HOBBYCHEF, Gastroblog, Gasztroblog, Gastroblogger, Gasztroblogger, Gastronomia, Gasztronómia, Kulinaria, Kulinária, recepies, recept

2012. január 29., vasárnap

Döbbenet

Döbbenet

Napok óta döbbenten olvasom a "receptlopás"-sal kapcsolatos eseményeket, megjegyzéseket. Hogy a politika vihart kavar, s indulatokat szít, az sajnos mindennapossá vált a magyar közéletben. Ez a vita egyre inkább eldúrvul, az ország ketté szakadt, a FIDESZ és Orbán Viktor szabadságharcot vív, Vóna Gábor már egyenesen fegyveres konfliktust vizionál, az LMP még a kerekasztal megbeszélésen sem hajlandó résztvenni..

Azt reméltem, hogy legalább a gasztro világ kimarad ebből a háborúsdiból. Nos, tévedtem. Az utóbbi napokban egy nagyon goromba, alpári hangú támadás ért több blogtársat is.

Könyörgöm, állitsátok meg Arturo Uit!!!

Az "álamfő" págium gyanujába keveredett, de ő - ha ez igaz - csaknem az egész doktori disszertációját majdnem  szó szerint emelte át bolgár, s német kutatóktól. No, de "receptlopás"!? Ez képtelenség. Egy ételt akár ugyanúgy, több ezren is megfőzhetnek. Más dolog, ha valaki egy fotót lop el, s azt a sajátjaként tünteti fel.

Én sem örülnék, ha valaki az én fotómat küldené be egy receptversenyre, s azzal virítana. De, ha az általam leírt recept alapján elkészíti az ételt, ízlik neki, s a blogjában megjelenteti, pláne, ha még hivatkozik is rám, akkor az boldoggá tenne.

Végtére is ezért írom a blogot, s gondolom sokan így vagyunk vele, hogy tippet adjunk másoknak. Ha nem így lenne, akkor egy zárt blogot kellene vezetni, amit csak mi, vagy barátaink olvashatnak, s örülhetnénk, hogy milyen ügyes szakácsok vagyunk.

Nagyon remélem, hogy ez az ellenségeskedés megszűnik, nem szeretném sem a kommentelési lehetőséget, se a blogomhoz való hozzáférést letíltani. Akkor már inkább befejezem a blogírást.


11 megjegyzés:

  1. Örülök, hogy ezt a bejegyzést írtad, és tudom, hogy kire gondolsz, a Suncika blogján történtekre, igaz? Nála is leírtam és itt most megint, hogy jó lenne ha minden gasztroblogger megértené és egyszer és mindenkorra tudomásul venné, hogy a receptek nem állnak szerzői jogvédelem alatt - jogász világosított föl. Mindenki átveheti bárhonnan, kedvére alakíthat rajta, elvehet belőle, hozzátehet, így még személyesebbé téve az alapot. Tehát mindenki változtathat rajta, le is írhatja, hacsak nincs hazánkban levédve az adott recept. Ami azt jelenti, hogy a receptet aki levédette az első betűtől az utolsóig saját maga találta ki. A világban sok-sok millió recept kering szakácskönyvekben, heti lapokban stb. mindenki úgy használhatja ahogy akarja. Egyedül az nem etikus - ahogy Te is írtad - ha az általunk elkészített ételről készült fotót vagy bárhonnan valaki fotót átvegyen és azt a sajátjaként tüntesse föl.
    Tehát fejezze be minden érintett vagy téves képzetekkel küzdő a háborgást és ne tegyen olyan kijelentés, hogy "az én receptem" és ellopták, mert ha ő találta ki, akkor védesse le. Igazából még arra sem kötelezhet senki, hogy megjelöljük a forrást, mert ki tudja, hogy pld. a paprikáskrumplinak hol volt a forrása, de hogy nem annál, akitől valaki átvette magát a receptet, az biztos.

    VálaszTörlés
  2. Azért hogy mások milyen hangnemben vitáznak mondják el véleményüket, azért ne gondoljál ilyenre hogy befejezni a blogírásod! Bár nem tagadom engem is megviselt az elmúlt héten történtek és egy kicsit alább hagyott a kedvem, pedig tiszta szívből mondom nagyon szerettem a blogomat írni, de valahogy elment a kedvem. Mai napon megint találkoztam egy olyan bloggal ahol szintén volt valami probléma? Liviának teljesen igaza van ezzel a témával kapcsolatban. Én pedig csak azt tudom most is mondani mint amit mondtam is hogy normálisabban is meglehet beszélni dolgokat nem alpári stílusban. Nekem ez volt a múltkor is a megjegyzésem ezzel kapcsolatban. Egyszóval nagyon keserű a szám íze, nem gondoltam volna hogy ilyen előfordulhat itt !:(

    VálaszTörlés
  3. Tiszta igaz. Minek írunk gasztroblogot, ha nem azért, hogy megmutassuk másoknak is a főztejeinket? Ha fenyegetőzünk, hogy bezárjuk a nyílvánosság előtt, leminősítünk mindenkit, nem tartjuk méltónak arra, hogy a receptjeinket olvassa, kipróbálja. Én nem vagyok profi, nem is az a célom, kedvetlésből főzök, sütök és a blogot is azért írom. Meg más blogokat is azért látogatok. Tudom ez profiknál nem így van, de én örülök, ha látom itt-ott, hogy valaki kipróbálja a receptemet. A receplopás meg... ugyan már, ha titkos, akkor ne írjuk ki a világhálóra!!!Nem?

    VálaszTörlés
  4. Teljesen egyetértek veled!De verd ki a fejedből azt,hogy befejezd,hiszen olyan sokan látogatunk Téged!:)

    VálaszTörlés
  5. Tőlem is "loptak" már receptet, nem is egyet, és elfelejtették megemlíteni, hogy tőlem származik az ötlet. Mégsem tettem szóvá, örültem, hogy a receptem "lopásra méltónak" ítéltetett. Egyetlen esetben tettem szóvá egy illetőnél a lopást, mert ő a képemet is a sajátjaként tüntette fel. De nem csak az én receptemet lopta el képpel együtt, hanem a blogján szereplő összes receptet és képet más blogokról tulajdonította el. Ezt már én is csúnya dolognak tartom, mert úgy blogot írni, hogy csak összeollózzuk innen-onnan a recepteket, aztán úgy állítjuk be, mintha sajátunk lenne, ez nem tisztességes. Mivel az illető nem is reagált a bejegyzésemre, az egészet hagytam annyiban. Nem éri meg idegesíteni magamat ilyen hülyeségeken. Ettől nekem nem lesz jobb, neki meg nem lesz rosszabb...

    VálaszTörlés
  6. Kiváncsivá tettetek, hát utánaolvastam, mi is történt.
    Vihar a biliben...

    EGyetértek az itt kommentelőkkel. :-)
    Ha valakinek szupertitkos receptjei vannak, akkor csak őrizgesse. :-)))

    Megjegyzem, ugyan nem zserbógolyó, hanem valami más néven, de kb. 6-8 évvel ezelőtti Tina Extra karácsonyi számában benne volt, fényképpel együtt ez az édesség.

    VálaszTörlés
  7. Sziasztok!

    Nem tudom, merjek-e ide írni, de azt hiszem vagyunk olyan viszonyban Endrével, hogy ne legyen úgymond félnivalóm! :) Endre biztosított támogatásáról és nem is akarok erről többet beszélni, csak annyit fűznék itt is hozzá, hogy Tea nem privátban keresett meg, holott nekem van elérhetőségem feltüntetve, én meg hiába szerettem volna mondjuk e-mailben megbeszélni ezt, nem tehettem, mert neki semmilyen elérhetősége az ég világon nem volt megadva.
    Hozzá teszem azóta egyik szignózott képemmel valaki nyereményjátékra nevezett be, szóval erről ennyit. És jogosan tettem szóvá.
    Endre én nem akarom, hogy abba hagyd a blog írást. Mindenkit érhet ilyen támadás, rossz indulatú emberek voltak, vannak és lesznek is, én csak azt remélem, hogy ha bármelyikünknél betalál egy ilyen, akkor valamennyire sikerül megőrizni a hideg vérünket és nyugodtak tudunk maradni, mert a vita "közönsége" úgyis különbséget fog tudni tenni jó és rossz között. Nem szabad lealacsonyodni az ellenfél szintjére. Én állok elébe a rágalmazóknak, ha igazam van kiállok mellette, ha nincs igazam, azt én bizony bevallom, mint ahogy a hibáimat és elcseszerintett receptjeimet is megírom a blogban. Nem vagyok tökéletes! Szép estét Nektek!

    VálaszTörlés
  8. A bloggolók túlnyomó többsége álnéven teszi közzé a receptjeit és a fényképeit. El tudtok képzelni egy "Zabagép" kontra "Bélpoklos" plágiumpert?

    Az internet (még mindig) olyan mint egy teleragasztott hírdetőoszlop, millió letéphető - és ingyenes - információval. Magára vessen az, aki nyilvánossá teszi a féltett receptjét, fotóját. Ha pedig kiragasztotta, akkor ne csodálkozzon, főleg ne sértődjön meg azon, ha valakinek megtetszik.
    :-)

    Üdv, a Hobbiszakács

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én nem álnéven írom a blogom. A Hobbychef a blogom címe, de a bemutatkozásnál megadtam a nevemet is. Most is ideírom: Sinka Endre

      Törlés
  9. " El tudtok képzelni egy "Zabagép" kontra "Bélpoklos" plágiumpert? "


    :-DDDDDDDD

    Köszi, remekül indul a napom! :-D

    VálaszTörlés
  10. Csodálkozva olvastam én is erről a vitáról :(

    VálaszTörlés