HOBBYCHEF, Gastroblog, Gasztroblog, Gastroblogger, Gasztroblogger, Gastronomia, Gasztronómia, Kulinaria, Kulinária, recepies, recept

2012. január 21., szombat

Schmitt Pál doktori disszertációja

Schmitt Pál doktori disszertációja

Bár ennek semmi köze nincs egy gasztrobloghoz, nem tudok elmenni a köztársasági elnök doktori disszertációjának plágium gyanúja  mellett. Én 1970-ben  nem "törzsanyag"-ból dolgoztam mint S.P., amikor megírtam a diplomadolgozatomat, melyet suma cum laude védtem meg (pedig én nem voltam káder, s nem a saját beosztottjaim előtt került sor a védésre.) Az államvizsgám is tiszta ötös volt, s évfolyamelsőként végeztem. Érdekes módon S.P. 1960-ban felvételt nyert a Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetemre, ahova engem 1 évvel később tiszta ötös érettségivel, maximális pontszámmal "helyhiány miatt" nem vettek fel.

A birálók szerint doktori címre is beadhattam volna a diploma munkámat.. Én  S.P.-vel ellentétben, teljes mértékben saját kútfőmből dolgoztam. Nem is igen volt akkor még komoly irodalma a témának. (Az 1968-as új gazdasági mechanizmusról értekeztem  a külkereskedelem szempontjából.) Miután nem aspiráltam doktori címre, ez elmaradt.

Az egészben az a nevetséges, hogy - a HVG online és az origo szerint -  bizonyítottan, mintegy  180 + 6 oldalt (csaknem az egész dolgozatot) átvett szinte szó szerinti fordításban bolgár és német szerzőktől, de őt ez nem zavarja. Az általa következtetésnek mondott rész (amiről a rádió interjúban azt állította, hogy ő írta) is szó szerinti fordítása a bolgár kutató munkájának. Mellesleg az "álamfő"-re jellemzően, aki pedig a magyar nyelv védelmét, ápolását fontos feladatának tekintette beiktatásakor, a dolgozat - a HVG szerint - hemzseg a helyesírási hibáktól.

Már csak hab a tortán (lám mégis csak van gasztró vonatkozás!) EP (/Európai Parlament) anyagában az origo szerint azt állította, hogy PhD ("nagydoktori") fokozattal rendelkezik. (S.P. " kisdoktori"-t kapott.)

Szerintem mindenki egye meg, amit főzött (újabb gasztró vonatkozás). Ez Schmitt Pálra is vonatkozik, legalább is egy demokráciában. A plágium az átlag embernél sem bocsánatos bűn, hát még egy politikusnál, pláne az ország első emberénél, közjogi méltóságánál.. Ez az űgy nemcsak őrá vet rossz fényt, hanem az egész országra is, a fél világ már rajtunk élcelődik. A német védelmi miniszter és a német államfő is tudta, mi a dolga, kötelessége.

Ha viszont nem igaz a vád, itt lenne az ideje, hogy ezt S.P. hitelt érdemlően bizonyítsa, a saját dolgozata, s a "törzsanyag"-ként felhasznált munkák egymás mellé tételével. Így mindenki, már akit érdekel, eldönthetné, hogy miként vélekedjen. Az azért megint csak árulkodik valamiről, hogy sorra utasítják el a felkérést szakértők, hogy résztvegyenek a bírálatban.

Schmitt Pál állítólag több nyelven is beszél. Erre vonatkozóan nem találtam információkat. Nem ismert, hogy milyen szinten beszél, s az sem, hogy mely nyelveken. Mindenesetre a NOB tagjaként, sőt alelnökeként, majd két alkalommal nagykövetként arra szüksége is volt, hogy tudjon idegen nyelven kommunikálni. A bolgár kutató francia nyelven írta a dolgozatát, feltételezem a német tudós pedig németül. Elég magas szinten kell a nyelvet bírni ahhoz, hogy valaki egy szakszöveget képes legyen lefordítani, vagy talán a beosztottjai végezték el ezt a munkát? ( Én már csak tudom, mit jelent a fordítás: számos gazdasági, műszaki és orvosi szöveget fordítottam. Dolgoztam az OFI-nak, a MAHIR-nak, s számos cégnek. A Rigó utcában elég kemény felsőfokú nyelvvizsga letétele van mögöttem külkereskedelmi szakanyaggal bővítetten angol, német és orosz nyelvekből. Vén fejjel, még a lányom német nyelvű diplomamunkájába is besegítettem.)

10 megjegyzés:

  1. Nem tudom, mennyire igaz a hír, de hogy sántít valami az biztos. Ilyen vádakat alaptalanul nem lehet állítani, biztos van benne valami. Én hajlok elhinni, és őszintén mondva, nem csodálkozom. Ami ma itt folyik, szégyen - gyalázat. Az ország első embere ha meghall egy ilyen hírt, nem hogy kiállna a nyilvánosság elé, hanem csúsztat - kb. 4 napig.. És egy rádióban válaszol majd... Rettenetes, és felháborító. Hol van a becsület? A tisztesség? Úgy tűnik, nem ismert fogalmak.

    VálaszTörlés
  2. Nem tisztem S.P. mellett vagy ellen bármit is mondanom, mert nem ismerek semmit a helyzetet illetően. Abban azonban biztos vagyok, hogy nem ő az egyetlen ebben az országban - ha egyáltalán az plágium amit most felhoznak ellene - aki/k
    ilyet elkövetnek, csak mivel nincsenek a tűzhöz közel vagy ha közel is vannak nem olyanok, akiket valami miatt tönkre akarnak tenni. Ez olyan mint az EU-parlament mostani ülése, ahol hatalmas vehemenciával támadtak nekünk egyesek, miközben nem vették a fáradtságot, hogy meggyőződjenek arról amit összehordtak ellenünk, csak az újságírok össze-vissza írásából - mert azok sem tájékozottak - ítélkeztek.
    Az a valaki, aki a HVG-nek külsösként leadta a 9 hónapi kutatása eredményeként az S.P. elleni dolgokat biztos nagyon megérte neki, mert senki nem kutakodik 9 hónapig semmi haszon fejébe. Az eredmény pedig lehet anyagi és politikai is - bár ez utóbbit cáfolta a HVG főszerkesztője.
    Szóval az eseményeket figyelemmel kísérem, de nem háborgok olyan dolgokon amit nem látok át. Egyébként pedig nem megy ebben az országban semmi sem rosszabbúl, mint bármikor korábban. A mindenkori ellenzék elfelejti, hogy amikor közülük hatalmon volt valaki, akkor ők sem voltak különbek.
    Jobb lenne, ha fontos dolgokban összefogna mindenki, vége lenne már egyszer a széthúzásnak, mert Trianont is ennek "köszönhetjük".

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Utóiratként írom még ide, hogy csak egy kérdésem van még: Megkérdezte valaki az egyetemet, hogy 1992-ben ki/k fogadták el S.P. disszertációját, vizsgálták-e, akkor hogy megfelel-e a követelményeknek, utánajártak-e annak, hogy abban a témában kik írtak már és mit?... Ez kétoldalú dolog...

      Törlés
    2. Lívia, utánajártak. Az opponense is jelezte, hogy ő már akkor is hiányolta a forrás megjelöléseket. De hiába, mert ugye "barátok közt" sikerült átcsúsztatni a disszertációt.
      Másrészt:
      bizony, sokkal rosszabb az irány az elmúlt másfél évben. Ez az ország 85 %-nak is véleménye, nem csak az enyém. Trianont meg kár emlegetni, már így is félnek a nacionalista megnyilvánulásainktól Európában. Ez nem nyerő manapság, nem kellene hajtogatni......

      Törlés
    3. Előrebocsátom, hogy én nem vagyok egyetlen pártnak sem a híve csak figyelek, és jó ideje, mert már nem mai gyerek vagyok, sőt nagyon nem. Bőven van összehasonlítási alapom. Rosszabb? Miért, azt gondoltátok, hogy "kolbászból lesz a kerítés" ha a FIDESZ kerül hatalomra? Próbálja megszüntetni a pazarlást, azokat a rossz gyakorlatokat ami csak a pénzt viszi. Persze érinti a társadalom több rétegét is, de minden kormány tesz ilyet. Mondott már más is ilyet, hogy "ez fájni fog". Akkor az fájt, most meg ez fáj. Nem tudom, hogy hány éves vagy mit tudsz Trianonról - én sokat - és aki úgy ismeri mondjuk mint egy történész, az tudja, hogy milyen szemét, szégyenteljes "békeszerződés" volt. Nem vagyunk nacionalistábbak mint a szlovákok, a románok, vagy a szerbek. A szlovákoknak hazájuk sem lenne Trianon bélkül, köszönhetik a franciáknak akik a mai napig nem szeretnek minket. Nem is kell, hogy szeressenek bennünket, de az a gyűlölet sem indololt irányunkba amit tanúsítanak még az EU-ban is.Vajon hasonló helyzetben mit csinálnának az említett országok? Mit műveltek a szerbek még pár évvel ezelőtt is és jelenleg is a szerintük hozzájuk tartozó területek miatt, és mit művelnek mindenhol az elcsatolt területeken a magyar kisebbséggel. A Trianonban történteket soha nem lehet megemészteni. Ezért kellene az összefogás nem a széthúzás, hogy hasonló valami mégegyszer ne történjen.

      Törlés
  3. A dolog egyre cifrább. Sajtó hírek szerint előbb a már halott bolgár kutató lánya mondta, hogy apja soha nem beszélt S.P.-röl, majd a kutató társa nyilatkozta, hogy nem hallott arról, hogy S.P. részt vett egy közös kutatásban, most pedig az állítólagos német kutatótárs mondta, hogy ő nem dolgozott együtt S.P.-vel, sőt emlékezete szerint soha nem is találkozott vele.

    VálaszTörlés
  4. Majd kiforrja ez magát, én nem gyártok elméleteket. Engem soha nem tudott befolyásolni semmilyen újság ilyen vagy olyan írása. Akikre tartozik majd lerendezik.

    VálaszTörlés
  5. Én sem gyártok elméleteket. De felmerül a kérdés:
    Cui prodest? – Kinek az érdeke?

    VálaszTörlés
  6. Az állitólagos német kutatótárs felháboratónak tartotta sajtó információk szerint, hogy S.P. őt kutatótársként jelölte meg, mivel ő soha nem dolgozott vele együtt, s azon is felháborodott, hogy a dolgozat elbírálásra felkértek sorra mondják vissza a felkérést, ez szerinte politikai oportunimus.

    VálaszTörlés
  7. Pokorni Zoltán úgy nyilatkozott, ha bebizonyosodik, hogy S.P. plagizált, akkor le kell mondania.

    VálaszTörlés