Vörösboros, erdei gombás, áfonyás szarvasragu tejfölös dödöllével
Szarvasragu bejegyzést már írtam. Ezúttal azonban egy kicsit másképp készült szarvasraguval leplek meg benneteket, s nem a szokásos zsemlegombóccal, hanem dödöllével körítettem. Míg a gombóc inkább a cseh, szlovák, osztrák, bajor konyha étele, a dödölle inkább magyar. Még a népdalban is előfordul: Egy tál dödölle, ettél belőle...
Hozzávalók:
A raguhoz:
- 30 dkg szarvascomb (csont nélkül)
- 1 ek sertészsír
- 5 dkg füstöltszalonna
- 1 fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 15 dkg erdei gomba
- 1 db sárgarépa
- 0,5 db kicsi zeller
- 1 dv csípős hegyes paprika
- 1 db paradicsom
- 1 szál zellerlevél
- 3 szál petrezselyem
- 1 db babérlevél
- 2 szem borókabogyó
- 2 szem szegfűszeg
- só
- őrölt kömény
- őrölt fekete bors
- őrölt csípős pirospaprika
- vad- fűszerkeverék (kakukkfű, majoranna, gyömbér, tárkony, fahéj)
- 3 tk áfonyadzsem
- chiliszósz
- 1 dl vörösbor
- 1 dl víz
A dödölléhez:
- 3 db burgonya
- 3 ek liszt
- só
- víz
- 3 ek tejföl
- újhagyma zöldje
Elkészítés:
A combot alaposan megmosom, felkockázom. A szalonnát darabolom, a hagymákat aprítom. A zöldségeket darabolom.
Egy serpenyőben zsíron a szalonnát megpirítom, egy kanállal félreteszek belőle. A többire ráteszem a hagymákat, dinsztelem. Hozzáadom a húst, majd a paprikákat, megszórom pirospaprikával, öntök rá vizet, fűszerezem. Lassú tűzön főzöm.
A krumplit sós vízben megfőzöm. A krumplit áttöröm, hozzákeverem a lisztet, s annyi vizet adok hozzá a főzővízből, hogy egy formázható állagot kapjak. (Ne legyen túl kemény, de ne is ragadjon.)
Amikor a hús már félig megfőtt, belerakom a zöldségeket, s tovább főzöm. Majd ha már csaknem puha, beleöntöm a bort, locsolok rá chiliszószt, hozzákeverem az áfonyadzsemet.
Közben sós vízben kifőzöm a dödölléket. A narancsot megpucolom, s a cikkelyeinél kinyitom.
Tálaláskor szedek a tányérra a raguból, mellé dödöllét. Meglocsolom a félretett zsírral, szórok rá sült szalonnát, kanalazok rá tejfölt, s rá újhagyma zöldet. Díszítem egy "narancsvirággal".
A dödöllét sokan nem főzik, hanem sütik.
Nálunk, Zalában a dödölle (két l-lel) nem így készül. A krumplit annyi sós vízben megfőzzük, amennyi éppen ellepi. Utána a főfővízben összetörjük, és végig a tűzön tartva annyi lisztet keverünk hozzá apránként, hogy jó tartású legyen. Ez elég kemény munka, nagy erőt igényel, és közben pöfög és fröcsköl is a massza. Ha nagyobb mennyiséget készít az ember, jól jön a segítő kéz, amely megfogja a fazék fülét, amíg mi két kézzel dagasztjuk a fakanállal a masszát. Azután zsiradékban kockára vágott hagymát pirítunk, abba szaggatjuk evőkanállal a dödöllét. Ehetjük tejföllel meglocsolva, de akár köretnek is. Szokták még kiszaggatás után tepsibe tenni, és a sütőben megpirítani, úgy is nagyon finom. Nem kioktatni akartalak, csak megosztani veled, hogy nálunk (a dödölle "hazájában") így készül. Próbáld ki, érdemes!
VálaszTörlésKöszönöm az észrevételt. A dödöllét következetesen egy l-vel írtam. Javítottam. Igazad van. A dödöllét többnyire sütik. Én a főzést választottam, mert így gyorsabb, s nem kellett a sütőt használni.
TörlésEngem érdekelne szarvashúshoz...sülthöz valami egyszerű mártás.!..tudom barna mártás..de nem a variált ...hanem picit egyszerűbb!!!!!! Köszönöm...ha valakinek lenne ötlete!:-)
Törlés