HOBBYCHEF, Gastroblog, Gasztroblog, Gastroblogger, Gasztroblogger, Gastronomia, Gasztronómia, Kulinaria, Kulinária, recepies, recept

2012. október 29., hétfő

Csípős lecsó bogyiszlói paprikából császárszalonnával, csípős füstölt kolbásszal, tejföllel, vörösborral

Hozzávalók :

  • 75 dkg bogyiszlói paprika
  • 2 db csípős hegyes zöld paprika
  • 4 db chilipaprika
  • 2 db nagy vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 35 dkg paradicsom
  • 2 szelet császárszalonna
  • 1 szál csípős füstölt kolbász
  • olaj
  • őrölt fekete bors
  • őrölt csípős pirospaprika
  • vörösbor
  • tejföl
A hagymákat aprítom, a paprikákat karikára vágom, a paradicsomot nyolcadolom, a szalonnát és a kolbászt szeletelem.

Egy nagy serpenyőben olajon megpirítom a hagymákat és a szalonnát, ráteszem a paprikákat, majd a paradicsomot, fűszerezem. Amikor már majdnem kész, hozzáadom a kolbászt. A végén locsolok rá vörösbort. Elzárom a tűzhelyet, s hagyom egy kicsit hőntartáson, hogy az ízek jól összeérjenek.

Tálaláskor egy mély tányérba merek a lecsóból, kanalazok rá tejfölt. Fehérkenyérrel fogyasztom.

P.S. Ezt a lecsót kizárólag azoknak ajánlom, akik szeretik a csípős, erősen fűszeres ételeket. Akik ezt nem kedvelik, azok inkább lecsópaprikából főzzenek lecsót csípős paprika és chili nélkül.


P.S. A recept megjelent a Mindmegette.hu okdalon (ez a 231. receptem náluk), s szerepel a Hírkereső recept válogatásában:


3 megjegyzés:

  1. Biztos finom a csípős lecsód! Amióta unokáim vannak, azóta leszoktunk a csípős ételekről, aki akarja utólag egyénileg tehet a saját tányérjába valamilyen erős paprikát. Persze, tudjuk, hogy az nem ugyanolyan, mint mikor belefő.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Úgy van, ahogy írod. Utólag fűszerezve, már nem az igazi. Ráadásul a bogyiszlói, meg a hegyes paprika már eleve csípős. Ezért is írtam az utóíratban, hogy a csípős ételeket kedvelő (s megenni tudóknak) ajánlom ezt a receptet.
      Mellesleg, ha a feleségem még enne is a főztömből, ezt nem enné meg, mert nem szereti az erőset. A lányunk sem, de ő nincs is itthon.

      Törlés
  2. Húúú, én szeretem a csípőset, sőt a lecsó csak úgy isteni, de ettől biztosan az asztalkörül futkosnék, minden egyes falattal!!! Szívesen meg kóstolnám:))

    VálaszTörlés