HOBBYCHEF, Gastroblog, Gasztroblog, Gastroblogger, Gasztroblogger, Gastronomia, Gasztronómia, Kulinaria, Kulinária, recepies, recept

2015. április 7., kedd

Vörösboros, erdei gombás, áfonyás szarvasragu tejfölös dödöllével

Vörösboros, erdei gombás, áfonyás szarvasragu tejfölös dödöllével


Szarvasragu bejegyzést már írtam. Ezúttal azonban egy kicsit másképp készült szarvasraguval leplek meg benneteket, s nem a szokásos zsemlegombóccal, hanem dödöllével körítettem. Míg a gombóc inkább a cseh, szlovák, osztrák, bajor konyha étele, a dödölle inkább magyar. Még a népdalban is előfordul: Egy tál dödölle, ettél belőle...

Hozzávalók:

A raguhoz:

  • 30 dkg szarvascomb (csont nélkül) 
  • 1 ek sertészsír
  • 5 dkg füstöltszalonna
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 15 dkg erdei gomba
  • 1 db sárgarépa
  • 0,5 db kicsi zeller
  • 1 dv csípős hegyes paprika
  • 1 db paradicsom
  • 1 szál zellerlevél
  • 3 szál petrezselyem
  • 1 db babérlevél
  • 2 szem borókabogyó
  • 2 szem szegfűszeg
  • őrölt kömény
  • őrölt fekete bors
  • őrölt csípős pirospaprika
  • vad- fűszerkeverék (kakukkfű, majoranna, gyömbér, tárkony, fahéj)
  • 3 tk áfonyadzsem
  • chiliszósz
  • 1 dl vörösbor
  • 1 dl víz

A dödölléhez:

  • 3 db burgonya
  • 3 ek liszt
  • víz
  • 3 ek tejföl
  • újhagyma zöldje

Elkészítés:

A combot alaposan megmosom, felkockázom. A szalonnát darabolom, a hagymákat aprítom. A zöldségeket darabolom.

Egy serpenyőben zsíron a szalonnát megpirítom, egy kanállal félreteszek belőle. A többire ráteszem a hagymákat, dinsztelem. Hozzáadom a húst, majd a paprikákat, megszórom pirospaprikával, öntök rá vizet, fűszerezem. Lassú tűzön főzöm.

A krumplit sós vízben megfőzöm. A krumplit áttöröm, hozzákeverem a lisztet, s annyi vizet adok hozzá a főzővízből, hogy egy formázható állagot kapjak. (Ne legyen túl kemény, de ne is ragadjon.)

Amikor a hús már félig megfőtt, belerakom a zöldségeket, s tovább főzöm. Majd ha  már csaknem puha, beleöntöm a bort, locsolok rá chiliszószt, hozzákeverem az áfonyadzsemet.

Közben sós vízben kifőzöm a dödölléket. A narancsot megpucolom, s a cikkelyeinél kinyitom.

Tálaláskor szedek a tányérra a raguból, mellé dödöllét. Meglocsolom a félretett zsírral, szórok rá sült szalonnát,  kanalazok rá tejfölt, s rá újhagyma zöldet. Díszítem egy "narancsvirággal".

A dödöllét sokan nem főzik, hanem sütik.






3 megjegyzés:

  1. Nálunk, Zalában a dödölle (két l-lel) nem így készül. A krumplit annyi sós vízben megfőzzük, amennyi éppen ellepi. Utána a főfővízben összetörjük, és végig a tűzön tartva annyi lisztet keverünk hozzá apránként, hogy jó tartású legyen. Ez elég kemény munka, nagy erőt igényel, és közben pöfög és fröcsköl is a massza. Ha nagyobb mennyiséget készít az ember, jól jön a segítő kéz, amely megfogja a fazék fülét, amíg mi két kézzel dagasztjuk a fakanállal a masszát. Azután zsiradékban kockára vágott hagymát pirítunk, abba szaggatjuk evőkanállal a dödöllét. Ehetjük tejföllel meglocsolva, de akár köretnek is. Szokták még kiszaggatás után tepsibe tenni, és a sütőben megpirítani, úgy is nagyon finom. Nem kioktatni akartalak, csak megosztani veled, hogy nálunk (a dödölle "hazájában") így készül. Próbáld ki, érdemes!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm az észrevételt. A dödöllét következetesen egy l-vel írtam. Javítottam. Igazad van. A dödöllét többnyire sütik. Én a főzést választottam, mert így gyorsabb, s nem kellett a sütőt használni.

      Törlés
    2. Engem érdekelne szarvashúshoz...sülthöz valami egyszerű mártás.!..tudom barna mártás..de nem a variált ...hanem picit egyszerűbb!!!!!! Köszönöm...ha valakinek lenne ötlete!:-)

      Törlés