HOBBYCHEF, Gastroblog, Gasztroblog, Gastroblogger, Gasztroblogger, Gastronomia, Gasztronómia, Kulinaria, Kulinária, recepies, recept

2013. április 18., csütörtök

Tojás, mint vérnyomáscsökkentő

Tojás, mint vérnyomáscsökkentő



A tojásról sokáig azt tartották, hogy emeli a koleszterin szintet, ezért fogyasztását nem javasolták. Később megdőlni látszott ez az állítás. Ma az orvosok két táborra oszlanak, az egyik ellenzi, a másik azt vallja, hogy napi egy-két tojás egyáltalán nem káros. Egyesek továbbmennek, azt állítják, hogy hasonlóan a C vitaminhoz, a szervezet csak annyit dolgoz fel, amennyire szüksége van. Tehát akár többet is megehetünk, nem lesz hatással a koleszterin szintünkre.


Mellesleg az egészséges táplálkozást propagálók csak egyet felejtenek el megemlíteni, hogy a koleszterin zömét nem a táplálékkal visszük be, hanem azt a szervezetünk maga termeli.

Most viszont azt a meglepő dolgot olvastam, az

egy korosztály találkozóhelye

oldalán, hogy

"Kínai kutatók szerint a tojásfehérje fogyasztása ugyanolyan mértékben segíthet a vérnyomás csökkentésében, mint a hagyományos vérnyomáscsökkentők.

A kínai Csilin Egyetem kutatói tanulmányukat az Amerikai Vegyésztársaság (ACS) New Orleansban folyó éves tanácskozásán mutatták be.

Laboratóriumi vizsgálataik bizonyították, hogy a tojásfehérje egyik összetevője – egy peptid, a fehérjék egyik építőköve – csökkenti a vérnyomást ahhoz hasonlóan, ahogyan a kaptopril ACE-gátló gyógyszer – közölte Jü Zsi-peng, a tanulmány vezető szerzője.

Jü és munkatársai az RVPSL nevű peptidet használták magas vérnyomásos patkányokkal folytatott kísérleteikben. Kutatók már korábban felfedezték, hogy ez az anyag kiválóan gátolja azt az enzimet, amely vérnyomás-növekedést idéz elő a szervezetben.

A patkánykísérletek kimutatták, hogy a RVPSL-nek nincs toxikus hatása, ugyanolyan mértékben csökkenti a vérnyomást, mint a kaptopril hatóanyagú, alacsony dózisban adott vérnyomáscsökkentők.
Jü annak a véleményének adott hangot, hogy a tojásfehérje peptidjei, akár a tojásban, akár étrend-kiegészítőként, hasznos kiegészítő anyagok lehetnek a magas vérnyomás kezelésében."

Miután magas vérnyomásom van (a rendszeres gyógyszerszedés mellett ráadásul még ugrál is), a magas koleszterinemet, dacára , hogy sok halat fogyasztok, csak gyógyszerrel sikerült letornászni, dilemma előtt állok. Akkor most fogyasszak bátran sok tojást, vagy sem?



Azt hiszem a legjobb, ha nem figyelek az orvosokra, s azt eszem, ami jól esik. Végtére ez a tojás dolog kisértetiesen hasonlít a spenót esetére. Sokáig azt sugalmazták, hogy együnk sokat, mert egészséges. Emblematikus figurája Popeye, a hős tengerész  volt, aki az erejét a spenótnak köszönhette.


 Ma meg kiderítették, hogy rákkeltő hatású

Szóval ennyit az orvosokról, kutatókról, s az ő "tudományuk"-ról.

4 megjegyzés:

  1. Tudod Endre ez egy érdekes felvetés, de csak annak, aki eddig az ellenkezőjét állította. Én ha szalonnát eszem reggel, délben, este (s ez most nagyon komoly), akkor tökéletes a koleszterin szintem. A tojással sincs soha sem problémája a koleszterinemnek. Ha viszont csökkentem a tojás, szalonna és egyéb olyan dolgok fogyasztását, amelyek (állítólag) emelik a koleszterin szintet, akkor nálam felborul minden. Így aztán szalonnázom és mellé tojást eszem :)

    VálaszTörlés
  2. Ezekről az össze-vissza véleményekről, kutatásokról nekem is az a véleményem mint Neked. Ha erre figyelnénk nem ehetnénk semmit, mert mindig valamit megállapítanak vagy a már megállapítottnak az ellenkezőjét. A tojásban a koleszterin az az eset ami a napfény meg D-vitamin esete. D-vitaminból sem kerül belénk több ha tablettában ennénk és ugyanakkor napoznánk reggeltől estig. A spenótban meg nem tudom, hogy mi lehet rákkeltő... csak azt tudom, hogy az oxálsav tartalma miatt nem lehet a már elkészült spenótot felmelegíteni és a balsírozó levét ki kell önteni.

    VálaszTörlés
  3. Én már nem merek egyértelműen állást foglalni az ügyben, hogy mi számít egészséges élelmiszernek, és mi káros.
    Amit szívesen fogyasztok, abból igyekszem mértékletességgel enni, meg a lelkivilágomat rendben tartani.

    VálaszTörlés
  4. Minden előttem szólónak igaza van, Endre ne olvasgass össze minden hülyeséget, ne hallgass senkire, mindig éppen azt tartják károsnak vagy hasznosnak amiből nekik /orvosok, gyógyszergyárak, ahol hatalmas pénzek forognak, a táplálkozás is egy nagy üzlet / hasznuk van, azt egyél, igyál, amit szeretsz, amit megkívánsz, mindig arra gondolj, ki tudja meddig élünk, de ez az idő legalább kellemesen teljen, ahhoz meg hozzátartozik a jó étel, a jó ital és a derűs életszemlélet:-))))))

    VálaszTörlés