillfokozatra, s 200 C fokon 30 percig tovább sütöm a csülköt.
Tálaláskor szedek a tányérra 1 db csülköt, hagymás krumplit és mellé gombapaprikást.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése