HOBBYCHEF, Gastroblog, Gasztroblog, Gastroblogger, Gasztroblogger, Gastronomia, Gasztronómia, Kulinaria, Kulinária, recepies, recept

2013. április 25., csütörtök

Receptjeim a Toplistában

Receptjeim a Toplistában

Ezen a héten két receptem is bekerült a Tombola által közölt Hírkereső.hu Heti Gasztro Toplistá-jába:

7. - Heringsaláta tojással

  
10. - Medvehagymás rigatoni füstölt lazaccal



P.S. Útólag vettem észre, hogy mindkettő halas étel. No, ez a magyarokra nem jellemző, hogy sok halat esznek. Pedig kellene, s nem csak Karácsonykor. Nem csak fínom, de nagyon egészséges is. Több évvel megnövekedne az átlagos életkor, ha több halat fogyasztanánk. És senki ne mondja, hogy nincs tengerpartunk, s tengeri halaink. Vannak édesvizeink, melyek tele vannak finomabbnál fínomabb halakkal, s még drágának sem mondhatóak. Ma a szokásos bevásárló utamon voltam. Kinéztem a piacra és a multiba is. Az utübbinál tisztított kárász és keszeg  volt 599 Ft/kg áron.(!!!) Egy darabig figyeltem, senki nem vásárolt. De az  élő pontyot sem 999 Ft-ért, s a filét 1399 Ft-ért..

5 megjegyzés:

  1. Szeretjük a halat, de csak a süllőt, pisztrángot, kócot. Amikor a férjem még horgászott, csak a süllő kifogására állt rá. Csak akkor horgászott másra pl.ponty, keszeg, stb. ha halászlevet akart enni. A tengeri halat nem nagyon szeretjük. Most is van a hűtőmben ponty, alaplé stb. hogy halászlét készítsek - amiből én nem szoktam enni, mert nem szeretem, de elkészítem a férjemnek.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Azt már írtad, hogy az ikrát nem szereted. De a ponttyal, tengeri halakkal mi a baj? Az, hogy én imádom, az nem érv, de miért nem lehet a halakat szeretni? Rossznak találod az ízét, az állagát? Vagy csak ez az egész egy preconceopció?

      Törlés
    2. Nem szeretem a laza, löttyedt húsú halakat és a ponty is ilyen. Bár a nyurga ponty még valahogy elmegy. Tehát ebből következik, hogy a süllő száraz és fehér húsú ezért szeretem. Továbbá a ponty szálkás a süllő nem. A süllőnek nincs annyira hal szaga se kifogva, se megsütve mint a többi halnak. A halászlét pedig egyszerűen nem szeretem és nem attól függően, hogy mi van benne. A tengeri halak tele vannak higannyal stb. - ezt olvastam. Meg aztán minek egyem, nem tenger melletti nép vagyunk. Nem is ismerem, hogy milyen tengeri hal, mert a zacskón amiben lefagyasztva van nincs is rajta. A fene tudja honnan hozták és mióta van lefagyasztva. Van nekünk sok finom édesvízi halunk.

      Törlés
    3. A ponttyal kapcsolatos megjegyzésedre nem reagálok, mindenki azt egye, amit szeret. A süllő azért egy kicsit drága az átlag magyar pénztárcának. Azzal viszont vitáznék, hogy miért együnk tengeri halat, hiszen nem is tudjuk, hogy mi van a zacskóban. Fel szokták tüntetni a csomagoláson, hogy pl. hekket, vagy pangasiust tartalmaz. Ha viszont nem mélyhűtött árut veszünk, a halasnál teljes pompájukban tekinthetjük meg a halakat, tengeri herkentyűket a jégágyon. Az érvelésed másik része alapján pl. déli gyümölcsöt se fogyasszunk, hiszen nálunk nem terem se banán, se narancs, se ... De a magyarnak kikiáltott paprika, paradicsom, kukorica, burgonya se régen került el hozzánk távoli vidékekről.

      Mellesleg 100 éve még tengerünk is volt.

      Törlés
    4. Nem csak a pontyra vonatkozik, hogy mindenki azt egye amit szeret. Igen a süllő kicsit drága, de nem esszük hetenként. Lehet, hogy ott van a tengeri halaknál a zacskón, hogy milyen halat tartalmaz, de nem nézegetem behatóan, mert nem szándékozok vásárolni, mert akármi a nevük egyiket sem ismerem. A pangasiusról meg jót még nem olvastam. Tengeri halak nálunk jégágyon? Ki tudja hányszor kiolvadt és visszafagyasztott a hal. A blogomban azért van egy receptem ami tengeri hal, de ez az én konyhámban nem jellemző. Mi elsősorban magyar élőhalat vásárolunk - bár a süllő az egyetlen amit, azóta, hogy a férjem nem horgászik - nem élve vásároljuk, mert a férjem elmondta, hogy ez a hal nagyon kevés ideig bírja a saját közege nélkül. Déli gyümölcsöket fogyasztunk bár mi elsősorban a szezonális étkezés hívei vagyunk, de ezeket a gyümölcsöket nem lehet összehasonlítani a halakkal, még ha nem is itt teremnek. Csak az almát az almával lehet. De ezen túl a halak romlandó húsok azért arra figyelni kell, hogy honnan és mit veszünk meg. Tudom, hogy erre azt mondanád, hogy a gyümölcsöket is kezelik ezzel-azzal, a banán irtó erős permetezést kap a kártevők ellen stb. De én, aki elég finnyás vagyok, inkább eszem az utóbbiakat - még akkor is, ha tudom, hogy a tengeri halaknak sok betegségre van gyógyító hatása, hogy mit tartalmaz (omega-3 zsírsavak, stb., stb.) Az utolsó mondatodban említett zöldségeinkről azt írod, hogy nem régen kerültek hozzánk: hát lássuk csak. A kukoricát Kolumbusz Kubából hozta be Európába Spanyolországba. Széleskörű elterjedése a következő században valósult meg és a törökök honosították meg "törökbúzának" nevezték.A burgonyának jó hosszú a története. Nálunk 1770-ben kezdték el termeszteni Erdélyben, és csak az 1815. évi éhínség után barátkoztunk meg vele. Paprikát már a 18. század közepén termesztettek Szegeden és környékén, de tudjuk, hogy őshazája Mexikó, és ezt is Kolumbusz hozta be Európába. Talán a paradicsomra mondhatjuk, hogy viszonylag nem régen ismerjük, mert a 19. században még csak főúri asztalok csemegéje volt, de gyorsan terjedt. Ez a növény is Amerika felfedezése után került Európába, őshazája Peru. 1553-ban már írtak róla Európában. Tehát nekem nem kell írnod, hogy ezek a zöldségek sem magyarok... Összegezve mindezek után sem fogom a halat - tengerit - jobban kedvelni és fogyasztani.
      Azt is tudom, hogy tengerünk is volt és még most is lehetne ha nem az lett volna Trianon idején ami most, hogy széthúzó, hülye vezetői voltak az országunknak.

      Törlés