HOBBYCHEF, Gastroblog, Gasztroblog, Gastroblogger, Gasztroblogger, Gastronomia, Gasztronómia, Kulinaria, Kulinária, recepies, recept

2011. szeptember 21., szerda

A blogok képeinek levédése, szerzői jog

A blogok képeinek levédése, szerzői jog 



Nem tudom elfogadni, ha valaki más produktumát ellopja, s azt a sajátjaként tünteti fel. De ha az illető nem kérkedik azzal, hogy ezt ő csinálta, csak illusztrációként használ egy képet, ráadásul még a forrást is feltünteti, azt már elfogadhatónak tartom.

Én a magam részéről az általam bejegyzett recepteknél csak saját fotókat használok, de egyetlenegy képemet sem védtem le, s a blogomban nem fenyegetőzöm azzal, hogy jogi lépéseket teszek azok ellen, akik a fotóimat felhasználják. Nem érzem magam se olyan fontosnak, se profinak, hogy ügyet csináljak abból, ha valaki felhasználja netán a képeimet.Végül is az Internet korában minden szabad prédává vált, a jogtalan használat ellen szinte lehetetlen védekezni. Aki az Interneten közzéteszi munkáját, annak számolnia kell azzal, hogy azt esetleg felhasználják.Sokan egyébként direkt azért publikálnak, hogy azt közkinccsé tegyék.

Ráadásul a képekre írt különböző szövegek elcsúfítják a képet, rontják az esztétikai hatást. Kivétel, ha a blog, vagy az étel neve szerényen meghúzódik a kép alján. (Ilyenkor is elég lenne a blognév, a  www., vagy http nélkül, s a szolgáltató nevének pl. blogspot.com, blogger.hu mellőzésével.)

De, amikor egy képet már keresztül-kassul firkálnak szöveggel, azt már nevetségesnek és bántónak, zavarónak tartom

A legkirívóbb esettel ma találkoztam. Az egyébként igényes blog igényes fotóin 6x (HATSZOR!) volt nagybetűkkel feltüntetve a blog neve, ezzel teljesen tönkretéve a kép esztétikai élvezetét. Szándékosan nem másoltam ide a képek egyikét, sőt a blogot sem nevezem meg, nem kívántam a blog szerzőjét rossz fényben feltüntetni..

Ezt a bejegyzést nem a pellengérre állítás miatt írtam, csupán arra kívántam felhívni a figyelmet, hogy talán túl komolyan vesszük magunkat. Mi amatőr bloggerek vagyunk, s nem profik. Egy profi lapnál, ahol kemény profit érdek húzódik meg a szerzői jog védelme mögött, ott még értem, ha védekeznek. Bár ott is az a véleményem, hogyha a forrás feltüntetésre kerül, az nem veszélyezteti a jogtulajdonos érdekeit, sőt kap egy ingyen reklámot. Nem beszélve arról, még ha sikerül is egy per kapcsán az igényt érvényesíteni, a peres eljárás akár évekig elhúzódhat.

Nos, én senkit nem fogok perelni, ha egy fotómat felhasználja, még büszke is leszek rá. Legfeljebb azt kérem, említse meg, hogy ezt a Hobbychef blogon találta.

Végtérre is a blogot - a saját kedvtelésünk mellett - azért írjuk, hogy ezt mások is felhasználhassák, receptjeinket kipróbálhassák. És ha már elkészítette az ételt, s neki nem úgy sikerült, vagy nincs fényképezőgépe, s a mi képünket használja fel, no sag schon, csak írja oda, a kép X.Y. blogjáról való.

Biztos lesznek többen, akik nem értenek egyet velem, ami természetesen nem kötelező, sőt majd kemény kritikával illetnek, de nekem ez a véleményem.


8 megjegyzés:

  1. Teljesen egyetértek veled! Én is röhejesnek tartok sok emberkét, ahogy védi a tyúkszaros képeit. Pláne amikor oltári gagyi...az is, meg a kaja is. Na, ha azokat valaki felhasználja, és pl. azzal bíbelődik, hogy kisatírozgassa a blog nevét, hát az meg is érdemli! Én örülök/nék, ha valaki használná, mind a képet és receptet. Másoknak készítettem őket,nem azért, hogy én gyönyörködjem bennük!(Apropó, az eredeti úgyis megvan) Pont ez a bajom a gasztrobloggerséggel is! Másoknak van, azoknak a "civilieknek" akik pl. egy jó receptet keresnek. De ez itt már baromi belterjessé vált...Egymás kajáira tapsolgatunk..mi gasztrobloggerek..hurrá!

    VálaszTörlés
  2. én sem feliratozom a képeim, amatőr vagyok)))

    VálaszTörlés
  3. Nagyjából én is egyetértek, de egy picivel másképp látom azért. Szerintem sem kellene egy blogon fenyegetőzni jogi következményekkel, mert úgysem érvényesíthető, viszont létezik egy nemzetközi etikett, amihez nagyon jól használható kis beállításokat lehet nézni itt: http://creativecommons.org/choose/results-one?license_code=by-nc-nd&jurisdiction=hu&version=2.5&lang=hu Ezeket ha kiteszed, megkéred az ide látogatót, hogy ha például kölcsönveszi a képedet, legalább jelöljön meg forrásként, szerintem ez így korrekt. A másik pedig, hogy vannak olyan elmeroggyantak, akik éppenhogy haszonszerzés céljából nyúlják le mások szellemi termékét, neadjisten benevezik egy versenyre a receptedet a fotóddal együtt. Nem hiszem, hogy jó szájízzel tapsolnál neki, ha helyetted kap mondjuk valami nagyértékű nyereményt, ettől függetlenül ez egy erkölcsi probléma marad. Szóval ilyenek is vannak, a többivel egyetértek. :)

    VálaszTörlés
  4. Én is így gondolom, bárki nyugodtan használja fel az egyébként távolról sem művészi színvonalú képeimet. Többen fel is használják, de annyit megtehetnének, hogy feltüntetik a forrást.

    VálaszTörlés
  5. Nagyjából én is egyetértek azzal amit írtál, de egyetértek Pixie Pie és Teakert bejegyzéseinek bizonyos részeivel is. Nem saját magunknak írjuk hanem elsősorban azért, hogy akinek nincs gasztro blogja, de szeret ilyeneket nézegetni és talál kedvére valót, akkor azt elkészítse a leírtak alapján. Tehát nem "civileknek" hanem egyszerűen lányoknak, asszonyoknak, férfiaknak, akik szeretnek főzni, mert mi is "civilek" vagyunk, nem mesterszakácsok.De itt tényleg az a helyzet, hogy egymást nézegetjük, "tapsolgatunk", és tényleg "belterjessé vált" - én bele is untam, szüneteltetem a blogom. De "tyukszaros" képnek azért nem kéne nevezni senkiét. Nekem is kint van a jogi szövegem, de itt jól írja Pixie Pie, hogy elsősorban az ellen lenne a jogi szöveg, hogy úgy ne vigye el valaki, hogy felhasználja a sajátjaként - és itt most a képre irkálásra is célzok - szakácsversenyben. Aki pedig egyéb okból viszi el, akkor legalább jelölje meg a forrást.

    VálaszTörlés
  6. Pixie Pie-nek:
    Az észrevételed jogos. Tényleg, így is fel lehet használni a lopott képeket.
    Az említett nemzetközi etikettről tudok, de gyakorlati hasznát nem látom.
    Én, mint írtam, se védekezni, se fenyegetőzni nem kívánok.

    VálaszTörlés
  7. Líviá-nak:
    Sajnálnám, ha tényleg szüneteltetnéd a blogod.
    A jogi szöveg szerintem semmi ellen nem véd. Akinek nincs erkölcsi gátlása, így is elviszi a képet forrás megjelőlés nélkül, sőt ami még rosszabb, a sajátjaként tünteti fel.

    VálaszTörlés
  8. Bocsi, de szerintem meg nagyon is tyúkszaros! Ha valaki arra fanyalodik, hogy nyit egy gasztroblogot, és eleve felteszi a cuccait gyűjtőkbe, legyen már annyi benne, hogy ne minden jóízlést nélkülöző fertelmet kelljen nézegetni! Sok tehetség van, de rettenet is akad bőven. Sokan még alapdolgokkal sincsenek tisztába. Ja, és jó magyar mentalitással, véletlenül sem bírják a kritikát. Pedig a gasztronómia pont az a terület, amire egy élet is kevés feltérképezni.

    VálaszTörlés