Sörös sült bajor csülök krumplival, zöldségekkel, boros szalonnás káposztával
Csülkös ételreceptet már tettem fel:Sörös füstölt csülök Pékné módra velesült krumplival
Nos, akkor a csülköt megfőztem, most viszont pácolom, s a körítés is különbözik.Hozzávalók :
- 1 db füstölt csülök
- só
- őrölt fekete bors
- őrölt köménymag
- majoránna
- babérlevél
- olíva olaj
- 1 db húsleves kocka
- sör
- 4 db nagyobb krumpli
- 2 db vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 3 szál sárgarépa
- 1 db paprika
- 1 db csípős hegyes zöld paprika
- 1 db chili paprika
- 3 db paradicsom
- 2 db óriási csiperke gomba
- grillezett zöldség fűszerkeverék
- 2 szelet füstölt szalonna
- 50 dkg savanyított káposzta
- 1 fej vöröshagyma
- egész köménymag
- cukor
- fehérbor
A csülköt bepácolom, előtte a bőrös részét beirdalom, de nem vágom át teljesen, mert a hús kiszárad. A páchoz használok sót, borsot, köménymagot, majoránnát, olívaolajat, amit jól bedörzsölök a csülökbe, teszek rá babérlevelet, majd két napra elteszem a hűtőbe.
A sütés napján öntök rá vizet, amibe morzsolok egy húsleveskockát, letakarom aluminiumfóliával, majd beteszem a csülköt a 170 C fokra előmelegített sütőbe, légkeverésen.kb.2 órán keresztül sütöm. Időnkét meglocsolom. A végén öntök rá sört, s átkapcsolom grill fokozatra, s 200 C fokon pirosra sütöm..
Közben megpucolom a hagymát, a répát, a krumplit, a céklát darabolom, a paradicsomot, hagymát, paprikát félbe, a gombákat négybe vágom. Sózom, borsozom, s szórok rá grillezett zöldség fűszerkeveréket. A zöldségeket egy külön serpenyőben a csülök levében párolom, majd a sütőben megsütöm.
Amíg a csülök & Co. sül, egy serpenyőben a feldarabolt szalonnát kisütöm, szórok bele köménymagot, aprított hagymát, cukrot, karamellizálom. Ráteszem a káposztát, babérlevelet, sózom, borsozom, locsolok rá a csülök levéből, s átpirítom. A vége felé öntök hozzá fehérbort.
Tálalok. A csülökből vágok két szeletet, a tányérra helyezem, rakok mellé zöldségeket, s káposztát. Sört iszom hozzá.
P.S. Ezzel az étellel a feleségemnek, s a lányomnak akartam kedveskedni, a hozzávalók mennyiségét is e szerint választottam meg. A kedvemet azonban hamar elvette a drága nejem, amikor megjött, az volt az első reagálása, már megint mi a szarságot sütsz. Azt hiszem, ez volt az utolsó próbálkozásom, ezután kizárólag magamnak sütök, főzök, s virtuálisan azoknak, akik meglátogatják blogomat, a Mindmegetté-t, vagy olvassák a Receptár-at.
P.S.2. A recept felkerült a Hírkereső Gasztro Toplistájá-ra (ez elégtétel a feleségem pikírt megjegyzése után!!!):
6.- Sörös sült bajor csülök (Mindmegette)
Egy kicsit macerás és munkaigényes, de az eredmény mindenért kárpótol.
P.S.4. 22.- Sült sörös bajor csülök krumplival recept
(Nosalty)
P.S.3. A tombolá-nál is felkerült a recept a Heti Top Listá-ra, a 4. helyre.
hmmm, ne csüggedj én kértem volna belőle:)finom mutatós!
VálaszTörlésHogy engem miért nem lep meg soha a férjem ilyen "szarságokkal" ?
VálaszTörlésMerénylet, így, hogy már lekerült a nagykabát, ami eddig eltakart...de esküszöm bevállalnám :)
Nagyon szép és guszta....
VálaszTörlés