HOBBYCHEF, Gastroblog, Gasztroblog, Gastroblogger, Gasztroblogger, Gastronomia, Gasztronómia, Kulinaria, Kulinária, recepies, recept

2012. január 8., vasárnap

Vörösboros gombás szarvasragu zsemlegombóccal, sült lilahagymával

Vörösboros gombás szarvasragu zsemlegombóccal, sült lilahagymával

Hozzávalók :
  • 1 kg szarvasragu hús csont nélkül (lapocka, nyak, comb, oldalas, lábszár)
  • 25 dkg csiperke gomba
  • 3 db vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 2 szál sárgarépa
  • 1 szál petrezselyem gyökér
  • 1 szelet zeller
  • 2 db hegyes csípős paprika
  • 1/2 kalifornia paprika
  • chili paprika
  • 3 db paradicsom
  • 3 db lila hagyma
  • 2 db zsemle
  • 30-35 dkg liszt
  • 2 db tojás
  • petrezselyem zöld
  • kakukkfű
  • majoranna
  • rozmaring
  • babérlevél
  • olíva olaj
  • mustár
  • cukor
  • őrölt fekete bors
  • őrölt piros paprika
  • szárított kakukkfű
  • boróka bogyó
  • vörösbor
Elkészítés:

A húst alaposan megmosom, megszabadítom a hártyáktól, csíkokra vágom.
A hagymákat darabolom, a répát, gyökeret paprikákat karikákra, a zelert előbb szeletelem, majd kockára  vágom, a paradicsomokat nyolcadolom, a gombákat szeletelem.
Egy nagy serpenyőben olajon megdinsztelem a hagymát ( egy keveset kiveszek, s egy tálba teszem), rárakom a húst, majd kicsit később a répát, zöldséget, zellert és a fűszereket. Rövid dinsztelés után feleresztem vízzel, s így főzöm, időnként megkavarom, ha szükséges, öntök még hozzá vízet.
Közben elkészítem a gombócokat. A zsemléket szeletelem, kockára vágom, sütőben megpirítom, a hagymához adom, szórok rá lisztet, összekeverem. Ráütöm a 2 tojást, sózom, borsozom, beleteszem a felaprított petrezselymet,.szórok rá petrezselyem fokhagyma fűszerkeveréket, s jól összekeverem, szükség szerinti mennyiségű víz hozzáadásával egy jól formálható, de nem tú lágy masszát készítek. Vízes kézzel gombócokat formázok,  a vágódeszán pihentetem, hagyom, hogy egy kicsit szikkadjon. Majd egy nagyobb edényben forrásban lévő vízben megfőzöm.

A lila hagymákat félbevágom, egy serpenyőbe helyezem, locsolok rá olíva olajat, sózom, borsozom, s  sütőben mindkét oldalán megsütöm, a végén szórok rá cukrot, hogy karamellizálódjon.

Amikor a szarvas már majdnem puha, hozzáadom a gombákat, s a paradicsomokat, öntök bele bort, s készrefőzöm.

Tálaláskor a tányérra teszek 1 db gombócot, 2 fél sült lilahagymát, s kanalazok rá bőségesen szarvas ragút. Egy szelet paradicsommal díszítem.


8 megjegyzés:

  1. Biztosan nagyon finom volt :)!!

    VálaszTörlés
  2. Ez igazi ínyenc ebéd, a köretek is nagyon jók:) Ezt szívesen megkóstoltam volna.

    VálaszTörlés
  3. Tökéletes van elkészítve!!!

    VálaszTörlés
  4. Amikor ezt az ételt készítettem, itthon volt a lányunk Grazból és a sógórnőm Münchenből. Direkt nem egyszemélyre főztem (ez a mennyiségből is látszik, hiszen 1 kg húst használtam fel). Aznap mindenki boldogan befalta, csak a lányom jegyezte meg, hogy neki csípős volt (bár neki minden csípős, még akkor is, ha semmi paprika nincs benne).
    Ma viszont a nejem közölte, hogy szar volt, s keserű, s túl sűrű. El nem tudom képzelni,hogy mitől lett volna keserű, semmi olyan nem volt az ételben, ami keserűvé tette volna.
    Megint, immár sokadszor, rá kellett jönnöm, hogy minden erőlködésem ellenére, fel kell adnom, hogy bármit a kedvére tegyek. Reménytelen. Úgyhogy inkább csak magamnak, a saját kedvemre fözöcskézek. Ha valakinek mégis tetszik, amit főzök, annak örülök, s megköszönöm.

    VálaszTörlés
  5. Az előbb elfelejtettem megemlíteni, hogy még néhány éve is a vad ételeket mindig én készítettem (én kínlódtam a hártyák stb. leszedésével is)az egész családnak, s akkor soha nem kkaptam kritikát.Akkor jó volt, ahogy készítettem. Na ja, változnak az idők.
    Sic transit gloria mundi.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. " Gasztró művész" sem tud kétszer egyformát alkotni ! Viszont érdemes mindent megkóstolni még a fűszereket is mielőtt felhasználnánk !

      Törlés
  6. Esetleg keserű mellékízt adhat a szenzitívebb ízlelőbimbókkal rendelkezőknek az olívaolaj, azt én is mindig kiérzem, meg egyetlen alkalommal jártam úgy, hogy a borókabogyótól keseredett meg a vadasom, pedig a szokott mennyiséget használtam, megkóstoltam egy szemet a kázus után és intenzíven kiérződött a fűszeren az a keserűség, ki is dobtam. Mai napig nem tudom, mi baja volt- lehet éretlenül szedték, szárították?
    Még egyszer megemlíteném :) a leírás és fotó alapján tökéletes volt a szarvasragú, szívesen megkóstoltam volna :)

    VálaszTörlés