HOBBYCHEF, Gastroblog, Gasztroblog, Gastroblogger, Gasztroblogger, Gastronomia, Gasztronómia, Kulinaria, Kulinária, recepies, recept

2012. január 12., csütörtök

Szarvasragum a Mindmegettén

Szarvasragum a Mindmegettén

A Mindegette - mely az utóbbi 2 hónapban semmit nem jelentetett meg tólem - most egyszerre 2 receptet is feltett, többek között a feleségem által "szar"-nak titulált

Vörösboros gombás szarvasragu zsemlegombóccal, sült lilahagymával

ételemet is.

Miután az oldal nem nagyon kedvel, ezért ez a mostani megjelenés különösen értékes a számomra, talán mégsem olyan rossz a szarvasragum, mint ahogy drága oldalbordám mondja.

Vörösboros gombás-szarvasragu zsemlegombóccal, sült lilahagynával


10 megjegyzés:

  1. Zavarban vagyok. Annak idején úgy tanultam, hogy csak 3 szót kell rövid u-val írni: kapu, daru, hamu. Az összes többi szó hosszú ú-val írandó.
    S akkor most itt van ez a ragu. Én eredetileg hosszó ú-val írtam, mint ahogy a húson lévő cédulán is így szerepelt: szarvasragú. Most, hogy megjelent a Mindmette oldalon rövid u-val, megnéztem az angol, német, orosz szótárakban, mindegyiken rövid u-val írják. Ha beírom a Googl-be, mindkettőt hozza: ragú, ragu.
    Akkor most melyik a helyes?
    Az idegen nyelvű szótáram szerint ragu. Valahol van helyesírási szótáram is, de nem találom.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A google-ra nem szabad hagyatkozni, sok hiba van fenn:((

      A ragu pedig finom lehetett, úgy jó az, ha sűrű!

      Törlés
  2. Szia, rövid u-val kell írni, és azért van ez így, mert idegen eredetű szó, ha jól tudom francia.
    Ja, és látod, nem a raguval volt a baj:)

    VálaszTörlés
  3. Rövid, vagy hosszú ú, de nagyon finom és guszta! Tudomásom szerint rövid u-val kell írni.

    VálaszTörlés
  4. Gratulálok!! Nekem már akkor is tetszett, amikor elkészítetted.

    VálaszTörlés
  5. Én is arra gyanakodtam, hogy mivel idegen szó, s a franciában nincs hosszú u, ezért rövid u-val kell írni. Bár a magyar gyakran kitekeri az idegen szavakat. Pl. lájkol, löncs, dizájn, spájz, eszcájg. (Az utóbbi egyébként a németben, mint Esszeug nem is létezik, csak úgy hogy Essbesteck.)
    Ezek után tényleg fura, hogy a cédulán Szarvasragú volt, s a Google mindkét változatot hozza.

    VálaszTörlés
  6. Gratulálok, nagyon guszta a ragu.:)

    VálaszTörlés
  7. Gratulálok a Mindmegette megjelenéshez annak ellenére, hogy én nem eszek meg semmi vadat és így nem is készítem.

    VálaszTörlés
  8. Lívia: Nem tudod, hogy mit veszítesz. A vadak nagyon finomak. Nem véletlen, hogy a középkorban a krályok, főurak udvarában mindennaposak voltak a lakomákon a vad ételek: szarvas, őz, fácán, fogoly, vaddisznó, nyúl, vadkacsa stb., s hogy külön udvari vadászt tartottak. A vadászat pedig a legjobb úri mulatság volt. (Néha halállal is végződött: Zrinyi Miklóst egy vadkan öklelte fel.)

    VálaszTörlés
  9. A fürjet, és a vadlibát se hagyjuk ki.
    A feleségem a napokban kapott két szép fácánt, kíváncsi vagyok, mit csinál belőle.

    VálaszTörlés